Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » 8 лютого - Масляна,стародавнє слов'янське свято.
 
5-02-2010, 18:27  Культура

8 лютого - Масляна,стародавнє слов'янське свято.

 
'8


Масляна - стародавнє слов'янське свято, що дісталося нам у спадок від наших предків.

Це - веселі проводи зими, осяяні радісним очікуванням близького тепла, весняного оновлення природи. Навіть млинці, неодмінний атрибут масляної, мали ритуальне значення: круглі, рум'яні, гарячі, вони являли собою символ сонця, яке все яскравіше розгоралося, подовжуючи дні.

Можливо, млинці були і частиною поминального обряду, оскільки масляній передував «батьківський день», коли слов'яни поклонялися душам покійних предків.
'8


Проходили століття, мінялася життя, з прийняттям на Русі християнства з'явилися нові, церковні свята, але широка Масляна продовжувала жити. Її зустрічали і проводжали з тією ж нестримною відвагою, що і в язичницькі часи.

До речі, у свій час цар Олексій Михайлович самими суворими заходами намагався втихомирити своїх молодецькою підданих. Воєводи розсилали по містам і селам царські укази, то забороняючи приватне винокуріння, то вимагаючи, щоб росіяни в азартні ігри не грали, кулачних боїв не проводили. Але ні грізні царські укази, ні повчання патріарха не в силах було дати раду що б'є через край веселощами.

На кожен день масляного тижня існували певні обряди. В понеділок - зустріч Масляної, у вівторок - загравання. На ласунки, тобто в середу на масляний тиждень, тещі запрошували на млинці зятів з дружинами. Особливо цей звичай дотримувався відносно молодих, які нещодавно одружилися. Напевно, звідси і пішов вираз «до тещі на млинці».
'8


В широкий четвер відбувалися самі людні санні катання. У п'ятницю - тещині вечірки - зяті кликали тещу на частування. Субота відводилася невістчиним посиденькам. Неділя називалося «Прощена неділя» або «днем прощення». У цей день усі відвідували родичів, друзів і знайомих, обмінювалися поцілунками, поклонами та просили пробачення одне в одного, якщо образили словами або вчинками.

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!