Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Що таке «кишковий грип» - симптоми, профілактика та лікування
 
3-08-2010, 16:09  Медицина

Що таке «кишковий грип» - симптоми, профілактика та лікування

 
На відміну від звичайного сезонного грипу «кишковий» як такий не є грипом. Відповідно до медичного терміну - це гастроентерит, який викликається низкою різноманітних вірусів, паразитів, бактерій і характеризується запаленням шлунково-кишкового тракту.

Що таке «кишковий грип» - симптоми, профілактика та лікування




Що є причиною кишкового грипу?


Як правило, цій хворобі в більшій мірі піддаються діти, однак дорослі також не застраховані від інфекції, хоча у них захворювання підчас проходить безсимптомно - у прихованій формі. Віруси, що атакують організм дорослої людини - це каліцівіруси, зокрема Норфолк, діти ж страждають від ротавірусів, аденовірусів, астровірусів і норовірусів - вкрай стійких до впливу агресивного зовнішнього середовища і навіть виживають при заморожуванні.

Що є джерелом захворювання?


В якості носія вірусу, що викликає гастроентерит зазвичай виступає хворий, який містить у своєму організмі величезну кількість хвороботворних вірусів і піддає небезпеці велике число оточуючих його людей, особливо схильних до хронічних захворювань.

Де містяться небезпечні віруси?


Кишковий грип може передаватися через неякісні і погано вимиті свіжі продукти, наприклад овочі, молоко і молочні продукти, а також водопровідну воду без кип'ятіння, причому заразитися можна навіть при звичайному купанні. Не виключається і такий спосіб передачі як контактно-побутовий, особливо в місцях великого скупчення людей.

Що відбувається в організмі?


Структура слизової оболонки в тонкій кишці порушується завдяки атаці вірусів, через це засвоєння багатьох поживних речовин, зокрема вуглеводів, стає набагато гірше, а осмотичний тиск значно зростає. Це приводить до виведення великої кількості рідини з тканин в кишку і в результаті - до діареї.

Що є симптомами гастроентериту?


Серед досить поширених симптомів кишкового грипу зазвичай більшою мірою проявляються кольки в черевній області, блювота і нудота, діарея - все це може супроводжуватися головним болем, високою температурою і збільшенням лімфатичних вузлів. Буває, що у хворого на цьому ґрунті виникають кашель і нежить, що може привести до помилкового діагнозу і трактуватися як сезонний грип. Цей варіант найбільш небезпечний, так як невірно призначене лікування може значно погіршити ситуацію. Необхідно стежити за станом організму і у випадку зневоднення негайно вживати заходів. Особливо це стосується дітей.

Відкриття ротавіруса відбулося в 1973 році. До теперішнього часу виявлення даного захворювання є доступним в лабораторії будь-якої поліклініки. Також можна визначити його по характерному стільцю жовтого кольору.

Що допоможе при лікуванні кишкового грипу?


Оскільки найбільш небезпечно при захворюванні саме зневоднення, то лікування спочатку має бути направлено на відновлення в організмі рівня необхідних солей, мікроелементів і рідини. Причому зробити це необхідно, тому що в противному випадку не виключені й летальні випадки. Для приведення водно-мінерального балансу в норму необхідно вживати спеціальні розчини, придбані в аптеці, які містять мінеральні солі, наприклад регідрон, також підійде компот із сухофруктів і мінеральна вода без газу. При бажанні підходящі ліки можна приготувати самостійно, додавши в літр води після кип'ятіння 2 столові ложки цукру, 1 столову ложку солі і сік половини лимона. Щоб відновити пошкоджені клітини шлунка можна приймати м'ятний або ромашковий трав'яний настій, а для придушення блювоти нюхати кірку від свіжого цитруса. Супутня лікування дієта повинна включати в себе переважно кисломолочні продукти, каші, зварені на воді і чай без цукру з білими сухарями. Антибіотики в цій ситуації не приймаються зовсім! Найкраще в даному випадку немовлятам - вони отримують разом з молоком матері і її антитіла, здатні вбивати збудника хвороби, внаслідок чого малюки такої інфекції не схильні.

Профілактика кишкового грипу


Найдієвіший спосіб уберегтися від інфекції - дотримуватись гігієни, вживати чисту воду і кип'ячене молоко, ретельно мити куплені овочі та фрукти, а також уникати місць можливого зараження. Щоб підвищити опірність імунітету можна приймати інтерферон. У перспективі учені думають розробити окрему вакцину від кишкового грипу, яка допоможе вберегтися від проникнення небезпечних вірусів.

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!