Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Українці не можуть зробити щеплення від грипу, бо в аптеках немає вакцин
 
10-11-2010, 10:52  Медицина

Українці не можуть зробити щеплення від грипу, бо в аптеках немає вакцин

 
Кілька років тому антигрипозні вакцини продавали буквально в кожній аптеці.
Фармацевти пояснюють: причина не в дефіциті. Більшості аптечних пунктів продавати препарат для щеплення не дозволили.

Українці не можуть зробити щеплення від грипу, бо в аптеках немає вакцин



Українці поки що не поспішають використовувати випробувану вакцину від грипу. Наприклад, у Рівненській області, яка в минулому році була в епіцентрі свинячого грипу, поки що вакцинувалися трохи більше тисячі чоловік. В основному - медики і педагоги. І справа навіть не в тому, що люди не хочуть. Купити вакцину не так легко.

У рівненських аптеках одна відповідь: ні одного з семи препаратів, дозволених в Україні, в наявності немає.

Ми обійшли 10 аптек обласного центру. Купити вакцину проти грипу не вдалося ні в одній з них. Фармацевти пояснюють: причина не в дефіциті. Більшості аптечних пунктів продавати препарат для щеплення не дозволили.

В управлінні охорони здоров'я повідомили: вакцину від грипу в Рівному можна купити лише в чотирьох аптеках при медзакладах. Умови зберігання препарату - дуже суворі. Без холодильника препарат може знаходитися не більше півгодини.

Вікторія Покоєвчук, заступник начальника управління охорони здоров'я Рівненського міськвиконкому:

- Вкрай необхідно, щоб вакцина прибула в аптечний пункт чи аптеку, яка розташована в лікувальному закладі, для того, щоб не було виносу вакцини за межі лікувального закладу, так як в яких умовах вона буде зберігатися - тоді не відомо.

Володимир Гріпич минулого року переніс важкий грип. У цьому вирішив не ризикувати. Обійшовши декілька аптек і не знайшовши вакцини, відправився в поліклініку. До терапевта черги не було, але в кабінеті провів біля півгодини. Перед вакцинацією пацієнт повинен пройти ретельний огляд.

Валентина Войтюк, терапевт Рівненської поліклініки № 2:

- У вас немає алергії на медикаменти, на антибіотики?

- Ні.

- Ви яйця переносите нормально?

- Нормально.

У цьому висновку лікар констатував - пацієнт здоровий, і йому можна робити укол. Але препарат чоловік повинен купити тільки в аптеці при поліклініці.

Тепер - на укол. З ампулою та чеком. Це важливий документ - для медсестри. У ньому - час купівлі препарату.

Якщо зробити щеплення не пропонують за місцем по роботи, цей спосіб - єдиний. І вимагає чимало часу. Кілька років тому антигрипозні вакцини продавали буквально в кожній аптеці. Тепер контроль посилили. Кажуть - заради безпеки пацієнтів, передають Подробиці.

Групи ризику обіцяють забезпечити безкоштовними препаратами. Виділити гроші повинні з регіональних бюджетів. Вакцини ж, запевняють, вистачить для всіх.

За матеріалами kp.ua

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!