Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Шипшина. Профілактика простудних захворювань
 
9-03-2011, 23:13  Медицина

Шипшина. Профілактика простудних захворювань

 
Шипшина - колючий чагарник, плоди якого дозрівають у вересні-жовтні. Зазвичай використовуються плоди, зібрані в період їх повної зрілості.

Шипшина. Профілактика простудних захворювань



Шипшину добре знали як лікарську рослину ще у Стародавній Греції. У IV ст. до н.е. Теофраст у своїй "Природній історії" дав настільки докладний його опис, що він багато століть переходило з книги в книгу практично без змін.

Мусульмани з самого початку зародження релігії дику шипшину вважали священною квіткою, що дає життя і здоров'я.

У Древній Русі для загоєння ран та запобігання гангрени застосовували пов'язки, просочені відваром або настоєм з квіток або плодів шипшини.

Заготовляють зрілі плоди до заморозків, коли вони набувають оранжево-червоного забарвлення, поки вони тверді, так як м'які плоди при зборі легко роздавлюються, при сушінні в них зменшується вміст вітамінів. Він знижується і після заморозків. Збирають плоди вручну у кошики чи відра, очищають від домішки листя і пошкоджених плодів. Сушать у сушарках при температурі 80-90 ° С на металевих сітках, шаром 2-3 см, періодично перемішуючи. Після сушіння відокремлюють чашолистки і видаляють домішки що змінили забарвлення, і підгорівші плоди.

Якщо у вас є дача, і ви хочете розвести шипшину, то краще її посадити восени. А для нормального плодоношення краще висадити шипшину двох або трьох видів, квітучих в один час. Плодоносити шипшина починає через 3-4 роки. Плоди можна сушити, а взимку заварювати і пити по 1-2 склянки на день, як вітамінний напій.

Плоди шипшини є полівітамінним засобом з переважанням вітаміну С - аскорбінової кислоти, вони володіють фітонцидними і потужними бактерицидними властивостями.
У китайській медицині використовуються коріння шипшини як засіб, що поліпшує травлення, і противоглистне. У тибетській медицині використовуються плоди для лікування туберкульозу легенів, неврастенії, атеросклерозу.
Пелюстки квіток шипшини коричної при жуванні або у вигляді варення використовують при аритміях для зміцнення м'яза серця.

Настояні ніжні пелюстки шипшини дають рожеву ароматичну воду, популярну в косметології.
Масло шипшини - препарат рослинного походження, дія якого зумовлена комплексом вітамінів, що містяться в плодах (С, групи В, Е, Р, каротин). Має загальнозміцнювальну дію, посилює регенерацію тканин і синтез гормонів, зменшує проникність судин, приймає участь у вуглеводному та мінеральному обміні, має протизапальні властивості. Володіє імуностимулюючими властивостями щодо гуморального і клітинного імунітету.

Плоди шипшини застосовують у вигляді настою, сиропу, екстракту, порошку, при лікуванні захворювань, що викликаються недоліком в організмі аскорбінової кислоти (вітаміну С) і деяких інших вітамінів. Плоди шипшини корисні хворим на цукровий діабет для активізації фізичної, розумової працездатності, зняття втоми перевтоми.

При онкологічних захворюваннях необхідно вживати у великих кількостях вітамін С, і знову рятівну дію на організм надає шипшина. Корисно пити відвар і компот з його плодів.

Напар листя шипшини покращує моторну функцію шлунка, а відвар коренів вживають як в'яжучий і зміцнюючий засіб при шлунково-кишкових захворюваннях, при нирково-та печінково-кам'яних хворобах. Олія з насіння шипшини використовується як жовчогінний, сечогінний і протизапальний засіб.

У народній медицині відвар плодів шипшини особливо широко використовується як загальнозміцнюючий засіб при всіх важких захворюваннях і пораненнях, при каменях у печінці, сечокам'яної хвороби, при виразці шлунка і дванадцятипалої кишки, при гастритах, колітах, недокрів'ї, малярії, гінекологічних хворобах.
Печінка буде здоровіше, якщо кілька разів на рік місячними курсами пити відвар з плодів шипшини.

Будьте здорові і хай завжди у вас будуть вдома цілющі плоди шипшини!

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!