Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Міфи про лісові трави
 
18-04-2011, 17:41  Медицина

Міфи про лісові трави

 
До лікування травами останнім часом вдається все більше людей. І зовсім не тому, що ліки в аптеці скажених грошей коштують. Хоча, і тому теж ... Але все ж головне - багато хто вважає таке лікування більш природним.

Міфи про лісові трави



Про те, що будь-яка рослина може бути ліками, люди знають вже тисячі років. Тільки не всі знають, як це знання застосувати. Тому, хоча лікуються різноманітними травами практично всі, з ними пов'язано безліч міфів і просто упереджень.

Міф 1

Краще купувати трави в насипних пачках - у фільтр-пакетики виробники взагалі незрозуміло що насипати можуть.

Насправді

Цей міф, швидше за все, народився в голові принципових противників чаю в пакетиках. Зараз до сировини, яку використовують виробники фітопрепаратів пред'являються однаково високі вимоги не залежно від форми упаковки. Для фільтр-пакетиків частки трав повинні бути розміром строго від 2 до 7 мм, для насипних пачок - більше.

До речі, подрібнення рослин, до якого багато хто ставиться так негативно, насправді дуже важливо. Наприклад, при заварюванні цільних ягід шипшини в настій переходить тільки 10% вітаміну С, а якщо заварити фільтр-пакет з подрібненими ягодами, то вже через кілька хвилин напій буде в кілька разів багатший аскорбінової кислотою.

Міф 2



Лікарські трави можна приймати як загальнозміцнюючий засіб. Так що дотримуватися дозування і пити їх курсами не обов'язково - це ж не хімія яка!

Насправді

Лікарські трави, на відміну від фіточаїв та БАДів, які мережеві бабусі поширюють - повноцінні лікарські засоби. Їх клінічну дію підтверджено не тільки клінічними випробуваннями, а й багатовіковою практикою. І приймати їх потрібно строго за схемою.

Міф 3

Лікарські рослини краще заготовлювати самостійно - хіба мало що там в аптеці валяється?

Насправді

Для того щоб збирати трави самому, потрібно мати хороший досвід. Адже справа не тільки в тому, щоб збирати трави в екологічно чистих зонах, вдалині від трас і підприємств, - потрібно знати, коли певну траву збирати, як збирати, як сушити, як зберігати та ще безліч дрібних деталей.


Міф 4

Зібрані жарким літом трави - вже не ліки, а отрута.


Насправді


Підприємства, що займаються випуском фітопрепаратів, просто не допустять до переробки трав, в яких містяться токсичні речовини. Усю сировину спочатку піддають аналітичним, мікробіологічними, радіаційним та іншим дослідженням (при цьому проби беруться не тільки з кожного привезеного мішка, але навіть з трьох його місць: з дна, з середини і зверху). А готову продукцію згодом перевіряють різноманітні контролюючі органи - без цього компанія не отримає декларацію про відповідність та дозвіл на продаж.

Міф 5

Фітопрепарати нешкідливі і отруїтися ними неможливо.
Насправді


Нічого подібного.


Отруїтися можна як синтетичними препаратами, так і відварами з травички, якщо їх використовувати безглуздо. Рослини можуть містити дуже сильнодіючі біологічно активні речовини, наприклад - ті ж алкалоїди атропінового ряду. Так що з травами потрібно поводитися не менш акуратно, ніж з таблетками.

Міф 6

Гомеопатичні препарати і фітопрепарати - одне й те саме.


Насправді



Це зовсім не одне і те ж. Гомеопатія розвивалася самостійно і в неї свої принципи, своя рецептура, свої дозування, навіть свої назви компонентів. Гомеопатія в своїй рецептурі використовує матеріали рослинного, і тваринного походження, і мінерали, і навіть деякі синтетичні форми. Тому і склад, і мікродози компонентів в гомеопатичному препараті підбираються строго індивідуально.



Коментар експерта
Олег Ружило лікар-фітотерапевт



- Абсолютно будь-яка трава має цілющі властивості - головне знати, як правильно її застосовувати. Багато людей зараз зрозуміли, що однією хімією від хвороб не вилікуєшся. Фітотерапія і протипоказань менше має, та й ефект найчастіше виходить більш стійкий. Зараз неправильний підхід до здоров'я, екологія, техногенність суспільства створили передумови для появи у дуже багатьох хворих маси хронічних хвороб, які багато хто починає заробляти собі ще з дитинства. А лікарі при призначенні синтетичних лікарських засобів користуються стандартними схемами призначень і не враховують індивідуальні особливості хворих, комбінують невиправдано кілька препаратів. Це часто призводить до ускладнень.
За матеріалами vn.20minut.ua

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!