Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Здоровий шлунок без клопоту і турбот
 
26-04-2011, 23:03  Медицина

Здоровий шлунок без клопоту і турбот

 
Протягом усього життя через нашу травну систему проходить у середньому 30 тонн продуктів і 50 тисяч літрів рідини. При цьому вона постійно стикається з токсинами, мікробами, стресами і недбалим ставленням її власника: курінням, неправильним харчуванням. Фастфуд, жирні «важкі» страви, обіди всухом'ятку, їжа швидкого приготування з пакетиків, сніданки і вечері без розкладу та харчування, як то кажуть, «на ходу» - ось, що повинен переносити наш шлунок.

0



І нікого не дивує вже те, що хворобами з приставкою «гастро-» страждає чи не кожен третій. При цьому «неполадок» в організмі ми частенько і не помічаємо і затягуємо з лікуванням, махаємо рукою: може само пройде. Але ж до шлунка потрібно ставитися дуже дбайливо.
Пора замислитися про здоров'я шлунка, якщо ви ...
- Маєте зайву вагу;
- Ведете малорухливий спосіб життя: багато сидите і мало рухаєтеся;
- Зловживаєте смаженою, копченою та жирною їжею, а також м'ясом;
- Регулярно їсте гарячі (по температурі) страви і п'єте гарячі напої;
- Вживаєте в день більше 1 склянки слабкого алкоголю або часто п'єте міцні спиртні напої;
- Курите;
- Регулярно приймаєте ліки (особливо небезпечний аспірин);
- Часто вживаєте проносні засоби;
Чим більше перерахованих пунктів відповідають дійсності після прочитання всіх тверджень, тим в більшій небезпеці перебуває ваш шлунок.

Вам потрібно звернутися до лікаря, якщо ...
Вас досить часто мучить печія (хоча б кілька разів на місяць).
Іноді ви прокидаєтеся серед ночі через невизначений біль в шлунку.
Ви рясно потієте ночами, а температура тіла іноді підвищується без видимих причин.
Ви відчуваєте гострі напади болю в животі, які іноді супроводжуються підвищенням температури.
Вам важко ковтати, часто давитесь при прийомі їжі.
У вас часто буває діарея або, навпаки, запори.
Вас коли-небудь рвало з кров'ю.
У стільці присутні сліди крові або слизу.
У вас різко змінилися звички або ритм травлення.
Іноді ви відчуваєте огиду до м'яса (навіть якщо ви не вегетаріанець).
Ви втратили більше 3 кг ваги без зміни харчування і фізичної активності.
Ми суть того, що ми їмо


А їмо ми, чесно кажучи, що попало! Неправильне харчування і стреси, нерухомий спосіб життя та шкідливі звички ведуть до різних проблем і хвороб травної системи: печії, виразки, запорів і т. д. Але допомогти бідному шлунку в ми можемо самі

1. Головне правило - це збалансоване харчування. Краще «паливо» для нашого організму - це клітковина, тобто овочі, фрукти, зернові. А ось жирів потрібно споживати менше. Добова норма - 30-50 грам, і бажано, щоб це були рослинні жири. Кількість білків у раціоні повинно бути помірним: для людей з нормальною фізичною активністю - приблизно 1,5 грама на один кілограм ваги. І звичайно, потрібно досить пити - 1,5 літра рідини (супи, чай, соки і звичайна вода) на день.

2. Друге правило для тих, хто піклується про ШКТ, - це рух. Регулярні фізичні навантаження (фітнес, зарядка, біг або навіть ходьба) відмінно допомагають роботі кишечнику.

3. Не паліть і обмежте вживання алкоголю. Нікотин, спирт і побічні токсини руйнують навіть найміцніший шлунок, а також кишечник, печінку, підшлункову залозу та інші органи травної системи.

4. По можливості обмежте прийом болезаспокійливих і протизапальних лікарських препаратів. Зловживання ними негативно впливає на слизову оболонку шлунка, заважає його нормальній роботі.

5. Не захоплюйтеся прийомом послаблюючих засобів: таблеток, настоянок і чаїв - такі «допоміжні» засоби роблять шлунок «ледачим». З запорами найкраще боротися за допомогою збалансованого харчування, достатнього споживання рідини і спорту.

6. Коли ми народжуємося, наш шлунок має не більше 5 см завширшки. У любителів поїсти він може бути більше футбольного м'яча, а у «малоїжок» - розміром з кулак. І під час їжі шлунок може дуже сильно розтягуватися. Тому експериментувати з обжерливістю не варто: стінки шлунка стають в'ялими, і травлення порушується. Те ж можна сказати про голодування, і про звичку то сидіти на дієті, а потім наїдатися від душі.

7. Ще одна причина, по якій може «бунтувати» живіт, - це нерви. Кожна третя жінка час від часу відчуває проблеми зі шлунком і кишечником, і в добрій половині випадків лікарі не бачать причин хвороби. І нічого дивного, бо винен у цьому ... мозок. Фахівці називають це явище «функціональною диспепсією». Наш кишківник обплутаний сіткою з більш ніж 100 мільйонів нервових закінчень, пов'язаних з центром в мозку. Якщо людина відчуває психологічне навантаження, на неї відгукується не тільки мозок, а й травна система - вона починає або працювати активніше, або уповільнює всі процеси. Саме тому у студентів перед іспитом часто трапляються напади різкого болю, спазми, печія, блювання або діарея.

Якщо ж для порушення травлення немає особливих психосоматичних причин, то варто задуматися, а чи не ховається за нездужанням більш серйозні причини і чи не час звернутися до гастроентеролога.


Ксенія Угланова TerraWoman.com

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!