Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Ідеальні зубки
 
10-05-2011, 22:49  Медицина

Ідеальні зубки

 
Вважається, що поразка молочних зубів пов'язано не тільки з генетичною схильністю, але і з внутрішньоутробним періодом - їх зачатки формуються у ембріона в першому триместрі вагітності. Отже, якщо в цей час матуся чимось перехворіла або приймала будь-які медикаменти, це могло відбитися на здоров'ї малюка. У результаті зубки його прорізаються вже зіпсованим. У твого карапуза такого не було? Дуже добре! Але й після появи гарних біленьких зубків, на жаль, може початися карієс ...

Ідеальні зубки




Дефекти через соски та пляшечки

Проведені нещодавно дослідження показали, що діти, яким дуже довго давали пити з пляшки (суміш, сік, чай), а не з чашки або з ложечки, схильні до так званого «пляшкового карієсу». Він виникає через тривалий контакт рідини (найчастіше солоденької) з емаллю. При цьому зазвичай вражаються практично всі зубки! Страждають вони і через погані звички (наприклад, якщо маленький любить засинати з пустушкою або пальцем у роті). Однак проблеми виникають не тільки в дитячому віці!

У дітей старшого віку часто основною причиною карієсу є недотримання правил гігієни порожнини рота.

Якщо ти не навчила малюка чистити зубки або полоскати рот після їжі, то залишки їжі будуть осідати на поверхні зубів і між ними. Потім утворюється наліт, в якому живуть бактерії, що руйнують емаль. Потім у зубі з'являється дірочка ...
Швидше до стоматолога!

Жовтуватий наліт, біла крапка на зубках дитини напевно змусили тебе звернутися до компетентного лікаря. Якщо це так, то ти спохопилася вчасно, адже на початковій стадії вилікувати хворобу нерідко вдається навіть без свердління й пломбування.

Трохи забарилася? У зубчику утворилася каріозна порожнина (поступово вона поглиблюється), яка дає знати про себе, коли малюк їсть, п'є холодне, тепле, кисле, солодке ... Тут вже без бормашинка не обійтися, інакше маляті загрожують ускладнення - пульпіт (запалюються м'які тканини всередині зуба), періодонтит (запалюються тканини, що оточують зуб)! Але не переживай з приводу майбутньої процедури. Зазвичай при свердлінні деяких молочних зубів дітки не відчувають болю, тому і проводять її, як правило, не вдаючись до сильної анестезії (використовують гелі, спреї).

Після відвідин доктора посмішка знову прикрасила личко малюка? Вітаємо і бажаємо нічим її не затьмарювати!
Що робити з метою профілактики?

Для захисту молочних зубів є маса способів. Пропонуємо тобі запам'ятати їх і навчити малюка.
Подружитися з щіткою і пастою

Відразу після того, як у малюка проріжуться перші зубки, починайте за ними доглядати. А оскільки дитина ще занадто мала, щоб робити це самостійно, придбай спеціальну щіточку, яка одягається на палець, і видаляй нею наліт (кілька разів на день і перед нічним сном!). Без пасти!

Малюкові вже 1,5-2 рочки? Пора познайомити його з пастою і зубний щіточкою (вибирай відповідно до віку). До речі, було б непогано віддати перевагу щітці на батарейках - така якісніше виконує свою роботу. Але тут все залежить від часу, який виділяється на дану процедуру (хоча б 3 хвилини!), і напрями рухів щітки під час чищення зубів.

Передні зуби чистять від ясен, за щічками - круговими рухами (при зімкнутих зубах). Наліт з жувальної поверхні видаляють горизонтальними рухами вперед-назад, а з внутрішньої сторони - вимітаючими.
Ознайомитись із флоссами

Малюкам з трьох років, у яких вже 20 молочних зубів, для гігієни порожнини рота знадобляться зубні флоси (виключно дитячі!). Вони відмінно очищають простір між зубами і не дозволяють утворитися нальоту. Якщо привчити маленького ними користуватися і покласти таку корисну штучку в його рюкзачок, то і в дитячому саду, і на дні народження друга після прийому їжі зубки будуть під надійним захистом.
Правильно завершувати трапезу

Карапуз ситно пообідав, повечеряв? Запропонуй йому шматочок яблучка, морквини. Тверді овочі, фрукти добре видаляють залишки їжі. А після нехай обов'язково прополоще ротик. Можна звичайною водою або відваром ромашки.
Регулярно водити дитину на огляд

Іноді про проблеми з зубками дитини батьки дізнаються занадто пізно. І справа не тільки в неуважності. Скоріше в тому, що зубні хвороби досить важко помітити, поки вони не проявлять себе на повну силу. Щоб не допустити такого результату, з року відвідуйте дитячого стоматолога. Робити це бажано раз на 4-6 місяців (за цей період, якщо навіть недуга заявить про себе, навряд чи встигне дати ускладнення).

А з двох років відвідайте ще й ортодонта. Цей лікар подивиться, чи правильно розвиваються щелепи карапуза, чи нормальний у нього прикус (при змиканні щелеп верхні передні зуби повинні перекривати нижні на одну третину, а бічні жувальні - перебувати у контакті між собою), чи рівний зубний ряд ... Все в межах норми? Значить, продовжуйте доглядати і зубки крихти будуть завжди ідеальні!
Фото з сайту mamanyam.ru
За матеріалами tvoymalysh.com

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!