Корисні продукти.
• Кефір. Людину, яка не знає про те, що для здоров'я зубів необхідний кальцій і фосфор, знайти досить важко. Але от де брати ці корисні елементи? Одним з кращих поставників того й іншого по праву вважається кефір. Безумовно, ці цінні елементи є і в інших продуктах, але справа в тому, що організм може засвоювати їх тільки в розчинній формі та в присутності органічних кислот. Кислоти у великій кількості містяться в цитрусових, у чорній смородині, в полуниці, але, на жаль, майже у всіх цих корисних фруктах відсутні кальцій і фосфор. У кефірі ж є і, те і інше, і саме тому його склад вважається найбільш збалансованим. • Риба. Для того щоб залишатися міцними, нашим зубам потрібні білки. Риба, як і м'ясо - відмінний постачальник необхідних організму тваринних білків. Однак на відміну від м'яса рибний білок містить менше сполучних волокон, а тому легше засвоюється і швидше перетравлюється. До того ж, у порівнянні з м'ясом, риба менш калорійна, а тому її без побоювання можна їсти навіть тим, хто мріє розлучитися із зайвими кілограмами. «У навантаження» до корисних білків любителі риби отримують ще й вітамін D, який потрібен для засвоєння кальцію, та й фосфору в рибі аж ніяк не мало. • Хліб. Доведено, що ті, хто любить хліб, рідше стають пацієнтами дантистів. Хлібна скоринка не гірше зубної щітки очищає зуби від нальоту, а хлібний м'якуш в поєднанні зі слиною нормалізує кислотно-лужну середу в роті і перешкоджає виникненню карієсу. • Морква. Ще одна натуральна зубна щітка. Стоматологи радять згризати не менше двох свіжих морквин щодня. • Чорнослив. Допомагає боротися з карієсом і запаленням ясен. До такого висновку прийшли вчені з Мексики. Вони встановили, що чорнослив згубно діє на бактерії, що викликають карієс та інші запальні захворювання порожнини рота. Фахівці зуміли виділити хімічний компонент, який і додає чорносливу настільки чудові антибактеріальні властивості. За словами дослідників, ця речовина ефективна також проти бактерій, винних у виникненні так званого зубного каменя. На початок досліджень учених підштовхнули старовинні мексиканські кулінарні рецепти, з яких було відомо, що чорнослив дозволяє довше зберігати м'ясо свіжим навіть у спеку, коли у мексиканців ще не було можливості зберігати м'ясо в холодильнику. Перевіривши бактерицидні властивості чорносливу, і переконавшись в його противогнилісній ефективності, вчені зробили своє відкриття. • Гіркий шоколад. Дивно, але цей різновид шоколаду здатен протистояти карієсу! Цей висновок зробили японські учені. Вони виявили в шоколаді речовини, які заважають бактеріям прикріплятися до поверхні зубів. Фахівці, щоправда, обмовляються, що найкорисніша по антимікробному впливу - це шкірка какао-бобів. А вона якраз іде у відходи при виробництві шоколаду. Але тим не менше властивостей що залишилися з лишком вистачає, щоб нейтралізувати шкідливий вплив цукру, що знаходиться в плитці шоколаду, на зубну емаль. До речі, експериментально це довели американські вчені. Вони спеціально годували піддослідних тварин їжею, що викликає карієс. Але одним підсипали какао-порошок, а іншим ні. У тварин, які їли їжу з какао, ікла збереглися в цілості. Так, як якщо б вони чистили зуби щодня Автор: Ірина
|