Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Первісток після 30-ти: норма чи проблема?
 
15-11-2011, 20:04  Медицина

Первісток після 30-ти: норма чи проблема?

 
За статистикою ВООЗ, більше 20% мешканок великих міст вирішуються народити першу дитину після 30 років. При цьому акушерський термін «старонароджуюча» нікуди не подівся. Народжувати первістка після «тридцятника» - це все-таки проблема чи норма?

'Первісток



На жаль, в природі поки нічого не помінялося. І у жінок, на відміну від чоловіків, є чітко визначений термін, відпущений на репродуктивну функцію. З віком знижується якість яйцеклітин і здатність завагітніти теж. Тому, якщо жінка зважилася на цей крок після 30 років, перше, що потрібно зробити - звернутися до гінеколога і уточнити резерв її яєчників. Сьогодні у нас є такі можливості. Це і ультразвукова діагностика, коли ми дивимося кількість фолікулів у яєчниках, і тест на гормон резерву яєчників (він називається - антімюллеровий гормон). Цей аналіз допоможе визначитися, що якщо одній жінці потрібно поквапитися, то інша може на якийсь час і відкласти вагітність.

Але оптимальний вік для народження первістка - 20-25 років.


А якщо в 25 не вийшло. І в 27 не вийшло. І ось вже за «тридцятник» ... Є гроші. Є кар'єра. Це ж важливий момент. Кожен для своєї дитини хочеш найкращого! З чого починати готуватися до першої вагітності після 30 років?

Перше, потрібно з'ясувати, які в організму є резерви. Тобто, який баланс часу є саме у вас. Друге, здоровий спосіб життя - це банально, але дуже важливо. Бажаючи завести дитину, ви перестаєте бути «вільною жінкою». Якщо курите, кидайте хоча б за кілька місяців до зачаття. Алкоголю - самий мінімум, хіба що келих червоного легкого вина, і то не щодня. Про міцні напої краще взагалі забути. Потрібно нормалізувати своє життя. Незважаючи на зайнятість, жінка повинна висипатися. І, моя думка, вагітність бажано планувати заздалегідь. Практика показує: «сплановані» діти найчастіше здоровіше «спонтанних». Якщо молода жінка сьогодні хоче відкласти вагітність, гінеколог повинен запропонувати їй вихід, щоб довше зберегти її репродуктивне здоров'я.

Якщо жінка не народжує вчасно, це доведений факт, збільшується ризик багатьох гінекологічних хвороб. Таких як міома матки, внутрішній ендометріоз та інші. На сьогодні самий фізіологічний підхід до цієї ситуації - це грамотне використання гормональних контрацептивів, які дозволяють знизити ризик гінекологічних проблем, навіть онкологічних (таких, як рак ендометрія, рак яєчників). Є роботи, які показують, що гормональні контрацептиви дозволяють жінці зберегти резерв яєчників. Тобто навіть трохи продовжити репродуктивний вік.

Наскільки швидко можна планувати вагітність, якщо жінка приймала протизаплідні таблетки?

Контрацептивні засоби останнього покоління дозволяють планувати вагітність практично відразу після скасування таблеток. Гінекологи називають це ребаунд-ефект. Тобто після того як яєчники відпочили - якраз у перші 3 цикли після скасування - найбільша ймовірність якісної овуляції і вагітності. Тому ми навіть попереджаємо наших пацієнток, коли вони скасовують препарати: або вони повинні охоронятися, або готуватися до вагітності.

Кому йти до генетика?

Є такі генетичні дослідження, які заздалегідь покажуть можливість якихось мутацій, вроджених захворювань?

Якихось - так. Але не всіх. Якщо ми маємо справу з «віковими» батьками, то їм пропонується дослідження вже під час вагітності. Ми говоримо сьогодні про передчасну недостатність яєчників. Так от, відомо, що у 10% таких жінок генетичні мутації пов'язані з жіночою Х-хромосомою, і це можна визначити. Якщо така ситуація є у мами, то потрібно дивитися, чи виникнуть такі мутації у дочки? Якщо народжується хлопчик, то при певній мутації у нього може розвинутися недоумство. З віком у жінок підвищується частота самовільних викиднів і вагітностей що не розвиваються. Сьогодні ми маємо можливість генетичного аналізу викиднів. Так от дуже велика частина цих невдач пов'язана саме з генетичними порушеннями у ембріона. Природа відмовляється від усього, що несумісне з життям. Так що для батьків віком (жінки після 35 років і чоловіки після 45-50 років) консультація генетика бажана.
Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!