Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Дерматит на обличчі: причини його появи
 
25-12-2011, 06:40  Медицина

Дерматит на обличчі: причини його появи

 
Дерматит на обличчі може виникнути з різних причин, але результат виходить майже завжди однаковий - більш-менш виражена запальна реакція, яка проходить при усуненні контакту з подразником. Тривалий же контакт з подразником призводить до хронічних запалень на шкірі.

'Дерматит



Що таке дерматит, причини його появи та види

Дерматит - це запальний процес на шкірі, який з'являється при безпосередньому контакті шкіри з тим чи іншим подразником. Подразники можуть бути фізичні (механічні, висока і низька температура, електричний струм, сонячні промені, іонізуюча радіація) і хімічні (будь-які хімічні речовини, в тому числі медикаменти та рослинні речовини).

Дерматити діляться на прості і алергічні. Прості дерматити викликають запальну реакцію у будь-якої людини і виникають відразу після зіткнення подразника з шкірою. Алергічний дерматит розвивається тільки у людей з підвищеною чутливістю до дії даних чинників. Відбувається це через один або кілька тижнів після повторного контакту (цей час необхідний для розвитку сенсибілізації - підвищеної чутливості до даного фактору).

Як виявляється дерматит на обличчі

Будь-який дерматит проявляється в залежності від ступеня пошкодження трьома стадіями:

появою червоності і набряклості, які супроводжуються печінням і сверблячкою (еритематозна стадія);
появою на набряклій почервонілій поверхні бульбашок, підсихаючих в кірки з подальшим лущенням (бульозна стадія);
відмиранням тканини, утворенням струпа і потім на його місці рубця (шраму).
Залежно від сили впливу подразника запалення може зупинитися на будь-який з стадій. Алергічний дерматит проявляється у вигляді дрібних бульбашок на поверхні запаленої тканини, підсихаючих з утворенням тонких кірочок.

Дерматит на обличчі від рослин

На обличчі дерматит від рослин часто виникає від дії на шкіру речовини, що міститься в них, а також від одночасного впливу фізичних факторів - сонячного світла, вітру. Хімічні речовини в таких рослинах, як, наприклад, кропива або їдкий жовтець мають властивість викликати роздратування шкіри у всіх людей (простий дерматит). Є також рослини, здатні викликати алергічні реакції. До них відносяться, наприклад, такі кімнатні рослини, як примула та герань. Деякі рослинні хімічні речовини (в осоці, пастернаку, дикій горобині, деревію) є фотосенсибілізаторами, що викликають фотофітодерматити - поява дерматиту при дії сонячних променів.

Найчастіше алергічний дерматит на обличчі виникає від контакту з кімнатною рослиною примулою. Шкірні прояви з'являються, як правило, через деякий час після зіткнення з рослиною і протікають з вираженим свербінням і печією. Розчеси що утворилися призводять до потрапляння в пошкоджену шкіру бактеріальної інфекції та розвитку нагноєння.

Дерматит від кімнатної рослини примули зазвичай виникає навесні і влітку. Рослинний алерген примули міститься в її волосках, розташованих на стеблах і листках, і здатний зберігати свої властивості навіть після висушування рослини. Дерматит розвивається у сенсибілізованих осіб (у них вже був контакт з примулою) через деякий час - зазвичай це декілька годин або навіть діб після зіткнення з цією рослиною. При дотику до рослини лицем уражається шкіра обличчя, якщо ж квіти тримали в роті, на слизовій оболонці порожнини рота з'являється стоматит.

На шкірі обличчя з'являється ділянка набряклості і почервоніння, потім на цій поверхні виникають бульбашки з прозорим вмістом. Людина відчуває сильний свербіж і печіння. Іноді з'являються загальні реакції організму у вигляді нездужання, головного болю, почервоніння очей, сльозотечі. Індивідуальна непереносимість примули зберігається дуже довго і повторний контакт з нею дає зазвичай більш важку алергічну реакцію.
Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!