Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Купання в басейнах може бути небезпечним
 
13-01-2012, 05:26  Медицина

Купання в басейнах може бути небезпечним

 
Резюме. Хлор, який зазвичай використовується в басейнах в якості дезинфікуючого засобу, може реагувати з величезним спектром хімічних речовин і утворювати небезпечні побічні продукти

Купання в басейнах може бути небезпечним



Французькі і канадські вчені з Університету здоров'я та права (Lille 2 University of Health and Law) у Франції під керівництвом Валері Буго (Valérie Bougault) встановили, що професійні спортсмени, які тренуються в закритих басейнах з хлорованою водою, мають такі ж зміни в легенях, як і хворі на бронхіальну астму (БА) легкого ступеня.

Вчені порівняли зразки тканини легенів і провели дихальні тести в період міжсезоння у 23 канадських плавців високого рівня у віці в середньому 21 рік, і порівняли їх з аналогічними зразками 10 хворих на бронхіальну астму легкого ступеня і 10 здорових чоловіків без обтяженого алергічного анамнезу. У зразках тканин легень плавців, так само як і хворих БА легкого ступеня, виявлено в 6 разів більше імунних клітин, ніж у здорових людей. Крім того, і у тих, і в інших тканина легенів мала рубцеві зміни, чого не спостерігалося у здорових чоловіків. Під час проведення дихальних тестів таких симптомів, пов'язаних з БА, як кашель і свистяче дихання у плавців не відзначено.

За словами токсиколога Альфреда Бернара (Alfred Bernard) з Католицького університету Лувена (Catholic University of Louvain) в Брюсселі, Бельгія, отримані дані є першим свідченням того, якої шкоди завдає хлорована вода легким спортсменів.

Хлор зазвичай використовується в басейнах в якості дезинфікуючого засобу. Він реагує з величезним спектром хімічних речовин, які містяться в людському поті, сечі та волоссі, і утворює небезпечні побічні продукти, деякі з яких можуть приносити шкоду здоров'ю. Професійні плавці вдихають їх у великій кількості під час тренувань в басейнах, що може призводити до розвитку алергії, наприклад на шерсть тварин, пилок і пил.

Так, в даному дослідженні у 18 з 23 плавців був як мінімум один вид алергії. Це свідчить про те, що вплив побічних продуктів хлористих сполук саме по собі може призводити до пошкодження легеневої тканини.

Вчені рекомендують професійним плавцям і звичайним людям уникати басейнів з наявністю сильного запаху хлору в приміщенні, що може свідчити про поганий контроль за станом води. Крім того, вчені настійно радять приймати душ до і після басейну.
Харченко Т. А.
Редакція «Українського медичного часопису»
Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!