Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Хто придумав розкладку клавіатури
 
3-04-2010, 15:32  Наука / Технології / Випадки

Хто придумав розкладку клавіатури

 
Окремі молоточки в процесі друку регулярно зчіплювались між собою, а їх роз'єднання нерідко приводило до поломки. У ті часи букви на клавішах розташовувалися в алфавітному порядку.

Давайте проведемо експеримент – обведемо фломастером ті часто вживані в англійській мові букви, які стоять поряд. Виявляється, що ситуація, коли натискаєш дві сусідні клавіші, зустрічається часто. Занадто часто! Натискання практично одночасно двох сусідніх кнопок приводило до того, що молоточки зчіплювалися і заклинювали один одного.
'Хто

Висновок напрошується сам собою – необхідно рознести часто повторювані літери подалі один від одного. Так Крістофер Шолес і вчинив. Набирати тексти стало незручно. Зате молоточки перестали ламатися. Мета була досягнута. І в 1874 році на світ з'являється друкарська машинка "Remington 1". Розташування букв на ній починалося не як раніше з ABCDEF, a з QWERTY. Це розташування латинських букв збереглося і до наших днів!

Механічні друкарські машинки удосконалювалися. Саме на клавіатурі QWERTY був вперше впроваджений сліпий спосіб десятипальцевого друку. До цього моменту друкували чотирма пальцями, хоча і до цих пір зустрічаються люди, які використовують лише два вказівних пальця. На цьому прагнення до досконалості не закінчилися. У 40-х роках минулого століття американець Артур Дворак запропонував свій варіант розташування латинських літер. Він розрахував, що зручніше, коли часто вживані букви знаходяться в середньому і верхньому рядах. Під лівою рукою в середньому ряду він розташував всі голосні, а під правою рукою – найчастіші приголосні. Навантаження на руки вийшло більш збалансованим.

Під час випробовування цього винаходу було підраховано, що за 8-ми годинний робочий день, наші пальці проробляють на новій клавіатурі шлях близько двох кілометрів. У той час як на традиційній клавіатурі QWERTY цей же показник становив вже 7 кілометрів, що, погодьтеся, значно більше!
'Хто

Чому ж Двораку не вдалося переконати весь світ в користі своєї раціоналізаторської пропозиції? Можливо, тільки тому, що ніхто не ризикнув відректися від мільйонів машинок, які до того часу вірою і правдою служили людству.

Тепер перенесемося з Америки до Росії. Тут друкарські машинки з'явилися пізніше, ніж у США. До цього часу конструктори усунули багато технічних недосконалостей. Молоточки вже не чіплялися один за одного. Саме тому в Росії літери розташовували значно раціональніше – часто вживані опинилися в середині клавіатурі.

Отже, ми з задоволенням відзначаємо, що наша вітчизняна розкладка вийшла на порядок ергономічною від англійської. Під самими сильними і швидкими вказівними пальцями виявилися найпопулярніші літери, а під мізинцями найрідкісніші. Але все ж таки, є один недолік.
'Хто

Коли справа дійшла до русифікації комп'ютерної клавіатури, хтось вирішив, що кома може стояти де завгодно. І осадив її разом з точкою, але у верхній регістр. Тепер для того, щоб написати точку, потрібно натиснути одну клавішу, а для того, щоб кому, потрібно натиснути дві клавіші! Але ж кома в російській мові вживається набагато частіше точки!

Можна, звичайно, почати боротьбу за раціональність. Але згадуючи історію з Двораком, який так і не зумів нікого переконати відмовитися від незручних стереотипів...

Ось так і виходить що весь світ друкує не як розумніше, а як звичніше. І змінювати ці звички не бажає!

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!