Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Людський мозок здатний моментально розпізнавати "дзеркальні слова"
 
3-04-2011, 21:46  Суспільство

Людський мозок здатний моментально розпізнавати "дзеркальні слова"

 
Група вчених з Баскського центру з вивчення пізнавальних здібностей, мозку і мови вперше показала, що насправді ми вміємо моментально розпізнавати перевернуті слова. Щоправда, несвідомо.

Людський мозок здатний моментально розпізнавати "дзеркальні слова"



«На самій ранній стадії обробки інформації - в межах 150-250 мс - зорова система повністю розуміє ці слова, - стверджує провідний автор дослідження Хон Андоні Дуньябейтіа. - Потім, судячи з усього, мозок розуміє, що в цьому щось не так і що подібним чином зорову інформацію засвоювати не варто ».

У ході експерименту вчені спостерігали за активністю мозку 27 добровольців. Спочатку учасникам показували слова, в яких всього на 50 мс були перевернуті деякі букви, а потім на такий же час у відбитому вигляді поставали цілі слова. Енцефалограма змушує припустити, що в зазначеному проміжку активність мозку була однаковою, яким би не було слово - нормальним або перевернутим.

«Перед нами відкриваються нові можливості для вивчення наслідків мимовільного перекидання букв і слів у осіб, що зазнають труднощі з читанням (дислексія) і листа (дисграфія), - вважає пан Дуньябейтіа. - Це прямий результат особливостей нашої зорової системи. Тепер ми знаємо, що перевернуті букви - проблема не одних діслектіков. Діти, коли вчаться писати, часто роблять те ж саме. Нам треба тільки зрозуміти, чому одні школярі все-таки знають, як правильно, а інші продовжують плутати b і d ».

Науці досі невідомо, яким чином при читанні - навички, що здобуваються людиною досить пізно, - пригнічується вроджена здатність розрізняти дзеркально відображені предмети, яка є також у багатьох тварин. Це перше дослідження, яке показало, що в дійсності мозок з легкістю може читати навіть у дзеркалі.

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!