Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Клеопатру вбили стародавні наркотики, а Тутанхамона - гангрена і малярія
 
1-07-2010, 08:40  Наука

Клеопатру вбили стародавні наркотики, а Тутанхамона - гангрена і малярія

 
Клеопатру вбили стародавні наркотики, а Тутанхамона - гангрена і малярія


'Клеопатру



Німецький учений Крістоф Шеффер з'ясував точну причиною смерті цариці Клеопатри - вона померла, прийнявши дозу сильнодіючих наркотиків.

Дослідник з Тріерского університету в результаті тривалої роботи здійснив інтригуюче відкриття. Він вивчив безліч давньоєгипетських робіт в галузі медицини, які зберігаються в музеях Єгипту, а також проконсультувався з провідними серпентологами - фахівцями з змій.

Після обробки отриманої інформації Шеффер прийшов до висновку, що Клеопатру убив наркотичний коктейль, приготовлений на основі опіуму, настою болиголова і аконіта. Саме цей засіб у Стародавньому Єгипті зазвичай використовували, щоб безболісно і непомітно відправитися в інший світ, пишуть "Аргументи і факти".

Вчений вважає, що Клеопатра вважала за краще цей спосіб укусу змії, який раніше вважався причиною смерті найкрасивішою цариці всіх часів, чиє ім'я стало відомим завдяки її знаменитим зовнішніми даними.

На думку Шеффера, стародавня цариця хотіла навіть після смерті заворожувати своєю красою, тому відмовилася від "допомоги" гаспида, однією з найбільш отруйних змій, яка б змусила її довго мучитися в агонії.

"Цариця Клеопатра славилася своєю красою і навряд чи піддала б себе тривалій і спотворюючій смерті. Згідно з існуючими документами, Клеопатра хотіла залишатися привабливою навіть після смерті, щоб підтримати цей міф", - розповів учений.

Як відомо, Клеопатра була останньою царицею Стародавнього Єгипту. Вона прославилася не лише своєю дивовижною красою, але і любовним зв'язком з Юлієм Цезарем, а також легендарним полководцем Марком Антонієм.

Стародавня правителька наклала на себе руки, щоб не бути полоненою завойовником своєї країни, римським імператором Октавіаном Августом.

А на початку нинішнього року провідні вчені з Єгипту, Італії та Німеччини встановили причину смерті одного з найзнаменитіших правителів, староєгипетського фараона Тутанхамона.


'Клеопатру



Фахівці з'ясували, що цар мав вроджене захворювання кісток і помер від гангрени і гострої форми малярії.

У результаті проведеного дослідження ДНК і комп'ютерної томографії знаменитої мумії, вчені прийшли до висновку, що у фараона, як і у його батька Ехнатона, була вовча паща - вроджене розщеплення твердого піднебіння. Крім того, він страждав генетичним захворюванням кісток, через яке сильно кульгав лівою ногою, а на правій стопі у нього не вистачало пальців. В наслідок цього він не міг пересуватися без палиці.

"Тутанхамон страждав численними захворюваннями ... Його можна уявити собі як молодого, але слабкого здоров'ям царя, який був змушений пересуватися, спираючись на тростину. Перелом ноги, можливо, в результаті падіння, став причиною загрозливого для життя нездужання, коли він захворів на малярію", - розповіли дослідники.


Ці захворювання серйозно послабили імунну систему фараона, що стало причиною смерті через травму ноги. Вчені з'ясували, що він, можливо, впав з коня і отримав відкритий перелом, на додаток до якого заразився малярією. Укупі це призвело до розвитку гострої форми захворювання, що дало ускладнення на мозок і гангрени, від яких він і помер у віці 19 років.

Крім того, в результаті дослідження фахівці спростували більш ранню версію про спадкове захворювання всієї династії молодого фараона - синдромі Марфана, при якому людина має незвично високий зріст, подовжені обличчя, кінцівки і пальці. Вчені довели, що жінкоподібні зображення Тутанхамона пояснюються лише традицією і модою художнього зображення царів того часу.

Вчені також встановили, що його батьком був релігійний реформатор фараон Ехнатон (відомий також як Аменхотеп IV або Ахенатен), а його матір'ю була не легендарна цариця Нефертіті або Кия, а інша жінка Ехнатона, ім'я якої, однак, поки не встановлено. Відомо лиш те, що вона була рідною сестрою свого чоловіка, що й пояснює рідкісні генетичні захворювання Тутанхамона, передають "Вести.Ru".

Нагадаємо, що Тутанхамон був останнім фараоном 18-ої династії Стародавнього Єгипту. Він зійшов на престол в 1333 до н. е.. у віці 10 років і помер усього через дев'ять років царювання. І незважаючи на те, що молодий правитель не зіграв велику роль в історії, він став самим знаменитим з фараонів. Завдяки щасливому випадку, його могила, на відміну від поховань інших царів Стародавнього Єгипту, не була розграбована. А її відкриття в 1922 році стало світовою сенсацією: під час розкопок були знайдені саркофаг з 110 кілограмів золота і безліч коштовних творів єгипетського мистецтва, в тому числі знаменита золота маска Тутанхамона.

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!