Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » В Житомирський держуніверситет 15% першокурсників надійшли «за довідками».
 
Голосування   Ви та подарунок!
 
Подарунок для Вас це:
Всього проголосувало: 3

 
1-12-2009, 20:14  Наука

В Житомирський держуніверситет 15% першокурсників надійшли «за довідками».

 
Побоювання експертів, що липові довідки, що дають право на пільговий вступ, стануть одним з наймасовіших способів просочитися на найбільш престижні факультети провідних ВНЗ, підтвердилися. За попередніми підсумками перевірок, проведених профільним міністерством, деякі університети примудрилися набрати близько чверті всіх першокурсників поза конкурсом, а на самих модних напрямках таких ще більше - до 70%. Викладачі виправдовуються, що не в змозі відрізнити справжню довідку від підробленої.

Міністерство освіти оприлюднило перші підсумки рейду чиновників, які перевіряють законність зарахування пільговиків вітчизняними вузами. Як виявилося, чутки про те, що довідки, які дають право на позаконкурсне проходження, під час нинішньої кампанії масово продавалися й купувалися, не такі вже й далекі від істини. У контролерів виникли зауваження до більш ніж 60 ВНЗ з 134 проінспектованих.
'В
У міністерстві відзначають, що окремі вузи були аж надто прихильними до пільговиків. Якщо в середньому по країні поза конкурсом стали студентами близько 5% вступників, то, наприклад, у Криворізькому економічному інституті (підрозділ КНЕУ) таких понад 25%. У Житомирському державному університеті ім. І. Франка, Харківському національному педагогічному університеті ім. Г. Сковороди та Харківському національному економічному університеті пільговиків понад 15%. Понад 10% першокурсників надійшли поза конкурсом до Дніпропетровського національного університету ім. О. Гончара, Волинського національного університету ім. Л. Українки, Національного гірничого університету, Криворізького технічного університету. Діти шахтарів масово осіли у вузах Дніпропетровської, Донецької, Харківської та Львівської областей. Приміром, у Національному гірничому університеті вони становлять понад 60% всіх пільговиків, в НУ «Львівська політехніка» - приблизно 20%, в Національній академії ім. Ярослава Мудрого - 27%.

Підозри чиновників повинні остаточно підтвердити або спростувати правоохоронні органи - відповідні справи вже передано до прокуратури. Якщо порушників викриють у підробці документів, що дають право на пріоритетний вступ, їм загрожує відрахування з вузу та судовий розгляд. Деякі вищі навчальні заклади не стали чекати, поки вдарить грім, і самі пропонують першокурсникам, запідозреним в нечесності, звільнити місця на бюджетному відділенні, перевівшись на контракт. Але скептики сумніваються, що чистки будуть масовими. Швидше за все, справа обмежиться кількома показовими відрахуваннями.
'В
Факультети міжнародних відносин, психології та політології Дніпропетровського національного університету взагалі наполовину складаються з пільговиків, а на напрямку «Соціальна робота» таких близько 70%. Аналогічна ситуація на юридичних факультетах Криворізького економічного інституту та Ужгородського національного університету, а також на психологічному в Житомирському державному університеті.

Відповідальний секретар приймальної комісії Києво-Могилянської академії В'ячеслав Невінчаний впевнений, що перевіряти достовірність довідок - не викладацька справа. «Вуз просто не в змозі це зробити, потрібно або відрядити людину в регіон, за місцем видачі документа, або мати доступ до закритих баз даних відповідних структур, що сьогодні нереально», - вважає він. Експерт бачить причину масових порушень з пільгами в цьому році у відсутності єдиної форми довідок: абітурієнти з різних областей України привозили «свої» бланки. Представники університету ще під час проведення вступної кампанії зверталися до МОН з проханням уніфікувати довідки, але відповіді так і не отримали. Втім, за словами пана Невінчаного, про масштабність підробок свідчить і такий факт: коли Києво-Могилянська академія привселюдно оголосила про ретельну перевірку довідок, з 130 пільговиків у вузі залишилися 23, а інші поспішили забрати свої документи.

У міністерстві обіцяють вирішити цю проблему вже наступного року. Чиновники стверджують, що працюють над єдиними бланками документів, що дають право на пільги. Крім того, вони направили до Міністерства праці та соціальної політики пропозицію створити електронну базу дітей, що претендують на позаконкурсне надходження, що дозволить вузам оперативно перевіряти законність статусу абітурієнтів.


Бердичівський анекдот:


Выходит как-то из шкафа любовник. Жена мужу (испуганно):
- Милый, беги скорее в командировку!

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!