У квітні 2010 року на споживчому ринку України, зокрема, Житомирської області, намітилася позитивна тенденція до підвищення купівельної спроможності гривні – дефляції.
  Про це повідомив відділ статистики цін Головного управління статистики в Житомирській області.
  Дефляція (від лат. Deflatio - здмухування) - підвищення купівельної спроможності місцевої валюти, що проявляється в зниженні індексу цін. Зазвичай розцінюється як менш сприятливий чинник, ніж інфляція.
  Дефляція по Україні склала 99,7, по Житомирській області – 99,8 відсотка.
  Найбільше на величину індексу споживчих цін впливають продукти харчування, ціни на які в квітні знизилися на 0,6 відсотка.
  Зокрема, яйця подешевшали на 9%, на 1-4% - олія, сметана, вершки, сири тверді і м'які, молоко.
  Довгострокові акційні розпродажі в супермаркетах міст Житомира, Бердичева, Коростеня посприяли здешевлення ряду продуктів – яблук, бананів, цитрусових, коренеплодів і грибів.
  У квітні спостерігалося зниження вартості свинини, яловичини (на 2%), а сала і тваринних жирів – майже на 4%. У той же час на 2% подорожчало м'ясо птиці.
  На 7% подорожчало морозиво, на 1-2% - макаронні вироби, хліб, риба, какао, цукерки, шоколад, крупи.
  Тютюнові вироби з січня по березень 2010 року подорожчали на 11%, у квітні додався ще один процент зростання.
 
 
 
 |