Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Вибори-2010 в Житомирі. Прогноз!!!
 
Голосування   Ваша думка!
 
Виборчий список якої партії повинна, на Вашу думку, очолити Параска Королюк (баба Параска)?
Всього проголосувало: 45

 
23-11-2009, 18:10  Політика

Вибори-2010 в Житомирі. Прогноз!!!

 
Розкол «помаранчевої» влади Житомира забезпечив Віктору Януковичу перше місце в рейтингу кандидатів.


Як стало відомо раніше, фракція «Нашої України» в Житомирській обласній раді на початку листопада заявила про вихід із коаліції з блоком Юлії Тимошенко та Соцпартією. Формальним приводом розпаду дворічного союзу, за версією «Нашої України», стало небажання БЮТ зважати на позицію партнерів у процесі прийняття важливих для регіону питань. Але очевидно, що головна причина - наближення виборів. У будь-якому випадку черговий конфлікт у «помаранчевому» таборі вигідний лише Партії регіонів.
'Вибори-2010

Розстановка політичних сил на Житомирщині та їх перспективи на майбутніх президентських виборах є класичним прикладом того, як пасивне спостереження за конфліктом опонентів може принести більше користі, аніж участь у ньому. П’ять років тому кандидат від влади Віктор Янукович у першому турі голосування в цьому регіоні зумів набрати лише 29,2% голосів, поступившись представникові опозиції майже 15%. Сьогодні ж колись єдиний "помаранчевий" табір представляють одразу три кандидати, що поділили між собою більше третини голосів житомирських виборців. І Віктор Федорович, згідно з даними попереднього соціологічного опитуванню центру «Социс», став фаворитом президентських перегонів в області з рейтингом в 21,3%.

В даному випадку відсутність адміністративного ресурсу можна назвати швидше перевагою кандидата, ніж недоліком. І це доводить той факт, що підтримка головного «регіонала» зараз практично не поступається результату Партії регіонів на позачергових парламентських виборах 2007 р. (22,41%). Втім, відсутність впливу в кабінетах місцевої влади цілком компенсується підтримкою Партії регіонів на Житомирщині найбільш впливовими людьми. Виборчий штаб «синьо-білих» тут очолює народний депутат Микола Присяжнюк (ЗАТ «Волинські самоцвіти», ЗАТ «Інвестиційні технології», ВАТ «Електровимірювач»). Керівник обласного осередку «регіоналів» - також є основним спонсором кампанії. Агітацією займається його колега по парламентській фракції - екс-міністр АПК і колишній губернатор Житомирської області Сергій Рижук. Основний акцент у агітаційній роботі штаб робить на критиці «помаранчевих», наводячи як приклад численні чвари опонентів.
'Вибори-2010
Кандидат від БЮТ має найбільші шанси серед усіх вихідців з «помаранчевого» табору зайняти друге місце в першому турі голосування 17 Січня. За інформацією того ж самого центру «Социс», рейтинг пані Тимошенко в регіоні становить 18,9%. Соціологи відзначають тут зниження підтримки БЮТ і його лідера за останні роки. Адже на позачергових парламентських виборах 2007 р. блок Юлії Тимошенко набрав 37% голосів. Падіння популярності Юлії Володимирівни пояснюється двома основними причинами. По-перше, серйозну конкуренцію на електоральному полі Житомирської області прем'єр-міністру склав на початку нинішнього року лідер «Фронту змін» Арсеній Яценюк. По-друге, розбрат і хитання в центральній владі, а також наслідки економічної кризи різко збільшили кількість виборців, які розчарувалися в голові уряду. Як наслідок сьогодні кількість тих, хто готовий проголосувати на майбутніх виборах проти всіх, і тих, хто ще не визначився, на Житомирщині становить 15 і 18,1% відповідно. Але в разі виходу до другого туру Юлія Тимошенко, на думку соціологів, може претендувати на більшу частину голосів виборців, які віддають в першому турі перевагу іншим «помаранчевим» кандидатам. Цей фактор дає їй навіть теоретичні шанси вийти на перше місце в другому турі.

Виборчим штабом БЮТ у регіоні, як і на попередніх виборах, керує народний депутат і голова обласного осередку блоку Сергій Пашинський, а Житомирським міським штабом - голова місцевого осередку «Батьківщини» Микола Савенко (ТОВ «Віндзор»). Крім них, на пані Тимошенко працюють голова обласної ради Віталій Француз, лідер фракції БЮТ в облраді Вадим Кривенко (ТОВ «Зоряне») і заступник губернатора Ігор Орлов. Частина фінансових витрат штабу взяли на себе панове Савенко і Кривенко, інші кошти, за неофіційними даними, йдуть з центрального штабу.

У виборчій кампанії ставка робиться на партійний актив, в тому числі представлений у місцевих органах влади. Зокрема, напередодні виборів вирішуються земельні питання на користь мешканців регіону. Одне із заходів по врученню актів на приватизацію ділянок нещодавно відвідала сама Юлія Тимошенко.
'Вибори-2010
Третє місце за популярністю серед кандидатів у президенти в Житомирській області займає екс-голова Верховної Ради Арсеній Яценюк. Згідно з даними соціологічних опитувань за його кандидатуру готові голосувати більш 13% виборців. Лідера «Фронту змін» тут сприймають як альтернативу всім іншим політикам, але серйозного потенціалу для закріплення у регіоні у нього поки немає. Його виборчим штабом керує Олександр Козлов, бізнесмен, що займається авіаперевезеннями. У рамках агітаційної роботи штаб пана Яценюка організовує різноманітні семінари та тренінги з управління та розміщує інформаційні матеріали в місцевих ЗМІ. Але в цілому, за словами оглядачів, його діяльність на фоні роботи команд основних кандидатів виглядає мляво.

Чималу підтримку в області має і спікер ВР Володимир Литвин - 7,1%, що є найвищим показником серед інших областей України. Своєю популярністю він почасти зобов'язаний колишнім конкурентам - соціалістам. Ще в 2006 р. СПУ на Житомирщині підтримували 8,9% виборців, а після того, як вони на чолі з Олександром Морозом увійшли до складу коаліції з Партією регіонів, їх рейтинг на позачергових парламентських виборах впав до 2,5%. По суті, Володимир Литвин сьогодні займає нішу Олександра Мороза, який в першому турі президентських виборів 2004 р. набрав в області близько 10,3% голосів. Популярність спікера парламенту пояснюється і тим, що він є вихідцем з цього регіону. Виборчою кампанією Володимира Литвина в Житомирській області керує нардеп Микола Рудченко, він же - голова обласного осередку НПУ. Начальником штабу призначений депутат міськради Микола Сиченко. На кандидатуру Володимира Литвина працює і його брат - Петро Литвин, командувач військами Північного оперативного командування Сухопутних військ збройних сил України. Серед спонсорів штабу виділяють Миколу Галича (ТОВ «НК« Альфа-Нафта ») та Анатолія Левицького (ВАТ« Житомиробленерго »).
'Вибори-2010
Інші кандидати в президенти не користуються великою довірою жителів Житомирщини, їхній рейтинг не перевищує 2-3%. Чинний глава держави за п'ять років керівництва країною втратив підтримку абсолютної більшості тих, хто в 2004 р. голосував за нього в регіоні (у першому турі - 43,5%). Частково виною тому - місцеві політики, які представляють пропрезидентську партію «Наша Україна». Губернатор області Юрій Забела в 2008 р. перейшов з «Нашої України» в «Єдиний центр». Його прикладу послідувала мер обласного центру Віра Шелудченко. Але в травні 2009 р. пан Забела повернувся до «Нашої України», а незабаром був обраний головою обласного осередку, пообіцявши підтримку Віктора Ющенка на виборах. Однак центральний штаб не довірив йому керівництво виборчою кампанією в області, віддавши перевагу голові Новоград-Волинської районної адміністрації Миколі Іванюку. Серед нинішніх спонсорів «Нашої України» фігурує депутат обласної ради Борис Буряченко (ЖБК «Котедж», мережа магазинів побутової електроніки, ТОВ «Батьківщина-Агро», ТОВ «Зодіак») і депутат міської ради Леонід Крігер (ЗАТ «Жітомірремхарчомаш», ТОВ «Торговий дім «Крігер»).

Отже, лідером президентських перегонів на Житомирщині є Віктор Янукович. У той же час його основного конкурента Юлію Тимошенко можна назвати кандидатом з найбільшими перспективами в цьому регіоні в разі виходу до другого туру. Хоча зараз вона не володіє достатньою підтримкою виборців, але має більше шансів переманити прихильників Арсенія Яценюка і Віктора Ющенка, ніж Віктор Федорович, вся кампанія якого зводиться до банальної критики уряду.

'Вибори-2010


Бердичівський анекдот:


Муж, виновато жене:
- Мне надо бы купить новую расческу: у старой сломался зуб...
- Тебе что, денег девать некуда?!!! Из-за одного зуба - новую расчёску!!!
- Но это же был ПОСЛЕДНИЙ зуб...

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!