Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Світло чистого четверга.
 
2-04-2010, 13:34  Релігія

Світло чистого четверга.

 
Світло чистого четверга.


Вчора ввечері, на всіх вулицях Житомира, можна було побачити велику кількість житомирян - чоловіків, жінок,дітей з батьками, молодь, людей похилиого віку, які бережно несли в руках запалені свічечки. Йшли звідусіль - від Михайлівської церкви, Собору, з Подолу...


'Світло

Четвер на Страсному тижні називають чистим. Він зосередив навколо себе чимале число повір'їв та обрядів. У першу чергу в цей день наводять лад в оселі, на подвір'ї, перуть і, звичайно ж, самі миються. Все це при дотриманні певних правил допомагає зберегти або повернути здоров'я, позбавитися від пристріту, псування і всякого енергетичного бруду, а також «зарядитися» радістю і любов'ю до навколишнього світу.

Треба зауважити, що ортодоксально налаштовані віруючі вважають більш важливим у Чистий четвер спочатку вистояти ранню літургію та причаститися, а значить, їм до причастя не можна нічого, включаючи і святу воду, пити, і генеральне прибирання доведеться проводити вже після повернення з церкви.

Світло чистого четверга.


Втім, багато правовірних православних причащаються в суботу, безпосередньо перед Світлою неділею, а в Чистий четвер відвідують вечірню службу в церкві. Запалені на четверговій вечірній свічки дбайливо несуть додому, прикриваючи їх вогник від вітру. Народне повір'я свідчить, що якщо свічку вдалося палаючої донести до дому, то все задумане на найближче майбутнє збудеться, а близькі до наступної Пасхи будуть живі і здорові. Якщо ви опинилися в числі щасливців, чия четвергова свічка по дорозі не згасла підпаліть її вогником хрести на вході в будинок (квартиру), в кожну з житлових кімнат і над вікнами. Хрестики можуть бути зовсім крихітними, практично символічними - розмір значення не має. Значення має те, що здійснити цей обряд радять не лише бабусі-знахарки, але й священнослужителі. Він перекриє дорогу до дому нечисті, збереже серед домочадців любов і згоду, захистить від пожеж та інших лих. За традицією цей обряд проводить старший чоловік у родині, але обряд не втратить своєї сили, якщо його здійснить молода жінка.
Світло чистого четверга.


Оскільки багато людей сьогодні живуть далеко від храмів, замість свічки, принесеної зі служби, можна випалити хрестики і просто заздалегідь купленою в церкві свічкою.

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!