Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » 9 червня 2012 відбудеться відкриття Верхнього храмі кляштору Босих Кармелітів
 
24-04-2012, 20:41  Релігія

9 червня 2012 відбудеться відкриття Верхнього храмі кляштору Босих Кармелітів

 
Як повідомив мер Бердичева Василь Мазур, 9 червня 2012 року відбудеться урочисте відкриття Верхнього храмі кляштору Босих Кармелітів. Подія відбудеться в рамках святкування чергового Дня польської культури в Бердичеві.

'9



Монастир Босих кармелітів в Бердичеві був заснований в 1630 році Джоном Тишкевичем, воєводою Київським, по обітниці, в подяку за те, що був звільнений з полону татар. Урочисте відкриття релігійного життя в монастирі та освячення нижнього храму, яке також називається каплиця Непорочного Зачаття, відбулася 22 липня 1642 року.

З 1739 до 1754 року кармеліти, використовуючи відносний спокій у краї, збудували новий великий костел над старим "долинним" костелом. Типова базиліка в формі латинського хреста, зі зв'язкою у верхній частині у вигляді пересічного трансепта. Цього разу храм був освячений 9 червня 1754 єпископом Київським Солтиком.

У 18 і 19 століттях монастир в Бердичів став центром не тільки релігійного життя та культу Діви Марії в Україні, а також культури і благодійності. За допомогою власної друкарні і школи він грав дуже важливу роль у розвитку культури та освіти. Храм Пресвятої Богородиці став духовною столицею для католиків Україна. Він вважався священним місцем, місцем Господа і місцем паломництва для охочих вшанувати честь Діви Марії, а також для бажаючих покаятися в надії на примирення з Богом.

У 1866 році російський цар конфіскував монастир кармелітів, розмістивши храм під захистом єпархіального духовенства. 16 червня 1918 кармеліти знову повернули право власності на свій монастир. Вони керували приходом і були охоронцями кляштора (санктуарію) до 1926 р. в важких післяреволюційних умовах. Після смерті останнього кармеліта - батька Терезія Болеслава Штобрина - комуністична влада Росії забрала монастир в державну власність. У верхнім костелі був створений музей, а в нижньому - атеїстичний кінотеатр. У 1941 р., безпосередньо перед німецьким нашестям на Радянський Союз, в монастирі виникла пожежа. Швидше за все, в його полум'ї загинула чудотворна ікона.

Після 65 років 15 листопада 1991 Босі Кармеліти в черговий раз отримали у володіння верхній і нижній храми. Були відбудовані спалені келії, в яких розміщувалися середні школи - музична і художня, які до цих пір займають і використовують монастирські приміщення у педагогічних та навчальних цілях. Посвячення верхнього та нижнього костелів відбулося в храмове свято Непорочного Зачаття Пресвятої Діви Марії 8 грудня 1991 р. Підготовкою до того торжества стало нічне слухання в молитві разом зі Святою Службою. Це була перша Свята Служба з проповіддю в нижньому костелі після 65 років перерви.

Валентин БОРТНІКОВ

У статті використані матеріали з сайту Вікіпедія.
Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!