Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » види єдиноборств з багатовіковою історією
 
25-08-2011, 13:17  Спорт

види єдиноборств з багатовіковою історією

 
Тайський бокс, або Муай Тай («вільний бій»), називають долею обраних і справжньою перлиною бойових мистецтв народів Південно-Східної Азії.


види єдиноборств з багатовіковою історією



Цей національний вид бойового мистецтва королівства Таїланд має багатовікову історію (з моменту зародження минуло понад 2000 років) і став невід'ємною частиною тайської культури. Особливістю Муай Тай є поєднання східних і західних традицій ведення бою, що забезпечило його популярність у всьому світі. Тайский бокс є жорстким видом спорту і вимагає серйозної фізичної підготовки, проте сутичка - це і поєдинок духу, тверезості думок і правильно обраної тактики.


Повернемося до витоків Муай Тай і до того часу, коли на території, населеній тайськими племенами, почала практикуватися створена ними система рукопашного бою. У китайських літописах згадується про незвичайну систему бою «пахуют» («багатосторонній бій»), якою активно займалися тайці. Перші змагання з цього виду єдиноборств були організовані ще в 5 столітті і отримали назву «муай» (у сучасній інтерпретації - Муай Тай). За правилами бою допускалися удари кулаками, ногами, ліктями і колінами, причому перед боєм необхідно було виконати церемоніальний танець - «Рам Муай». Ці ритуальні привітання, а також прояви поваги до суперника, збереглися донині, і загалом правила честі і норми моралі є для бійців Муай Тай пріоритетними. При цьому за напруженням пристрастей цей вид єдиноборства практично не має собі рівних, тим більш професійні поєдинки, де бої проходять з тоталізатором і високими ставками на результат поєдинку.

В кінці 16-17 століття тайський бокс остаточно оформився як самостійний вид єдиноборств. Захвати та кидки, характерні для «пахуют», пішли в минуле, а основний упор бійці стали робити на нанесенні ударів руками і ногами в стійках. До речі, тоталізатор на поєдинках - це не сучасне нововведення, так як це широко практикувалося ще в епоху короля Аютії Прачао Сиа - зухвалого Короля-Тигра, який вписав свою сторінку в історію єдиноборства.

Король-Тигр, який правив на початку 18 століття, був ярим шанувальником цього виду єдиноборств і влаштовував жорстокі бої, в яких були дозволені кидки, удари пальцями і деякі заборонені прийоми. У цих боях не було ніяких обмежень, тому що хтось повинен був виграти будь-яким способом, а хтось - виявитися переможеним. Сам Король-Тигр переодягався в простого селянина і подорожував по селах, беручи участі в боях Муай Тай. Природно, не всіма віталася така жорстокість і ненажерливість короля Аютії, але єдиноборство ставало все більш і більш популярним. У цей історичний період часу до програми обов'язкового навчання принців крові, а також їх охоронців, входив тайський бокс, а воїни, які володіють цим мистецтвом, нерідко здобували перемогу в бою навіть без зброї.

Значимою фігурою в історії тайського боксу став легендарний воїн Най Кхан Том. Потрапивши в полон під час війни з Бірмою в 1774, Най Кхан Том, за наказом короля, взяв участь в поєдинку між тайськими боксерами і майстрами Парму (бойове мистецтво бірманців). Хоробрий воїн по черзі воював з десятьма бірманськими майстрами і, здобувши перемогу у всіх поєдинках, отримав свободу. Ця історія увійшла до анналів Муай Тань, і щорічно 17 березня в Таїланді влаштовується «боксерська ніч» - бої на честь героя Най Кхан Тома.

На початку 20-х років минулого століття тайський бокс став розвиватися як вид спорту, і навіть з'явилися центри вивчення Муай Тай. Проте в правила тайського бою необхідно було внести корективи, так як і раніше смерть або важкі каліцтва бійців вважалися звичними «витратами» жорстокості цього виду єдиноборств. Виходячи з цього, в 1929 році були прийняті правила, згідно яким замість шкіряних ременів, якими бійці бинтували руки, пропонувалося використовувати боксерські рукавички. Свою ходу по світу тайський бокс почав у 50-60-і роки і став дуже популярним в Європі та США: так, в 1962 році відбулися показові виступи тайських боксерів в Сіетлі. 1971-й рік вважається роком появи аматорського тайського боксу, в якому травмонебезпечність бійців зведена до мінімуму.

За правилами сучасного Муай Тай можна наносити удари кулаками, ступнями і гомілкою ніг, ліктями і колінами, і з цієї причини тайський бокс іноді називають «боєм восьмируких». Двобої проходять під традиційну тайську музику, заданий ритм, причому в Таїланді бої влаштовуються тільки під акомпанемент живої музики. Тайський бокс справив свій вплив на розвиток інших бойових мистецтв, які взяли на озброєння деякі його прийоми. По сьогоднішній день професіонали тайського боксу вважаються стійкими і небезпечними суперниками серед представників інших видів контактних єдиноборств.

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!