Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Свято Покрови Пресвятої Богородиці
 
14-10-2010, 22:57  Свято

Свято Покрови Пресвятої Богородиці

 
Свято Покрови Пресвятої Богородиці здавна шанують на Русі. За переказами, початок святу поклала подія, що сталася 14 жовтня 910 року (за старим стилем - 1 жовтня) в Константинополі, у Влахернському храмі, де зберігалися риза Пресвятої Богородиці, головний покрив і пояс, перенесені з Палестини в 5 столітті. У той час Константинополь був обложений сарацинами, і місту загрожувала небезпека. Мешканці Константинополя, розуміючи, що допомоги їм чекати нізвідки, зібралися у Влахернському храмі і молилися до Богородиці.


0



Явище Богоматері побачив Андрій Юродивий, відомий християнський святий і юродивий. За походженням слов'янин, він був рабом багатої людини. Після прийняття аскетичного подвигу юродства, Андрій був вигнаний своїм господарем і жив у бідності й холоді, терпляче переносячи глузування та приниження оточуючих.

І ось саме він, коли служба підходила до кінця, о четвертій годині ночі, піднявши очі до неба, побачив що йде по повітрю Пресвята Богородиця в оточенні ангелів і святих.


Пресвята Діва схилила коліна і почала зі слізьми молитися за християн. Потім вона зняла зі своєї голови покривало і простягнула його над людьми, які перебували в храмі, захищаючи їх від ворогів видимих і невидимих. За словами Андрія Юродивого, "Пресвята Владичиця сяяла небесною славою, а покрив у руках її блищав" краще променів сонячних ".

До речі, учень святого Андрія, блаженний Єпіфаній, також удостоївся побачити Божу Матір, яка рятує православних християн. Святі Андрій і Єпіфаній "довгий час дивилися на розпростерте над народом покривало і сяйливий зразок блискавки славу Господню ..."... Зникла Богородиця, зникло і покривало. Але люди довго відчували благодать, що осяяла храм. Це бачення і знак означали порятунок жителів міста від навали, і війська супротивника незабаром дійсно відступили.

Точна дата встановлення свята не визначена. Але більшість дослідників пов'язують появу свята з іменем князя Андрія Боголюбського. Якось перечитуючи Житіє святого Андрія Юродивого він знайшов розповідь про подію, що сталася у Влахернському храмі.

Князь б настільки вражений, що вирішив: "так не без свята залишиться святий Покров Твій, преблагая". І у 1165 році Андрієм Боголюбським був побудований на Нерлі перший храм на честь Покрови Божої Матері.

Храм і до цього дня всесвітньо відомий своїми архітектурними достоїнствами храм. Церкву Покрови на Нерлі називають шедевром світового зодчества; вершиною творчості володимирських майстрів епохи розквіту Володимиро-Суздальського князівства. Як вважають мистецтвознавці, цей дивно гармонійний білокам'яний храм, органічно зливається з навколишнім пейзажем, можна назвати поемою, відображеній в камені.
Здавна вважалося, що на свято Покрови відбувається перша зустріч із зимою: "На Покров земля снігом покривається, морозом одягається", "На Покров до обіду осінь, а після обіду зимонька-зима". До цього дня наші предки намагалися зібрати весь врожай і зробити заготовки на зиму. З Покрова починалося "Зазим'я". Худобу вже не виганяли на пасовища, а тримали в хлівах і переводили на зимовий корм.

За Покрову судили про погоду: "На Покров вітер зі сходу - зима буде холодна". Відліт журавлів на Покрову - "на ранню і холодну зиму". "Яка Покрова, така й зима". І ще про вітер: "Якщо в цей день вітер з півночі - бути холодній зимі; з півдня - буде теплою, з заходу - до снігової; вітер мінливий - до зими непостійної".

А ще це свято вважали покровителем весіль. Сніг, який покривав в цей час землю, нагадував весільне покривало або фату. Існувало повір'я: хто раніше поставить свічку, той раніше й заміж вийде ". І дівчата спозаранку бігли до церкви, ставили свічку свята, пам'ятаючи про те, що весь цей день треба провести весело:" якщо Покров весело проведеш, дружка милого знайдеш ".

І, звичайно ж, у день Покрови Пресвятої Богородиці православні люди на Русі завжди йшли до храмів усіма сім'ями, щоб у молитві випросити милості і захисту Божої Матері.
За матеріалами www.greenmama.ru

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!