Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Найдовша ніч у році сьогодні
 
21-12-2011, 21:51  Свято

Найдовша ніч у році сьогодні

 
Ніч з 21 на 22 грудня найдовша ніч у 2011 році. Настає день зимового сонцестояння, яке відзначається в багатьох культурах і релігіях. Слов'яни шанували Корочун, німецькі народи святкували Йоль.

'Найдовша



У слов'ян час перед самим коротким днем року перебував під владою божества Корочун (скорочувати дні, що віднімає сонячне світло). Дні після зимового сонцестояння, в яке, за легендами багатьох народів, народжувалося нове сонце, починали святкувати Коляду.

У німецьких народів свято зимового сонцестояння називалося Йолем. Його звичаї - поцілунки під омелою, прикраса жител вінками з гостролиста, свічками та дзвіночками, а також прикрашання ялинки - вічнозеленого символу богині, що дає життя новому сонячному богу. Солодощі під ялинкою вважалися підношенням духам. Зрозуміло, що язичники з повагою і підношеннями йшли до живого дерева, а не приносили зрубане в будинок. Для прикраси житла використовували тільки гілки і плоди дерев (шишки, яблука, ягоди).

До дня зимового сонцестояння необхідно ретельно готуватися: навести порядок в будинку, приготувати частування для близьких, і зовсім добре - придбати обновку з вовни, в першу чергу - дітям. В іншому випадку, великий ризик попастися в лапи до Йольского Кота. Розповідають, що цей величезний пухнастий і ненажерливий звір розгулює в темні ночі Йоля і хапає всіх ледарів що зазівалися. На них Кіт полює, немов на мишей, і точно знає, як відрізнити нероб: вони зустрічають свято в старій одежині. Хто не напряв і не наткав, тому ні в чому красуватися в свято. У недбайливих і нерозторопних батьків, що не порадували своє чадо теплим одягом з нової вовни, розсерджений Йольский Кіт запросто відбере всю святкову вечерю, добре, якщо самих ледарів в живих залишить. Тому в найдовшу зимову ніч у народів північної Європи прийнято залишати Коту Йоля частування, щоб не гнівався особливо.

Більшість язичницьких символів і звичаїв, якими наші предки відзначали настання зимового сонцестояння, можна зустріти в сучасних традиціях святкування Нового року і Різдва. У більш широкому розумінні - день зимового сонцестояння - точка повороту до повернення енергії, символічне народження нового сонця, нової ясності і нових понять про світ.

Тривалість світлового дня сьогодні становить лише 8 годин 4 хвилини і такою вона залишиться ще кілька найближчих днів. У неділю, 25 грудня, світловий день збільшиться на 1 хвилину.
Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!