Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Історія Дня закоханих (День Святого Валентина)
 
2-02-2010, 12:41  Свято

Історія Дня закоханих (День Святого Валентина)

 
Історія Дня закоханих (День Святого Валентина)

Офіційно День усіх закоханих існує вже більше 16 століть, але свята Любові відомі ще з часів стародавніх язичницьких культур. Наприклад, римляни в середині лютого святкували Lupercalia - фестиваль еротики на честь богині кохання Juno Februata.

І на Русі було своє свято закоханих, ось тільки відзначалося воно не взимку, а на початку літа. Воно було пов'язане з легендарною історією кохання Петра та Февронії і присвячене Купалі - язичницькому слов'янському богу, сину Перуна.

Однак, язичництво язичництвом, але є у свята і конкретний «винуватець» - християнський священик Валентин. Ця історія датується приблизно 269 роком, в той час Римською Імперією правив імператор Клавдій II. Воююча римська армія відчувала гостру нестачу солдатів для військових походів, і воєначальник був переконаний, що головний ворог його «наполеонівських» планів - шлюби, бо одружений легіонер про славу імперії думає набагато менше, ніж про те, як сім'ю прогодувати. І, щоб зберегти в своїх солдатів військовий дух, імператор видав указ, що забороняв легіонерам одружитися.

Але закохуватися солдати від цього не стали менше. І на їх щастя знайшовся чоловік, який, не побоявшись імператорського гніву, став таємно вінчати легіонерів з їх коханими. Ним був священик на ім'я Валентин з римського міста Терни. Мабуть, він був справжнім романтиком, тому що його улюбленими розвагами було мирити посварених, допомагати писати любовні листи і дарувати на прохання легіонерів квіти предметам їх пристрасті.

Ясна річ, як тільки про це дізнався імператор, він вирішив його «злочинну діяльність» припинити. Валентина засудили до страти. Трагедія ситуації була ще й у тому, що і сам Валентин був закоханий в дочку тюремника. За день до страти священик написав дівчині прощального листа, де розповів про свою любов, і підписав його «Твій Валентин». Прочитаний лист був вже після того, як його стратили.

Згодом, як християнський мученик, який постраждав за віру, Валентин був канонізований католицькою церквою. А в 496 році римський папа Геласіус оголосив 14 лютого Днем святого Валентина.
'Історія

З 1969 року в результаті реформи богослужіння святий Валентин був вилучений з літургійного календаря католицької церкви (разом з іншими римськими святими, відомості про життя яких суперечливі та недостовірні). Втім і до 1969 р. церква не схвалювала і не підтримувала традицій святкування цього дня.

Чи так це було чи інакше, але, як видно, саме звідти повелося писати в День святого Валентина любовні записки - "валентинки". А ще в це свято люблять влаштовувати весілля і вінчатися. Вважається, що це стане запорукою вічного кохання.

Масово День святого Валентина відзначається з ХIII століття в Західній Європі, з 1777 року в США.

Традиція дарувати цього дня подарунки міцніла з кожним роком і для деяких стала досить успішним бізнесом. Наприклад, на початку минулого століття у американців було прийнято посилати своїм нареченим марципани, які були досить дорогі.

В Японії традиція дарувати цього дня солодке з'явилася з подачі однієї великої фірми з виробництва шоколаду. Там почали святкувати День святого Валентина в 30-і роки, і до цих пір шоколад залишається найпоширенішим подарунком. До речі, там День святого Валентина злегка нагадує «8 Березня для чоловіків», оскільки японські чоловіки отримують, мабуть, навіть більше подарунків, ніж жінки. Звичайно це всілякі чоловічі аксесуари типу бритви, лосьйон, гаманця і так далі.

У пристрасних французів в день святого Валентина прийнято дарувати коштовності, а в романтичній Данії люди посилають один одному засушені білі квіти.

У Британії незаміжні дівчата 14 лютого встають до сходу сонця, стають біля вікна і дивляться на чоловіків. Згідно з повір'ям, перший чоловік, якого вони побачать, і є суджений.

Але є в світі деякі країни, які особливо відзначилися у святкуванні Дня святого Валентина. У першу чергу це Саудівська Аравія, яка є єдиною в світі країною, де це свято ... офіційно заборонено, причому під страхом великих штрафів.

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!