Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Найбільш грандіозні відкриття минулого десятиліття!!!
 
8-03-2010, 14:38  Суспільство / Наука / Технології / Випадки

Найбільш грандіозні відкриття минулого десятиліття!!!

 
1. Швидкість танення льоду

'Найбільш


Перше місце дісталося швидкості танення льоду. Вона виявилася набагато вищою, ніж вчені могли припустити раніше. Зменшуються в розмірах товсті крижані льодові маси Антарктики. Через кілька років повністю розтане знаменита льодова «шапка» африканської гори Кіліманджаро, а Північний Льодовитий океан найближчим часом в літній період перестане бути «Льодовитим».

2. Розшифровка генома людини

'Найбільш


Другий рядок рейтингу посіла повна розшифровка генома людини. Більше десяти років пішло у вчених всього світу на те, щоб у 2000 році представити людству схему геному, а ще через три роки опублікувати остаточну версію виконаної роботи.

3. Космічний апарат «Фенікс»

'Найбільш


Третє місце отримав космічний апарат «Фенікс», який в 2008 році виявив воду на Марсі. У районі північного полюса Червоної планети апарат взяв проби ґрунту, в якому вчені побачили якийсь білий порошок. Через деякий час порошок став зникати. Як з'ясувалося пізніше, це був лід, що перетворюється на воду.

4. Отримання стовбурових клітин

'Найбільш


Четверта позиція відведена отримання стовбурових клітин етичним шляхом, що не суперечить законодавству. Вчені з Японії і США змогли зі зрілих клітин шкіри виростити так звані плюрипотентні клітини, з яких можна зробити будь-який вид тканини.

5. Кібернетичний організм

'Найбільш


П'ятий рядок заслужили кіборги. Чи, точніше, технології, що дозволяють людині керувати протезами за допомогою сигналів мозку. Майже дев'ять років в цій галузі робилися вдалі і не дуже спроби перетворити нерухомий протез в повну імітацію здорової людської руки або ноги. Італієць П'єрпаоло Петрузіелло навчився контролювати свою біомеханічну «руку» за допомогою електродів, які посилали сигнал мозку. Він став першою людиною, що змусила рухати протез силою думки.

6. Відкриття групи екзопланет

'Найбільш


Шосте місце знову належить космічній тематиці. Рік тому астрономи за допомогою потужного телескопа Hubble побачили екзопланети (знаходяться поза межами Сонячної системи), що обертаються навколо далеких зірок.

7. «Люсі»

'Найбільш


Сьома позиція дісталася людським предкам. У 2009 році на північному сході Ефіопії вчені знайшли «Люсі» - найбільш повний скелет найдавнішої прямоходячої пралюдини.

8. Темна матерія

'Найбільш


Восьме місце отримала темна матерія, досі майже не вивчене космічне явище. Незважаючи на те, що зрозуміти її походження і склад зараз майже неможливо, доказ її існування дослідники отримали ще влітку 2006 року.

9. Новий вид динозаврів

'Найбільш


Дев'ятий рядок списку самих значних відкриттів закріпився за динозаврами. Чотири роки тому вчені знайшли зв'язок між динозаврами і птахами. Отримані з тканин стародавніх ящерів амінокислоти нагадують аналогічні з'єднання в організмі курчат.

10. Нове небесне тіло

'Найбільш

Нарешті, на десятій позиції влаштувалося відкриття нового небесного тіла в Сонячній системі. Мале тіло, що на третину більше Плутона, носить назву 136199 Еріс. Деякий час воно навіть претендувало на статус планети, тому що раніше передбачалося, що цей об'єкт може бути більшим за Меркурій.

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!