Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Чи розширятиметься житло житомирян?
 
21-03-2010, 12:06  Суспільство

Чи розширятиметься житло житомирян?

 
Чи розширятиметься житло житомирян?

Чи розширятиметься житло житомирян?

Відтепер господарі приватних будинків можуть перебудовувати їх тільки за допомогою професійних будівельників.

Моя подруга живе в приватному будинку в одному з київських передмість. Будинок старий, дістався їй ще від бабусі. Тобто, як ви розумієте, цей «фамільний замок» зводився ще в ті часи, коли приватникам забороняли обзаводитися не те що зайвими метрами - сантиметрами площі.

Хтось з приятелів влучно обізвав такі старі будинки «гнидниками»: кілька крихітних кімнат, які приліплені одна до одної, кухня розміром із сірникову коробку. У ній можна і помитися: стоячи в тазі і поливаючи себе підігрітою на плиті водою з кухля. Зручності - щіляста шпаківня у дворі.

Природно, більшість господарів подібних «особняків», коли з'явилася можливість, почали добудовувати і перебудовувати старі будинки. Моя подруга, наприклад, наростила ванну кімнату, простору кухню і - о чудо з чудес! - людський туалет зі зливом. Тепер її сім'я подумує про те, щоб утеплити дах і перетворити старе горище в житлову мансарду. Але, виявляється, все це не так просто: новий порядок надання дозволів на виконання будівельних робіт не дозволяє господарям добудовувати свої будинки власноруч.

Вигрібна яма під вікном.

Нова постанова зачіпає перш за все власників приватних будинків, а таких в нашій країні достатньо. Що ж тепер треба робити тим, хто вирішив розширити власний будинок, збудований на своїй же землі? Для початку варто подати до місцевого відділення Держархбудінспекції заяву, до якої додаються документи, що підтверджують право власності на землю або користування землею, право власності на будинок (або письмову згода його власника) і проектну документацію на будівництво. Однак найголовніше - знайти будівельну організацію, яка і займеться будівництвом. Підрядник, в свою чергу, зобов'язаний подати Держархбудінспекції цілий пакет документів: копію ліцензії на виконання будівельних робіт, договір підряду, відомості про кваліфікацію своїх фахівців. Більш докладний перелік можна знайти в тексті постанови Кабміну № 1104.

Дещо можна зробити своїми руками і без дозволу Держархбудінспекції. Наприклад, встановити котел, пожежну сигналізацію, охоронні системи, підключитися до каналізації або до газової мережі. Втім, якщо ви вирішили провести газ, погоджувати технічні питання з газовиками доведеться. Що ще можна звести самому? Різні дрібниці: навіси, легкі альтанки, літні душові, збірні гаражі, теплиці та ... горезвісні туалети-шпаківні. Одним словом - споруди, що не мають фундаменту.
Чи розширятиметься житло житомирян?


Багатьох власників приватних будинків така постановка питання обурює: «Чому я не маю права робити на своїй землі те, що хочу?» Щоб більш чітко зрозуміти, навіщо потрібні спеціальні дозволи, ми звернулися за консультацією до фахівця. «Така постановка питання -« Моє - що хочу, те й роблю », - в корені неправильна, це не що інше, як вседозволеність. От уявіть: сусід побудував свій будинок впритул до вашої ділянки, і взимку сніг з його даху валиться на вашу територію. Вам таке сподобається? А якщо той же сусід надумає збудувати туалет навпроти ваших кухонних вікон і влітку через аромати помийниці вам шматок в горло не полізе? От щоб цього не було, і існують спеціальні правила. Наприклад, те, що між приватними будинками має витримуватися певна відстань. Враховуються й інші нюанси: пожежні та санітарні норми і так далі ».

Тихою сапою.

Але не секрет, що зараз не одна тисяча сімей з невеликим достатком будується за принципом: «З'явилися грошенята - прикупив цегли - прибудував трішки». І так потихеньку, помаленьку будинок розширюється. До того ж багато хто займається таким повільним будівництвом досить давно. Чи можна узаконити такі самозабудови? «Зрозуміло, можна, було б бажання, слід спочатку заплатити штраф (зовсім невеликий), потім зробити проект. Раніше забудовникам видавалося свідоцтво про відповідність будівельним нормам, сьогодні - сертифікат. І він оформляється за спрощеною процедурою ».

З'ясовується, навіть якщо прибудова зроблена самовільно, проект повинен бути! «А у нас народ звик все тихою сапою робити, пристроїв, скажімо, господар ванну з туалетом: нежитлове приміщення, нічого узаконювати не треба. Потім спокійно перенесе санвузол в інше місце, а там зробить прихожу ... Але найсмішніше, коли, припустимо, в плані розкішного будинку на 1000 квадратів зазначено, що житлової площі там всього 90 метрів. Решта - більярдні, приймальні, холи - ніби як нежитлові приміщення. Робиться це все заради того, щоб платити трохи менше комунальних платежів ».

Іншими словами, самозабудову, зведену раніше, узаконити не так уже й складно. А от якщо ви тільки запланували будуватися, доведеться обзавестися всією необхідною документацією і найняти професійних будівельників. Інакше узаконити потім цю нерухомість буде дуже складно.

Без проекту - нікуди!

Разом з тим власникам квартир нова постанова злегка полегшила життя. Тепер перепланувати квартиру можна без дозволу Держархбудінспекції. Якщо ви, звичайно, не збираєтеся чіпати несучі конструкції і будете дотримуватися будівельні норми. Однак до таких перепланувань теж слід ставитися обережно.

«На перепланування квартири теж повинен бути проект, от кажуть, що некапітальні стіни можна спокійно зносити. Але ж коли розраховується загальна площа будівлі, враховуються всі стіни. Під кухнею робити житлову площу теж не можна. Потрібно також брати до уваги і інтереси інших мешканців. Приміром, коли проектується опалення, береться до уваги конкретна площа обігріву квартир. Хтось виніс батарею на лоджію - і в інших квартирах стало холодніше. А буває, при переплануванні забивається вентиляційний канал: такі речі взагалі небезпечні. Коротше, без плану не обійтися. Є відділ архітектури в органах самоврядування: там і можна замовити проект. Якщо перепланування задумане, так би мовити, в межах розумного, все буде нормально ».

За матеріалами iBud.ua

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!