Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Великодні паски і яйця кишать бактеріями?
 
29-03-2010, 12:52  Суспільство

Великодні паски і яйця кишать бактеріями?

 
Великодні паски і яйця кишать бактеріями?

Великодні паски і яйця кишать бактеріями?


Щороку перед Великоднем виникає паніка - нас лякають, та й самі ми боїмося заразитися сальмонельозом. Але чи так це фатально?

Дивіться у "корінь" жовтка.

Насправді ситуація з сальмонельозом не така вже й безнадійна, хоча і недооцінювати небезпеку теж не можна. Загалом, загроза заразитися, звичайно, є, але її цілком можна уникнути. Але перш ніж боротися з ворогом, треба дізнатися його в обличчя, тому пропоную для початку ознайомитися з характеристикою сальмонели.

Походження - найдавніший рід бактерій. Місце зародження - імовірно Океан. Вік - достеменно не відомий. Розмір мікроскопічний. Форма тіла паличковидна. Характер у сальмонели нордичний, стійкий, прекрасно почуває себе в побутовому холодильнику - активну життєдіяльність припиняє, але не гине, чекає сприятливих умов для відновлення нормального життя.

Організм ніжний, розпещений, на відміну від інших своїх побратимів гине буквально при температурі 65 градусів. Улюблений мікроклімат - від 20 до 42 градусів. Не виносить алкоголю вище 12 градусів.

У тілі теплокровних вибирає квартирку тепліше і повологіше - особливо цінує кишечник, але може поселитися і в більш скромних оселях - у нирках, печінці, маткових трубах, жовчному міхурі. Невибаглива. При нестачі комфортних жител цілком може проживати на кухонних ганчірках, розділювальних дошках, у залишках борошна для обсмажування продуктів.

Сальмонела дуже плодовита. Через кожні 20 хвилин її популяція подвоюється. У результаті закону геометричної прогресії в одному жовтку курячого яйця може одночасно проживати більше 1 000 000 бактерій. У виборі друзів розбірлива – віддає перевагу птахам, хоча періодично нав'язує дружбу свині. Улюблені місця проживання - куряче м'ясо і яйця. Відрізняється витонченою підступністю - за дружбу і наданий притулок відплачує хворобою і навіть смертю.

З цієї характеристики вже зрозуміло, що не дивлячись на жорстокість і підступність, розправитися з сальмонелами дуже просто - достатньо їх «зварити». До речі, деякі панікери, в цілях безпеки, вимагають кип'ятити яйця 20 хвилин, інші радять варити їх півгодини. Це не відповідає дійсності! Температура 70 градусів (а згубна температура для сальмонел, нагадую, - 65) досягається в жовтку яйця через п'ять хвилин від початку кип'ятіння! Більше того, досить декількох секунд такої температури, щоб всі бактерії загинули. Так що можна не перетворювати яйця в «гуму», в якій ніякої користі не залишається, та й жувати її не приносить задоволення.

І все-таки деяка проблема з яйцями є. Вона стара як світ, який тримається на руках ... У даному випадку - немитих. Адже сальмонел можна підхопити з поверхні яєць. А зізнайтеся чесно, чи багато хто з наших громадян обов'язково миють руки після дотику до яєць? А потім торкаються до хліба, ковбаси, сиру ...

Отже, підбиваємо підсумок по яйцях. Якщо піддавати їх термічній обробці, а після дотику до них обов'язково ретельно мити руки - сальмонельозу можна не побоюватися. Зате паска і здоба - це дуже небезпечно! Особливо паска ...

Бактеріальний інкубатор.

Тепер уже зрозуміло, що нашому здоров'ю, а комусь і життю, загрожують тільки сирі яйця. Саме їх використовують при приготуванні паски і здоби. І в цьому сенсі наша доля безпосередньо залежить від технології приготування цих страв.

Якщо паска була рівномірно пропечена, якщо в її серединці температура хоча б на кілька секунд сягала 70 градусів, тоді все в порядку. Не пропечені ж паски - це бомба, начинена сальмонелами (за умови, звичайно ж, що в тісто паски потрапило заражене яйце). Причому зараженої бомбою паска стане в процесі охолоджування!

Ось ще одна відмінна особливість сальмонел. Ті бактерії, що не загинули при недостатній термічній обробці, саме в момент охолоджування продукту розмножуються стрімко і у величезних кількостях. Тому, якщо ви не впевнені у своїх кулінарних здібностях, то хоча б остудіть готовий продукт правильно. Відразу ж кладіть паску в холодильник. І не шкодуйте техніку - здоров'я і життя дорожче.

Хоча можна й обійтися малими жертвами - просто остудити паску в холодній воді. До речі, фахівці чомусь вважають, що це навіть краще. І їм видніше! Зробити це просто - поставте форму з випеченим паскою у велику ємність з холодною водою.

Виникає резонне питання - а як бути з «купленими» пасками? В принципі, їх можна не боятися, тому що в хлібопекарнях використовують рідкі пастеризовані яйця. Застереження «в принципі» означає, що невеликий ризик все-таки є. Гарантію, що в хлібопекарні по-чесному дотримувалися технології, вам ніхто не дасть.

Як стверджують фахівці, від пари-трійки сальмонел можна не отруїтися. Ризик захворювання напряму залежить від кількості бактерій. Тому в сирому продукті головне - не дати сальмонелі розмножитися. З цим, як вже відомо, справляється холодильник. Тому яйця після покупки потрібно обов'язково відразу ж покласти в холодильник, а не зберігати їх під ліжком.

За матеріалами АіФ.

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!