Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Обережно - кліщі!
 
6-06-2010, 12:12  Суспільство / Наука / Відпочинок / Медицина

Обережно - кліщі!

 
Весна-літо – час активізації цих шкідливих маленьких комах. Зустріти їх можна сьогодні не тільки в лісах і парках, але і на звичайному міському газоні. Дуже важливо остерігатися укусів кліщів під час відпочинку на природі.

Укуси кліщів загрожують такими хворобами, як іксодовий кліщовий бореліоз (хвороба Лайма), кліщовий вірусний енцефаліт та марсельська гарячка. При цих захворюваннях уражаються різні органи – шкіра, суглоби, м'язи, центральна нервова і серцево-судинна системи. Результатом захворювань може стати інвалідність, а в окремих випадках і смерть.

'Обережно

Що робити, щоб не допустити укусу кліща?


Для прогулянок на природі надягайте головний убір і світлий однотонний одяг з довгими рукавами, який щільно прилягає до тіла, щоб легше було помітити кліщів.

Кожні дві години прогулянки оглядайте себе та своїх супутників, щоб виявити кліщів. Повторіть огляд, прийшовши додому. Особливо ретельно обстежте ділянки тіла, покриті волоссям.

Місце для привалів на природі звільніть від сухої трави, гілок, хмизу в радіусі 20-25 м.
'Обережно

Повернувшись додому, відразу змініть і ретельно огляньте одяг, виперіть та погладьте її. Найчастіше кліщі чіпляються до одягу людини, тому можуть присмоктатися не тільки під час перебування на природі, а і з часом, перекочувавши з одягу.

Використовуйте для захисту від кліщів ефективні спеціальні засоби. Найчастіше це аерозолі, що відлякують кліщів.

Що робити, якщо виявили кліща?


Якщо Ви виявили кліща на шкірі, негайно зверніться до найближчого травмпункту. Якщо це неможливо, видаліть його самостійно: змастіть кліща соняшниковою олією (але не заливайте, щоб не задихнувся), повільно витягніть разом з хоботком, розхитуючи його пальцями, обгорнутими марлевою серветкою, пінцетом чи петлею з нитки, яку слід закріпити між хоботком кліща та шкірою людини.

'Обережно

Після видалення кліща змастіть рану розчином йоду або спиртом. Якщо хоботок залишився, його видаляють стерильною голкою.

Після видалення ретельно вимийте руки з милом, а кліща спаліть.

Протягом двох тижнів щодня міряйте температуру тіла, а в разі її підвищення або почервоніння на шкірі зверніться до лікаря.

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!