Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Українців не відпускають на пенсію
 
15-07-2010, 09:39  Суспільство

Українців не відпускають на пенсію

 
Організація об'єднаних націй (ООН) рекомендує Україні підвищити пенсійний вік чоловіків та жінок до 65 років.


Українців не відпускають на пенсію



Це повинно відбутися протягом 20 років, щоб не допустити в майбутньому різкого зростання податкового навантаження на працюючих громадян. Якщо залишити пенсійний вік без змін, то до 2050 року кількість пенсіонерів перевищить кількість платників внесків на 25%.

Експерти вважають, що влада не зважиться на таку реформу, поки ситуація з фінансуванням пенсійних виплат не стане критичною.
Аналітично-консультаційний центр Блакитної стрічки програми розвитку ООН вчора представив демографічний і фінансовий прогнози до 2050 року щодо наслідків різних моделей пенсійної реформи в Україні, підготовлений за замовленням Міністерства праці та соціальної політики. Експерти ООН підрахували, що в Україні найбільший в Європі обсяг пенсійних витрат - 18% від ВВП, зростання соціальних виплат «хаотичне і важкопередбачуване», а внески з фонду зарплати (33,2% платить роботодавець, 2% - працівник) - найвищі в Європі. Тому ООН рекомендує вже в 2011 році розпочати реформу з підвищення пенсійного віку.

Якщо залишити пенсійний вік без змін (у чоловіків - 60 років, у жінок - 55), то до 2050 року на кожних 10 громадян працездатного віку в Україні буде доводитися не 4, а 8 пенсіонерів та їх кількість перевищить чисельність платників пенсійних внесків на 25% . Субсидії держбюджету досягнуть 30% витрат Пенсійного фонду, а розмір внесків із зарплати - 50%. «Я не думаю, що це можливий варіант», - говорить директор центру Блакитної стрічки Марчін Свєнчіцкі.

Найбільш прийнятним для України пан Свєнчіцкі вважає варіант підвищення до 65 років пенсійного віку і для чоловіків (щорічно на півроку в період з 2011 по 2021), і для жінок (2011-2031 роки). Це дозволить скоротити вдвічі кількість нових пенсіонерів, а навантаження на платників внесків буде падати до 2024 року, підвищившись до закінчення реформи до 39%. Провідний науковий співробітник Інституту демографії НАНУ Лідія Ткаченко вважає, що підвищення пенсійного віку вигідно працюючим, так як вони отримають більш високу пенсію. Особливо це позитивно для жінок, які на кожні 10 років стажу 7 років перебувають на пенсії (найвищий показник у ЄС).

Президентська програма економічних реформ на 2010-2014 роки передбачає менш кардинальну пенсійну реформу. Пенсійний вік 65 років буде встановлений для тих жінок і чоловіків, які стануть учасниками другого рівня накопичувальної пенсійної системи і яким у 2012 році буде не більше 35 років. Для чоловіків старше цього віку збережуть 60-річний рубіж виходу на пенсію, а жінкам будуть підвищувати поріг на півроку щорічно протягом 10 років також до 60 років.

Одна з моделей ООН передбачає підвищення пенсійного віку тільки для жінок до 60 років, що може зберегти до 2022 року розміри пенсійних внесків (35,2%), співвідношення середньої пенсії до зарплати (40%) і обсяг дотацій з держбюджету (26%). Але потім без зміни розміру внесків середня пенсія зменшиться, а держдотації - збільшаться. Потрібно визнати, що всі сценарії ООН передбачають збільшення податкового навантаження на працюючих громадян, так як населення України за найближчі 40 років скоротиться з 45960000 до 36660000 чоловік.

Старший економіст центру «CASE-Україна» Володимир Дубровський відзначає, що влада не приступить до реформування пенсійної системи, поки ситуація з фінансуванням Пенсійного фонду не стане критичною, і це відбудеться раптово для українців, як у випадку з підвищенням цін на газ. Успішність такої реформи буде залежати від того, чи переконає уряд громадськість в її необхідності. «У нас є приклад з Податковим кодексом, коли документ було написано непрофесійно і виникли розбіжності в коаліції», - говорить заввідділом соціальної політики Національного інституту стратегічних досліджень Ольга Піщуліна. Вона пропонує альтернативний варіант: підвищити народжуваність, ліквідувати тіньову економіку і скасувати пенсійні пільги.

За матеріалами Коммерсант-Україна

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!