Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Відкрито сезон шкільних покупок: ціни кидають у шок
 
19-08-2010, 09:28  Суспільство

Відкрито сезон шкільних покупок: ціни кидають у шок

 
Ближче до вересня ціни можуть зрости ще на третину.

'Відкрито



На міських ринках вже з'явилися перші "шкільні" покупці - поки ще нечисленні батьки зі своїми чадами. Дітлахи з азартом обирають нові зошити та щоденники, а батьки тільки хитають головами, коли продавці називають ціни. Покупці нарікають, що цього року все значно подорожчало.

Щоденники з шерстю, зошити з оксамиту ...

- Ми поки купили тільки форму і витратили вже близько 700 гривень. Боюся навіть думати про те, скільки потягнуть з сімейного бюджету канцтовари, - говорить мама п'ятикласниці Катерина.

На столичній Петрівці поки покупців небагато. Великого напливу батьків з дітьми чекають днів через десять. До цього часу продавці підготують більш різноманітний асортимент товарів, а й ціни вже будуть іншими.

- Поки ми розпродали те, що залишилося з минулого навчального року. Тому й ціни ще не максимальні. Через пару тижнів все подорожчає на третину. Зараз майже немає ніяких новинок. Але переваги дітей не змінюються: дівчатка вибирають зошити з природою і блискітками, хлопчики - з футболістами і машинами. Зошити з зірками беруть гірше - у кожного свій кумир, - розповідає продавець канцтоварів Людмила.

Хоча майже на кожній розкладці товар схожий один на інший як дві краплі води, самі вибагливі школярі та їх батьки проходять кілька рядів, поки збирають свій учнівський набір. Шестикласниця Діана, яка приїхала на ринок з тіткою, вибирає ручки і зошити для себе і сестри, третьокласниця Христини.

- На канцтовари нам батьки виділили 600 гривень на двох. Але щоденники поки не вибрали - таких, які потрібні, не знайшли. А ще на якість паперу дивимося, щоб білий був, - пояснює Діана.

Тим часом виробники канцтоварів продовжують ухитрятися, придумуючи все більш ексклюзивні обкладинки для зошитів і щоденників. Приміром, цього року з'явилися зошити з оксамитовими обкладинками, але за ними доведеться побігати - продавці замовляють їх маленькими партіями. Кажуть, якщо зошити довго лежать на прилавку, оксамитове напилення стирається. У цьому році придумали робити щоденник з обкладинкою, яка імітує шерсть екзотичних тварин: зебри, тигра, леопарда. Коштує таке задоволення від 50 гривень.

Однак батьки вибирають щоденники простіші: щоб без картинок всередині, зайвої інформації і з пронумерованими сторінками.

До речі, якщо в минулому році школярі розмітали щоденники з "Ранетки", то цього літа призабуті зірки серіалу припадають пилом на прилавках. На зміну їм прийшли герої вампірської саги "Сутінки".

Середня сума, яку витрачають батьки в цьому році на канцтовари, за словами продавців, коливається в межах 500-600 гривень. Мінімум - 100 гривень, максимум - 1600.

Форму міряти жарко

Біля прилавків з шкільною формою - практично порожньо. Якщо пробігтися по рядах з зошитами та ручками у батьків вистачає сил, то міряти у спеку зовсім не літній костюм бажаючих майже немає. Традиційно на прилавках переважає шкільна форма виробництва Китаю, України та Туреччини. Китайська - найдешевша, але якість у неї не дуже. Костюми українських виробників за якістю краще, але і ціна вже вище. Але найбільше на ринках цінуються, за словами продавців, костюми спільного турецько-італійського виробництва. Вони найдорожчі, але і виглядають презентабельно.

- Є українські виробники шкільної форми, які взагалі свою продукцію забороняють продавати на ринках. Кажуть, що їхній товар тільки для заможних клієнтів, які не підуть на базар за покупками, - каже продавець на ринку «Петрик» Валентина.

Ті, кому сімейний бюджет дозволяє, вважають за краще йти за шкільною формою в магазини, де ціни дорожче, але зате є кондиціонери і примірювальні. Магазинні ціни можуть відрізнятися від базарних на 50-100 гривень, а іноді й більше.

Батькам доведеться витратитися більше на доньку, ніж на сина. Адже до шкільного костюма обов'язково захочеться купити красиву блузу і ажурні колготки. Та й крім форменого сарафану дівчатам потрібні ще спідниця і чорні брюки на холодну пору року.

Виходить, щоб зібрати все необхідне школяру до 1 вересня, батькам, навіть за найскромнішими підрахунками, доведеться викласти не менше 1000 гривень.

Джерело: http://kiyany.obozrevatel.com

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!