Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Лікарняні права
 
20-08-2010, 23:12  Суспільство

Лікарняні права

 
Іноді здається, що мами бояться дитячих поліклінік з їх щепленнями і аналізами більше, ніж діти. Ще б пак! У кого не зайде серце при вигляді своєї дорогоцінної крихітки, яка заливається сльозами? Що вже говорити про стаціонарі. Якщо дитина госпіталізована - значить, біда. І хочеться бути з нею, незалежно від її віку. Але чи завжди це виправдано? Допомагає чи заважає мама в одужанні дитини? І на що вона має право?


Лікарняні права



Ще років двадцять тому батьки практично не мали права перебувати поруч зі своєю хворою дитиною. І ця практика існувала не тільки в СРСР, а й у цілком благополучних і розвинених країнах. Зараз все не так погано. Офіційні документи не тільки не забороняють, але і рекомендують батькам знаходитися поряд з дитиною протягом всього часу госпіталізації. У багатьох клініках, особливо приватних, дозволяється перебування батьків разом з дитиною.

Сьогодні все більше з'являється докторів, які вважають, що присутність батьків сприятливо позначається на ході лікування. Дитина менше турбується і переживає. Адже коли дитина потрапляє до лікарні, то її першим питанням зазвичай буває не "Що зі мною?", А "Де моя мама?" Батьки повинні бути присутніми на всіх етапах лікування, за винятком, природно, операційного залу. І навіть якщо вашому чаду не п'ять, а п'ятнадцять років.

Але і в крайності впадати не треба, як це часто відбувається з батьками під час госпіталізації дитини. Багато хто хоче знати все і відразу, нерідко доходячи до самої агресії. Своєю суєтою вони вводять у додатковий стрес самих себе, дитину і обслуговуючий персонал. Інші ж, навпаки, настільки бояться перешкодити, що абсолютно самоусуваються в таку критичну для дитини хвилину. Такі батьки повинні зрозуміти, що вони мають право не тільки бути детально про все інформованими, але і ухвалювати ключові рішення, наприклад, робити операцію чи ні.

На найвищому рівні це визначає Хартія про госпіталізованих дітей (Юнеско 1988 р.): ніхто не має права розлучати дитину з батьками під час госпіталізації.

Ви також маєте право на отримання повної інформації. Не бійтеся задавати питання лікарям і медсестрам. Вони теж люди і можуть помилятися в тому, що роблять. Тому вимагайте докладних пояснень щодо кожних ліків або процедур, які приписані вашій дитині. Просіть лікаря пояснити вам результати кожного аналізу.

При виписці з лікарні розпитайте лікаря, який догляд за дитиною необхідний вдома, що можна і чого не можна дитині. Не йдіть з лікарні, поки вам не буде все гранично ясно. Це особливо важливо, оскільки перебуваючи в лікарні, ми часто нервуємо і погано розуміємо, що нам каже лікар. Якщо рекомендацій багато, запишіть їх.




Спеціаліст

Наталія Кухта, головний дитячий кардіолог Києва, зав кардіологічним відділенням лікарні № 6:

- Батьки мають право на чесну і об'єктивну інформацію про здоров'я своєї дитини: дізнатися про результати аналізів і досліджень, задати будь-які питання по телефону, поговорити з лікуючим лікарем і заввідділенням. Для спілкування "батьки - лікарі" відведено спеціальний час - лікар все кидає в цю годину, щоб відповісти на запитання мам. Відразу після надходження до нашого відділення медсестра проводить батьків, щоб вони побачили ліжко, тумбочку, санвузол, харчоблок. При них застеляється постіль.

Чого не можна - так це перебуватиме у реанімаційному відділенні, забирати історію хвороби. Небажано входити з дитиною в маніпуляційний кабінет. Медсестра робить укол дитині - мама переживає, медсестра нервує. Але якщо мама наполягає на чому-небудь - свою присутність при маніпуляції, огляді, на додаткових дослідженнях або госпіталізації разом з дитиною (якщо її стан, дійсно, викликає занепокоєння, вік тут значення не має) - потрібно йти назустріч.

Я думаю, що будь-які правила потрібно виконувати без фанатизму, щоб берегти психіку і дитини, і мами. Хочеться їм бути разом - будь ласка. Але у цьому має бути сенс і необхідність.



За матеріалами www.pk.kiev.ua

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!