Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Затверджено програму скорочення безробіття
 
9-09-2010, 12:06  Суспільство

Затверджено програму скорочення безробіття

 
Міністерство праці та соціальної політики очікує в 2011 році позитивні зміни на ринку праці у зв'язку з виходом української економіки з кризи. Чисельність зайнятого населення збільшиться на 300-500 тис. чоловік, а кількість безробітних скоротиться на 200-300 тис. осіб. Рівень безробіття становитиме 7,6-8,1%. Експерти вважають ці прогнози оптимістичними, тому що ще не почалися структурні реформи.

0



Учора Кабінет міністрів прийняв постанову «Про затвердження основних напрямів реалізації державної політики зайнятості на 2010-2011 роки», яка передбачає заходи щодо підвищення економічної активності населення та сприяння зайнятості, а також посилення соцзахисту. Як розповіли в Мінпраці та соцзахисту, уряд буде стимулювати створення робочих місць з гідною оплатою праці та належними умовами роботи, детінізувати трудові відносини, залучати безробітних до активної трудової діяльності та регулювати трудову міграцію. Це дозволить в 2010 році створити 652 тис. робочих місць, а в 2011 році - 683 тис., розповів заступник начальника управління політики зайнятості та трудової міграції міністерства Володимир Сідяєв.

Ці заходи, а також поступовий вихід економіки з кризи, на думку чиновників міністерства, дозволять поліпшити ситуацію на ринку праці. Чисельність зайнятого населення у віці 15-70 років до кінця наступного року збільшиться до 20,4-20,6 млн. чоловік (за даними Держкомстату, в I кварталі 2010 року цей показник склав 20090000 чоловік), а рівень зайнятості цієї групи населення складе 57,7-58,3% (зараз 58%). У той же час чисельність безробітного населення, підрахованого за методологією Міжнародної організації праці, скоротиться до 1,7-1,8 млн чоловік (зараз - 1,98 млн), а рівень безробіття - до 7,6-8,1% (9 %).

На думку провідного наукового співробітника Інституту демографії НАН України Лідії Ткаченко, Міністерство праці та соціальної політики оптимістично у своїх очікуваннях. Експерт вважає, що економічна криза ще не завершилася, тому зайнятість не буде швидко рости. «Не були проведені структурні реформи, щоб були створені нові робочі місця. Наприклад, у будівництві начебто відбувається пожвавлення, але кредити населення все так само брати не може, тому нічого в галузі не зрушить », - зазначає пані Ткаченко. На її думку, необхідно розвивати внутрішній ринок, а не орієнтуватися на експорт: «Ціни на метал впали, і на підприємствах почалися скорочення. Але попит на метал буде знижуватися і надалі - всі переходять на пластик, тому потрібно відходити від орієнтації на експортні підприємства ».

Втім, директор Бюро економічних і соціальних досліджень Валерій Гладкий упевнений, що низька порівняльна база кризових років дозволить показати поліпшення показників. Він вважає, що можлива детінізація економіки та посилення податкового адміністрування за виплатою зарплати можуть позитивно вплинути на ринок праці: «Раніше були безробітні, які їздили на Mercedes, то скоро, сподіваюся, це буде перевірятися». Крім того, Україна взяла на себе зобов'язання вже з 2011 року підвищити пенсійний вік для жінок на півроку - до 55,5 років, що, за оцінками експертів, може торкнутися 180 тис. працюючих.

Наталія Непряхіна
За матеріалами news.mail.ru

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!