Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Які свіжовичавлені соки найкорисніші?
 
18-09-2010, 13:58  Суспільство

Які свіжовичавлені соки найкорисніші?

 
Натиснув на кнопку соковижималки - і склянка найсвіжішого соку о готова! Кращий спосіб зарядитися природними вітамінами, як вважає багато хто. Але мають рацію вони лише частково. Соки фреш, безумовно, набагато корисніші, ніж з пляшки або пакета: у них більше вітамінів, немає консервантів. Але лікарі стверджують: це не просто приємний напій, а перш за все - лікувально-профілактичний засіб, тому використовувати його треба правильно, інакше замість користі вийде шкода.

Які свіжовичавлені соки найкорисніші?



У кожного соку свої властивості, про які треба знати. Навіть якщо ви абсолютно здорові, але щоранку будете, наприклад, випивати склянку морквяного соку, висока ймовірність виникнення специфічної жовтяниці. У свіжо вичавленого соку моркви величезна кількість бета-каротину, так що подібні надмірності - перевантаження для печінки. Цей сік можна пити не частіше 2-3 разів на тиждень. Гранатовий сік фреш потрібно обов'язково розбавляти водою - він агресивно діє на стінки кишечника, емаль зубів. Соки цитрусових, особливо грейпфрутовий, несумісний з багатьма ліками.

Особлива обережність необхідна, якщо свіжовіджатий сік ви даєте дитині. Щоб дитячий організм зумів переробити та засвоїти всі «корисності» фрешу, необхідна гарна адаптація підшлункової залози, а у дитини вона ще не готова взяти на себе настільки високі навантаження. Навіть у здорової. А якщо у неї є проблеми з шлунково-кишковим трактом або вона схильна до алергії, то свіжовіджаті соки краще не давати без консультації з лікарем. І не варто захоплюватися фрешами, коли дитина застуджена: свіжовіджаті соки стимулюють виділення слизу, підсилюючи нежить і кашель.

Будь-який фреш не можна пити на голодний шлунок, особливо кислі соки, які дратують слизову кишечника. Дієтологи рекомендують пити свіжовіджаті соки, розбавляючи їх наполовину водою, в першій половині дня за 30-40 хвилин до їжі, а якщо кислотність шлунка у вас підвищена, то за 1,5 години до їжі. І в жодному разі після: речовини, що містяться в соках, вступаючи у взаємодію з з'їденої їжею, можуть викликати печію, бродіння в кишечнику і інші неприємні відчуття. Разова доза фрешу - півсклянки, але починати краще з декількох столових ложок.

Дітям з 3 до 10 років будь-який свіжовіджатий сік в лікувальних цілях можна давати лише двічі на день, за півгодини до їжі, разова порція не повинна перевищувати 30 мл - це 2 десертні ложки. Передозування може стати причиною карієсу та шлунково-кишкових розладів.

Фруктовий, овочевий або мікс?

Для здорової людини цей вибір - справа смаку. Але варто знати: фруктові соки більш калорійні, оскільки в них більше цукру. Виняток - ананас, в якому міститься бромелайн, що сприяє спалюванню жирів. До речі, цей сік не тільки допомагає підтримувати стрункість, але і сприяє омолодженню організму.
В овочевих соках цукрів мало і органічних кислот теж, саме тому вони не так смачні, як фруктові або ягідні. Зате в них набагато більше мінеральних речовин - калію, натрію, кальцію, заліза. Вони низькокалорійні, але допомагають швидко відновлювати сили і нормалізують обмін речовин.

Мікси - тобто суміші свіжовіджатих соків, звичайно, пити приємніше. Однак, всупереч поширеній думці, що кращі комбінації - поєднання фруктів і овочів, лікарі-гастроентерологи вважають, що не варто змішувати свіжовіджатий фруктовий або ягідний сік з овочевим, тому що для їх переварювання потрібні різні ферменти. Фруктові соки з'єднують за принципом: зелене із зеленим, червоне з червоним. Соки з кісточкових (вишня, абрикос, слива та ін) не можна змішувати з фруктовими. Експериментуючи з фрешами для дитини, не додавайте в них сік лимона або грейпфрута - вони дуже агресивні.

Для маленьких дітей краще соки в моноваріанті: в цьому випадку знижується ризик розвитку алергічних реакцій і краще засвоюються корисні речовини. З трьох років здоровій дитині можна давати змішані соки. Оптимальні овочеві поєднання: селера+морква, томат + петрушка + селера.

Джерело: lady.mail.ru

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!