Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Ялинкіна палиця: кожна друга ялинка в квартирах українців - потенційно небезпечна
 
21-12-2010, 01:11  Суспільство

Ялинкіна палиця: кожна друга ялинка в квартирах українців - потенційно небезпечна

 

Кожна друга ялинка в квартирах українців - потенційно небезпечна


Ялинкіна  палиця: кожна друга ялинка в квартирах українців - потенційно небезпечна



Почалося! Бізнес на нашій любові до Нового року набирає обертів. По всій країні зарясніли ялинкові базари. Найбільш ледачим або зайнятим живу ялинку-сосонку готові привезти додому інтернет-магазини. А по той бік кволого базарного штахетника б'ють на сполох екологи: кожна третя продаж - незаконна. Чим це загрожує нам - тим, хто без свіжезрубаної красуні не уявляє Нового року?

Браконьєрська ліга

Новий рік - як Мамаєва навала, в результаті якого, за словами екологів, залишаються спустошеними тисячі гектарів хвойних лісів. У той час як кожен такий гектар виробить до 30 тон кисню на рік. Крім того, гігантські "лисини", що залишилися в лісі чреваті повенями в паводконебезпечних місцях - особливо актуально це для Закарпаття і Криму. Однак боротися з браконьєрами - заняття пусте, нарікають захисники природи.

Почати з того, що для жителів, наприклад, Закарпаття ліс - як і сотні років тому - як і раніше є мало не єдиним джерелом засобів до існування. Заробити сотню-другу напередодні Різдва, продавши за 10 грн оберемок ялинок, - обов'язок кожного поважаючого себе мужика, вважає житель Міжгірського району Василь Валько.

"Так промишляють усі", - стверджує він. Який же горець не вміє тримати в руках сокиру? Приблизно за місяць перед святами двори починають об'їжджати "оптовики-заготівельники" - їх чекають з нетерпінням.

- Закон забороняє купувати ялинки у населення, - говорить активіст Екологічної ліги "Жива ріка" Антон Скубінець. - Підприємець, що займається ялинковим бізнесом, зобов'язаний домовитися з лісництвом (зараз майже всі офіційно торгують ялинками) і отримати цілий пакет документів на саму покупку, для перевезення, для реалізації ялинок: наказ на відпустку лісопродукції, товарно-транспортну накладну, так званий лісорубний квиток. У паперах чітко значиться кількість дерев. Однак на практиці перекупник використовує одні й ті ж папери багаторазово.

Але підпільні закупівлі у селян-лісорубів - це "дитячий бльовкіт" на тлі караванів вантажівок з незаконно зрубаними ялинками, які тягнуться практично з кожного лісгоспу, каже О. Скубінець. За його словами, лісничі не тільки знають про цей бізнес, але нерідко самі активно в ньому беруть участь, оскільки їсти-то щось треба, а зарплати їм поки піднімають в'яло (середня по галузі - 1500-1800 грн). Далі в "ланцюжку зацікавлених" миготять і органи внутрішніх справ, і місцева влада.

На думку директора Київського еколого-культурного центру Володимира Борейко, саме тому нелегальні ялинкові базари (яких, як стверджує еколог, по одному Києву можна нарахувати до півсотні) процвітають і успішно реалізовують підпільну продукцію.

5 мільйонів красунь

У свою чергу, у Державному комітеті лісового господарства масове ялинкове браконьєрство заперечують, хоча і визнають, що "у кожного дерева охорону не поставиш". На думку "лісових" чиновників, українці не поспішають браконьєрити - відлякують штрафи, які в кілька разів перевищують вартість самої прекрасної ялинки в базарний день. До речі, Держкомліс лобіює подальше збільшення штрафів.

Більшість же дерев зрізується на продаж цілком офіційно, переконані чиновники. Причому ніякої шкоди лісовому покриву не наноситься. Навпаки - ліс постійно оновлюється, прекрасно себе почуває, його плантації щорічно збільшуються в середньому на тисячу гектарів. А гроші, які вдається виручити від продажу новорічних ялинок, припадають галузі дуже доречним, оскільки чекати доходу від реалізації дорогої, т.зв. "Ділової" деревини доводиться довго.

- У цьому році ми готові забезпечити українців 5500 тисячами ялинок і сосен, - розповідає керівник прес-служби Держкомлісу Олексій Солімов. - В Україні під плантації хвойних дерев, вирощуваних на продаж, відведено понад 5 тис. гектарів. Крім того, ми пропонуємо на реалізацію ялини і сосни, вирубанія в процесі санітарних рубок.

Радіаційний патруль

За великим рахунком, покупцеві - якщо відкинути етичну сторону питання (купуєш нелегальну ялинку - підтримуєш браконьєрів), немає різниці, де брати ялинку. Була б вона попухнастіше, а продавці - зговірливими.
Так ні: ялинки -"нелегали", виявляється, просто небезпечні. Як застерігають екологи, покупка може активно "фонити" або ... виявитися дуже багатою кліщами. У кращому випадку - бути обробленою спеціальною речовиною, яка в теплій квартирі буде видавати вбивчий смердючий запах. За словами лісників, ця речовина в'язкої консистенції використовується проти лосів, а не браконьєрів: сохаті дуже люблять жувати молоді ялинки.

Держкомліс, у свою чергу, теж не готовий заспокоїти споживачів: за словами чиновників, ця державна організація контролює тільки 67% лісів. Решта перебувають у віданні інших структур: Міноборони, МінАПК. А вже які ялинки везуть з їх угідь - одному Богу відомо.

- Основними постачальниками ялинок є Житомирщина, Чернігівщина, Рівненщина та Волинь. Житомирські і чернігівські ліси місцями "фонять". Звідти можуть поставлятися ялинки на ринки. Зона відчуження навколо Чорнобиля - у веденні МНС, яке покликане ретельно стежити за тим, щоб там ніхто не "полював" на ялинки (які, до речі, там чудово ростуть і виглядають). У нас теж є лісгоспи, які знаходяться в зоні радіоактивного зараження, - говорить А. Солімов. - Наприклад, Поліський - колись один з найбільших. Але з цих територій ми, природно, дерева на продаж не відправляємо. З цього приводу - найсуворіший контроль.

Що ж, хочеться вірити, що хоча б "офіційні" ялинки-сосонки не завдадуть шкоди здоров'ю в ході свят. Тільки ось відрізнити браконьєрську ялинку від "офіційної" зовсім непросто. Якщо раніше можна було пошукати клеймо на зрізі - і упевнитися, що купуєш в порядних продавців, то сьогодні реалізатори навчилися легко підроблювати клейма, розмальовуючи зріз чорнилом і пояснюючи, що від вологи "фарба потекла". Городяни, які "правильні" клейма ніколи в очі не бачили, охоче вірять.

- Раджу звертати увагу на характер зрізу, - ділиться знаннями А. Скубінец. - У лісгоспах ялинки спилюють, а браконьєри часто - рубають. Але це далеко не 100%-вий захист від нелегальної покупки.

А Олексій Солімов у свою чергу рекомендує:

- Щоб бути впевненими, що купуєте "законну" ялинку, вибирайте деревце тільки на офіційних ялинкових базарах.

Чи врятує нас це?

ДО РЕЧІ
За статистикою Держкомлісу, у минулому році вдалося нарахувати 8,5 тис. пнів, що залишилися від незаконно зрубаних ялинок. За "самодіяльність" в лісі затримали 884 людини, які виплатили майже 0,5 млн гривень штрафів і близько 2 млн як відшкодування збитку. У той же час Володимир Борейко стверджує: з зрубаних щорічно 2500 тисяч ялинок, сосен і ялиць в лісах і розплідниках 1-1,5 млн гинуть від рук браконьєрів, чисельність яких "зашкалює" за мільйон. Кожен третій-четвертий ялинковий базар, за даними екологів, - незаконний. 20-25%, зрубаних ялинок, як підрахували захисники природи, не продаються до свят - їх просто спалюють. У цьому році, за прогнозами, відсоток буде і того вище - попит на "живий товар" серед українців падає.

ЩО ПОЧІМ?
За живі сосни та ялини на ринках України просять від 20 до 200 грн - залежно від зовнішнього вигляду, висоти дерева та регіону продажу. За деревця в діжці, які потім можна висадити в ґрунт, - від 220 до 3000 грн. Інтернет-магазини пропонують святковий товар в ціновому діапазоні від 60 до 350 грн. Штучні ялинки і сосни коштують від 120 до 2000 грн - залежно від матеріалів, зовнішнього вигляду і висоти дерева. Найбільш дешеві (і, як ми з'ясували, небезпечні) китайські можна придбати за 50 грн.

Пластмасова альтернатива

Чим викидати через пару тижнів "сумнівну" живу ялинку, з якої, виявляється, стільки клопоту, чи не простіше вибрати штучну? На жаль - це аж ніяк не гарантія повної безпеки, краси і зручності. За твердженням експерта Всеукраїнської асоціації споживачів Олени Поречко, сертифікацію подібного товару в Україну скасували ще кілька років тому. Купуючи навіть досить дорогу ялинку, наприклад, європейського виробництва, можна принести в будинок потенційно небезпечне для здоров'я "дерево". Основна біда штучних ялинок - "пластмасові" випаровування, що підсилюються від роботи запалених гірлянд. Крім того, багато хто з них дуже легко займаються.
- Однозначно уникайте найбільш дешевих китайських ялинок, якими завалені всі торгові точки, - каже Є. Поречко. - Вони не тільки небезпечні для здоров'я, але і не доставлять естетичного задоволення: тонкий дріт гілок не витримає іграшки, плоскі голки здибляться і будуть безглуздо дивитися в різні сторони. Вивчайте країну-виробника.
Світлана ГОЛЛАНДС (Аргументи і факти (Україна), № 50, 20 грудня 2010)

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!