Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Чи давати дітям гроші на кишенькові витрати?
 
10-01-2011, 01:04  Суспільство

Чи давати дітям гроші на кишенькові витрати?

 
Мода на «кишенькові гроші» прийшла до нас із Заходу. Там вже з ранніх років навчають дітей дбайливо ставиться до грошей і знати їм ціну. У нас же цінності зовсім інші, тому найчастіше гроші на кишенькові витрати діти спускаю не за призначенням - купують непотрібні речі, сигарети, шкідливі солодощі.

Чи давати дітям гроші на кишенькові витрати?



Але це зовсім не означає, що давати дітям дрібні гроші категорично заборонено. Просто батькам варто навчити дітей правильно поводитися з міні-бюджетом.

Прищеплюємо самостійність
Гроші на кишенькові витрати передбачають, що дитина не буде звітувати перед батьками за кожну витрачену копійку. Але ж це дає дітям чимало можливостей схитрувати. Як бути в цій ситуації? Психологи радять згадати про те, що всі вчаться тільки на своїх помилках. Тому краще видавати дитині гроші раз на місяць, як «зарплату». Якщо перший-другий раз він бездумно спустить все на непотрібні покупки, то цілий місяць буде сидіти без копійки. І тоді він сам усвідомлює, що таке економія і обдумані покупки.

Навчити заробляти
Деякі батьки вважають, що дитина гроші повинна заробляти. Адже, по суті, вона легко може обійтися і без грошей на кишенькові витрати. Дитину годують і одягають батьки. Що їй ще потрібно? А якщо ж вона хоче дорогий велосипед або новий комп'ютер, то повинна відкладати на нього гроші самостійно. Швидше, навіть заробляти - хорошими оцінками в школі або прибиранням по будинку. Але психологи попереджають: не можна перегинати палицю і платити дитині буквально за всі добрі вчинки. Інакше вона буде шукати в усьому лише вигоду і перестане проявляти ініціативу за «безкоштовно». Домовтеся оплачувати лише конкретний вид робіт - той, в яких дитина зовсім не старається і лінується.

Основи сімейного бюджету
Дуже важливо хоч іноді обговорювати сімейний бюджет у присутності дитини. Адже вона повинна розуміти, що в сім'ї, крім витрат на іграшки, атракціони та інші принади життя, є чимало проблем: комунальні платежі, транспорт, продукти харчування. Тому дитині потрібно дати зрозуміти, що частина витрат їй доведеться оплачувати самостійно - з власного «бюджету». Наприклад, батьки щомісяця згодні класти дитині на рахунок для розмов по мобільному 50 гривень. Але якщо ліміт вона перевищила, то, будь добра, заплати сама. За таким же принципом потрібно навчити дитину нести відповідальність за зіпсовані речі або цілодобове сидіння перед телевізором. Адже вона повинна засвоїти, що гроші дуже легко можуть бути забрані у вигляді покарання або своєрідного штрафу.
Ольга Піддубна, Woman.delfi.ua

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!