Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Гасіть світло! Воно дорожчає
 
13-01-2011, 10:22  Суспільство

Гасіть світло! Воно дорожчає

 
У четвер Нацкомісія з регулювання енергетики (НКРЕ) оприлюднить нові, «економічно обґрунтовані», тарифи на електроенергію для населення. Гряде подорожчання в два етапи. Тим часом пересічні українці сумно іронізують, що тепер, сплативши витрати «за комуналку, світло, газ і воду», залишиться або вмирати від голоду, або йти на паперть з простягнутою рукою.


Гасіть світло! Воно дорожчає



Україна виробляє електроенергію, так чому її вартість зростає для наших споживачів?

З 1 квітня кіловати подорожчають в два рази - до 48,72 коп. А з 1 серпня - ще на 39%, до 67,72 коп. за кіловат / годину. Враховуючи, що в середньому українці споживають по 200 кіловат електроенергії на місяць і платять зараз за 48 гривень, то з першого квітня за ту ж кількість енергії доведеться віддавати вже 96 гривень, а з 1 серпня - 133. Невесела виходить арифметика. І зовсім незрозуміла, адже Україна - солідний виробник електроенергії, яку ми експортуємо до Європи та Росії. При цьому навіть надлишок залишається. За кого ж таки змушують платити громадян?

Один з аргументів «на користь подорожчання» - це нібито дозволить зрівняти ціну і якість наданих послуг. Якщо чесно - віриться насилу. Нас не здатні захистити від спекуляцій з цінами і валютою, ба - навіть від бурульок, що падають у відлигу на голови ... Хто поручиться, що, зажадавши від селянина Івана Петренка платити 63 копійки за кіловат / годину, йому не перестануть відключати світло в будь-який час доби , що напруга у мережах буде терміново урівноважена, лампочки перестануть блимати, а побутова техніка перегоряти?

До того ж багато обласного і міськенерго або перебувають у приватних руках, або тільки частково належать громаді. За словами Олександра Сергієнка, директора «Інституту міста», 39% «Київенерго» - у приватній власності. А ось мережі цієї компанії доводиться обслуговувати ... за гроші міської громади. Тобто за наші з вами гривні. А компанія «як би ні при чому» ...

«Підстав підвищувати ціни немає»

- Ми проводили розрахунки, і можу сказати, що економічного обґрунтування для підвищення цін на електрику немає і не може бути, - сказав «ВВ» Олександр Гудима, міністр палива та енергетики опозиційного уряду. - Плюс уже підписаний закон про введення пені, який ще більше заганяє громадян в кабалу. І робиться це все для того, щоб перекласти проблеми держави на плечі простих українців. Сьогодні в уряду немає стратегії, як розрахуватися за газ з «Газпромом». Грошей не вистачає, Україна їх позичає у російських банків. І виходить грубе затикання дірок. За рахунок народу.

«Шокова терапія є недоречною»

Олександр Тодійчук, директор Міжнародного енергетичного центру ім. Яна Лундіна, впевнений: підвищення тарифів не повинно ставати шоковою терапією. Доречне плавне і поступове зростання тарифів, і при цьому - прозорий звіт за кожну отриману копійку.

- Можна було б розвивати розробку ТВЕЛів, але ми вже 50% атомної енергетики віддали росіянам, - пояснив він. - Прості споживачі енергії готові платити за електрику більше, але вони дуже сумніваються, що виручені кошти підуть на модернізацію електроенергетичного комплексу, який зношений донезмоги, і на будівництво нових станцій.
Олена ПОТАЕВА, Олександра МОЛЧАНОВА, газета «Вечерние Вести»

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!