Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Чи варто інвестувати в пам'ятні монети НБУ?
 
18-02-2011, 21:41  Суспільство

Чи варто інвестувати в пам'ятні монети НБУ?

 
Інвестиції в нумізматику популярні в усьому світі, але малознайомі українцям. На монетах можна заробляти, мало не подвоюючи свої вкладення.

0



Монети, що випускаються центральними банками різних країн світу, є гарним вкладенням капіталу не менш виправданим ніж у золото. Але, на жаль, не в Україні. Проблема в тому, що ринок монет в нашій країні відсутній як такий. Особливо це стосується тих монет, які є рідкісними, колекційними. Тому, щоб вкладення в нумізматику приносили прибуток, потрібно як мінімум розбиратися в цінності тієї чи іншої монети, і стежити за попитом на дорогоцінні метали.

Тим не менш, незважаючи на зародковий стан українського ринку нумізматики, Національний банк - досить активний емітент різних колекційних, пам'ятних, інвестиційних монет ще з 1995 року, коли була випущена перша ювілейна монета незалежної Україні, виготовлена з мельхіору. Вона присвячена 50-річчю Перемоги у Великій Вітчизняній війні. Перші золоті монети України «Т.Г. Шевченко » та « Києво-Печерська Лавра »були введені в обіг в 1997 році. Взагалі за період 1995-2009 рр.. Нацбанк ввів в обіг близько 340 найменувань (понад 420 видів) пам'ятних і ювілейних монет України. На даний момент в арсеналі НБУ більше 25 тематичних серій монет: «Античні пам'ятки України», «Видатні особистості України», «Міста-герої України», «Флора і фауна» і т.д. Всі монети відрізняються між собою не лише тематикою, а й номіналом, тиражем, ваговою частиною дорогоцінних металів і, відповідно, вартістю. Реалізаторами монет є комерційні банки, які продають їх зі спеціальними сертифікатами, що підтверджують гідність і якість монет, зміст дорогоцінних металів.

Також монети можна купити-продати на «чорному» ринку. Наприклад, в Києві «зльоти» нумізматів та колекціонерів проходять кожну суботу в експоцентрі на м.Лівобережна, а по неділях - в парку на Нивках. При цьому ціна в банку і у прямого покупця може істотно відрізняться, особливо в тому випадку, коли колекціонер полює за конкретною монетою. Банківський ж курс монети далеко не завжди вигідний, тому що різниця між ціною продажу і покупки монети (спред) різниться часом на 5-10%, і може «з'їсти» той прибуток, який хоче отримати інвестор. Якщо ж монета, пропонована банку, без сертифіката, він може зажадати експертизу (розрізування), що моментально знецінить її на 10-20%. Крім того, вибір саме українських монет у банках вкрай мізерний.

Пошук покупця на «чорному ринку» теж не кращий варіант, так як конкретних сформованих на монети цін - нема, і недосвідченій людині вигідно продати монету «з рук» вкрай складно.

Також варто враховувати, що монети, що випускаються Національним банком, не будуть користуватись попитом за кордоном, хіба що окремі рідкісні і колекційні екземпляри. До інвестиційних монет, які отримали дійсно популярність у всьому світі, належать «Австралійська місячна серія», «Американський бізон» (США), «Півень» (Франція), «Вренелі» (Швейцарія), «Панда» (Китай), «Золота філармонійна »(Австрія). Монет від НБУ, на жаль, серед них немає.

Проте питання, чи варто вибирати вітчизняні монети в якості об'єкта для інвестування чи ні, залишається відкритим. Так, враховуючи згадані недоліки (відсутність організованого ринку нумізматики, «накрутки» банків і т.д.), подібна інвестиція здається сумнівною. Але варто взяти до уваги й протилежні факти. По-перше, завзяті колекціонери запевняють, що на горизонті до 5-10 років при щорічному подорожчанні хоча б на 10-20%, покупка монети може стати дуже непоганою і окупною інвестицією, захищеною від інфляції та інших «радощів» нестабільної української економіки. По-друге, це капіталовкладення дасть більшу віддачу, ніж придбання золотого та срібного злитка, так як монета крім подорожчання того металу, з якого вона виготовлена, накопичуючи ще історичну та культурну цінність.

Тому, вибираючи монету, можна з відносною точністю прогнозувати зростання її ціни, ґрунтуючись на динаміці ціни дорогоцінного металу, з якого вона переважно виготовлена. Але при цьому потрібно робити знижку на комісію банку при продажу монети, а також на той факт, що вартість монети залежить від таких суб'єктивних факторів як колекційна рідкість, історична та культурна цінність, що замість зростання може призвести до падіння ціни, причому, досить суттєвого.
За матеріалами dengi.ua

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!