Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Гарбуз: і для краси, і для здоров'я
 
21-02-2011, 14:02  Суспільство

Гарбуз: і для краси, і для здоров'я

 
Мільйони Попелюшок всіх часів і країн знають, що чарівна карета, що привозить на Бал кохання, може бути зроблена тільки з гарбуза ... А в китайців є така старовинна прикмета: «Скільки гарбузів вкрадеш з поля, стільки дітей буде в шлюбі твоєму». І кажуть, що китайські женихи і наречені навіть із самих пристойних родин в колишні часи забиралися за гарбузами на сусідські городи ...

Гарбуз: і для краси, і для здоров'я



А гарбуз-горлянка в північному Китаї є символом процвітання. З нього не тільки готують смачні страви, а й виготовляють посудини для зберігання рідини. А в посудинах з дрібних гарбузів-горлянок зберігають ліки.

Без гарбуза неможливо уявити жодне свято Хеллоуін ...
Шанувальники гарбуза багатьох країн не втомлюються влаштовувати в честь гарбуза свята та змагання - хто виростить найбільший гарбуз.

Про те, що гарбуз - рослина древня, можна судити з того, що залишки гарбуза з твердою шкірою, були виявлені археологами в Мексиці, і належать вони до 3000 до н. е.. На Русі гарбуз вирощують з XVI століття.

Гарбуз - Cucurbita реро L. - однорічна рослина з сімейства гарбузових з сланкими, рідше прямостоячими, стеблами до 10 метрів завдовжки і гіллястими вусиками. Листя велике, шорстке, пятилопастне, на довгих черешках. Квітки жовті або жовтувато-оранжеві з прямими загостреними пелюстками.

Гарбуз цвіте в червні-липні. У серпні-вересні дозрівають його плоди, що представляють собою багатосім'янну гарбузину у вигляді великої кулі на короткій плодоніжці з жовтою або злегка оранжевою м'якоттю і з великим числом жовтувато-білих насінин. Бувають також і плоди подовженої форми. Шкірочка плоду зеленувата, жовтувата, рідше зі смужками.

Гарбуз звичайний на території нашої країни вирощують на городах і відводять йому цілі баштани. У дикому вигляді в нашій країні він не виростає. Гарбуз є цінним продуктом харчування, лікарською і косметичною сировиною.

Гарбуз для здоров'я
М'якоть гарбуза містить: вітаміни А, B1, B2, B5, E, РР, С, велику кількість клітковини, цукру, мікроелементи - кальцій, калій, магній, залізо, мідь, кобальт ... Насіння гарбуза містять: В1 і С, Е, D , РР каротин, вуглеводи, білки, жири, олеїнову, ліноленову кислоти.

Насіння збирають у вересні - жовтні. Сушать 5-6 днів під навісом або на горищі, розсипаючи тонким шаром на папері або решітках, періодично помішуючи.

М'якоть гарбуза широко використовується в кулінарії. Її тушкують, запікають, варять, додають до каші, супів, у пироги, салати, з неї навіть роблять компоти і варять варення. У свіжому вигляді вона може зберігатися всю зиму в добре провітрюваних приміщеннях.

- М'якоть гарбуза рекомендується для дієтичного харчування при ожирінні, діабеті.

- Її призначають при запаленні товстої кишки, при колітах, що супроводжуються запорами, при захворюваннях серцево-судинної системи з набряками, при недокрів'ї, при гострих і хронічних циститах, уретритах, подагрі.

- М'якоть гарбуза виводить надлишки холестерину і служить профілактикою атеросклерозу.

- При безсонні рекомендується приймати на ніч гарбузовий сік з медом.

- Насіння гарбуза ефективний глистогінний засіб.

- Крім того, у чоловіків, що регулярно їдять гарбузове насіння, не буває проблем з потенцією.

Гарбуз для краси
Але у гарбуза є ще дуже корисна властивість - він омолоджує жіночий організм, як зсередини, так і застосовуваний зовнішньо у вигляді масок. Вже після 1-2 тижнів застосування гарбуза помітно підвищується тонус шкіри, вона стає м'якою, гладкою, еластичною.

- Маска для омолодження. Гарбуз натерти на тертці, взяти 2 ст. ложки пюре, додати 1 ст. ложку соку алое і 1 чайну ложку меду, перемішати. Нанести на шкіру обличчя на 10-15 хвилин, змити водою кімнатної температури. Нанести живильний крем.

- Маска для сухої шкіри, що в'яне. 2 ст. ложки відварної гарбуза змішати з 2 ст. ложками сиру і 1 ст. ложкою сметани. Можна додати 1 чайну ложку меду. Тримати на обличчі 15-20 хвилин. Змити тампоном, змоченим в теплому молоці. Через 5 хвилин вмиватися теплою водою і протерти обличчя кубиком льоду.

- Для жирної шкіри. Натерти на тертці шматочок сирого гарбуза, взяти 2 ст. ложки отриманої кашки, додати ¼ чайної ложки лимонного соку і 1 яєчний білок, перемішати і накласти на обличчя на 15 хвилин. Змити водою кімнатної температури.

- Маска з насіння гарбуза для освіження і відбілювання шкіри. Очистити 20 насінин гарбуза, розтовкти, залити невеликою кількістю окропу і кип'ятити в емальованій каструлі до загусання. Остудити. Лице змастити оливковою олією і нанести тонким шаром масу з насіння. Змити через 15 хвилин теплою водою і вмитися прохолодною.

- Гарбузовим соком, розведеним молоком у пропорції 1:1, корисно протирати суху шкіру щодня протягом місяця. Нормальну і жирну шкіру - соком, розведеним кип'яченою водою 1:1.

Після регулярного застосування гарбуза можна не роздумуючи відправлятися на бал і отримати головний приз - принца.

Нужны Золотые обручальные кольца ? Выбрать и приобрести можно на сайте diamant.kiev.ua

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!