Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » У Житомирській області «чорнобильці» намагаються відсудити у держави більше 1 мільярда гривень
 
5-03-2011, 01:00  Суспільство

У Житомирській області «чорнобильці» намагаються відсудити у держави більше 1 мільярда гривень

 
За статистикою, кожен четвертий житель Житомирської області має статус постраждалого від наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та відповідно до Закону держава гарантує кожному потерпілому відповідний рівень соціального захисту, в тому числі і у вигляді компенсацій.

0



Про це говорили учасники наради на тему: «Сучасний стан соціальної, медичної та протирадіаційного захисту населення Житомирської області у зв'язку з Чорнобильською катастрофою: проблеми та шляхи подолання», яке відбулося в Коростені - повідомляє управління з питань внутрішньої політики та зв'язків з громадськістю облдержадміністрації.

Однак фактично розміри компенсацій розраховані в середині 90-х років минулого століття, виходячи з 17 грн. мінімальної заробітної плати, яка існувала на той час. Громадяни, які проживають і працюють на територіях радіоактивного забруднення, отримують компенсацію за вживання в їжу продуктів харчування місцевого виробництва в розмірах від 1 грн. 60 коп. до 2 грн. 60 коп. в залежності від зони проживання. У той же час Законом передбачено проведення виплат в 30 -, 40 -, 50-відсотковому розмірі від розміру мінімальної заробітної плати, що діє в даний час.

Сьогодні на розгляді в судах знаходиться справ на суму 1 млрд. 115 млн. грн., При тому, що судами прийнято рішень на користь позивачів на суму 833 900 000 грн, з яких 526,6 млн. грн. становить сума арештів рахунків розпорядників коштів. Таким чином, орієнтовна сума державного боргу на сьогоднішній день складає вже 1 млрд. 948 млн. грн.

З огляду на надзвичайні обставини, в яких опинилася область, обласна державна адміністрація протягом минулого року звернулася до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України з конкретними пропозиціями:

Перш за все, необхідно зупинити потік позовних заяв шляхом наближення розмірів компенсаційних виплат до розмірів, встановлених Законом.

Також необхідно вжити дієвих заходів щодо поступового погашення заборгованості, що утворилася за рішеннями судів.

Другою за значимістю проблемою є погашення поточної заборгованості - не дивлячись на те, що в 2010 році на соціальний захист постраждалих громадян в область надійшло 269,3 млн. грн, які були направлені за призначенням, заборгованість з компенсаційних виплат складає 110 млн. грн.

Найбільшу суму заборгованості складають виплати компенсації за втрачене на радіоактивно забруднених територіях майно (82,9 млн. грн) і виплати сім'ям з дітьми (21,8 млн. грн.)

За матеріалам Житомир.info

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!