Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Про нетбуки для школярів
 
10-03-2011, 23:47  Суспільство

Про нетбуки для школярів

 
Добра справа - інтернет і комп'ютери для всіх школярів країни - може в кращому випадку залишитися на папері, а то й виллється у чергові витрати для бюджету і простих українців. Будівництво інтернет-мережі, створення 2 млн. комп'ютерів і спеціальних програм влетять у копієчку, але платити за це ніхто не хоче.
7 березня Держагентство з інвестицій та управління національними проектами (Укрнацпроект) оголосило тендер на проведення науково-дослідних робіт за проектом «Відкритий світ».

Про нетбуки для школярів



Учені повинні придумати, якою буде бездротова інернет-мережа для школярів, яке «залізо» буде сидіти в комп'ютерах і яким буде навчальний інтернет-портал. Скільки бюджетних грошей буде витрачено на це, ще невідомо. Зате відомо, що потім Укрнацпроект оголосить конкурс на створення всеукраїнської мережі бездротового інтернету і творця комп'ютерів для школярів.
Усього національних проектів десять. Список проектів затвердили у серпні 2010 року, і президент Віктор Янукович особисто поручився за їх реалізацію. Безпосередньо за реалізацію проектів відповідає народний депутат Владислав Каськів (ще кілька років тому він був гарячим супротивником Януковича). Пан Каськів, який очолив Укрнацпроект, обіцяє 5% зростання ВВП за 4 роки від реалізації нацпроекту, $ 15 млрд. інвестицій і майже повна відсутність бюджетних витрат.

Особливий проект

Проекту «Відкритий світ» в десятці, напевно, слід було б відвести особливу роль. Адже створення освітньої мережі, перехід шкіл на сучасні технології - це близьке кожному. Це не якісь вузькотехнічні речі, як морський термінал з прийому зрідженого газу або комплекс сонячних батарей і вітряків. Це не швидкісний трамвай для тих, хто мотається з Києва в аеропорт «Бориспіль». І не примарна надія на Олімпіаду в 2022 році.

А це утворення, причому середнє, гарантоване Конституцією, безкоштовне і - тепер - інноваційне. У всіх інших проектах простежується дохідна складова: електростанції дають електрику, залізниця заробляє на продажу квитків. А який, здавалося б, дохід з дітей? Чиста благодійність. На виході цього благодійного проекту будемо мати: 1) нетбук у кожного школяра, 2) національну мережу бездротового швидкісного інтернету і 3) сучасні освітні програми. Звучить вражаюче, поки не починаєш вникати в тонкощі.
Скільки коштує

Перші місяці після оголошення проекту йшли розмови, що він вигідний оператору бездротового інтернету Freshtel. У 2009 році компанія назвала себе першим 4G-оператором та інвестувала в проект понад $ 100 млн. 4G значить, що мова йде про високу швидкість передачі даних без проводів. Компанія використовує для цього технологію WiMAX (Worldwide Interoperability for Microwave Access). Поки що компанія збудувала мережу в Києві та передмістях, а мова в нацпрограми йде про інтернет, який дійде до кожної (!) Школи. Гендиректор компанії Freshtel Олена Мініч підтверджує інтерес компанії до участі в проекті, але підкреслює, що комерційну складову необхідно враховувати. А враховувати її автори проекту, судячи з усього, не хочуть.

Куратор проекту «Відкритий світ» Ігор Курус говорить, що на технологіях WiMAX світ клином не зійшовся. Мовляв, національну мережу можна буде побудувати і за іншою технологією. Наприклад, на базі LTE (Long Term Evolution), яка забезпечує передачу даних зі швидкістю понад 100 Мбіт / сек. Але ця технологія поки навіть не зареєстрована в Україні, а масштаби інвестицій в LTE-мережі можуть бути ще більшими. Так, наприклад, японський оператор Softbank Mobile має намір вкласти в будівництво подібної мережі $ 5,5 млрд. А інвестиції американської Verison, також будує національну мережу LTE, обчислюються ще більшу суму. Хоча оператор і бере з абонентів за $ 80 доларів на місяць за користування послугою. Навряд чи в українських селах знайдуться бажаючі платити кожен місяць навіть половину цієї суми.
Така ж ситуація з невеликими комп'ютерами для школярів - нетбуками. Навряд чи жителі бідних регіонів країни побіжать у магазини, щоб купити дитині нетбук. За державні гроші забезпечувати учнів нетбуками теж ніхто не збирається. Максимум, що обіцяє Ігор Курус - безвідсотковий кредит. Можливо також, що безкоштовні нетбуки отримають відмінники та діти-сироти.

При цьому виробництво техніки автори проекту хочуть налагодити в Україні. І той факт, майже вся світова електроніка складається в Китаї, тому що це просто дешевше, нікого не зупиняє. Адже мова йде про підтримку національного виробника. Ігор Курус вже неодноразово називав вартість таких комп'ютерів - близько $ 300 або 2400 грн. Хоча роздрібна ціна звичайного нетбука в Україну починається з 1900-2000 грн.

Актуальна проблема

Із запуском проекту «Відкритий світ» влада погрожує заморозити діючу держпрограму забезпечення шкіл комп'ютерами та інтернет-доступом. І справді: економити треба, а у дітей і так скоро все нове буде.

Розмовляючи із знайомими педагогами, слухаючи їх історії про ситуацію із середньою освітою в глибинці, про бідність шкіл, про дитячу злочинність та неблагополучні сім'ї, мені якось важко було уявити черги в торгових мережах Алчевська, Червонограда або Первомайська за інноваційними нетбуками. Зате лізе в голову інша черга - з зневірених від бажання випити алкоголиків, які чергують в неосвітлених підворіттях біля шкіл. Електронна іграшка за $ 300 в руках дитини - занадто велика спокуса для людей, і так опинилися на соціальному дні.

Але в сьогоднішньому вигляді проект «Відкритий світ» взагалі здається маніловщиною з елементами бюджетного фінансування.
За матеріалами lb.ua

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!