Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Нові горизонти Житомирського заводу «Ліктрави»
 
11-03-2011, 22:16  Суспільство

Нові горизонти Житомирського заводу «Ліктрави»

 
З особливим піднесенням готувався даний матеріал про історію, про сьогодення і майбутнє одного з найстаріших в Україні підприємств, що спеціалізується на заготівлі та переробці лікарської рослинної сировини, - ЗАТ «Ліктрави» (Житомир).


Нові горизонти Житомирського заводу «Ліктрави»



Це підприємство має більш ніж 80-річну історію. Такий тривалий шлях був прокладений кількома поколіннями працівників - від 10 осіб на початку діяльності до формування в наші дні великого колективу, чисельність якого на сьогодні становить понад 250 працівників. За ці роки на заводі було перероблено десятки тисяч тон лікарської рослинної сировини, випущені мільярди упаковок лікарських та оздоровчо-профілактичних засобів, які допомогли зберегти і поліпшити здоров'я багатьох людей.

Про досягнення підприємства ЗАТ «Ліктрави» ми вирішили поговорити з головою правління, директором заводу - Федором Васильовичем Крисановим - людиною, яка протягом майже півстолітньої самовідданої праці віддає всі свої сили рідної компанії, 17 років беззмінно очолює колектив заводу. Тому наше перше запитання до нього звучало так:
- З чим Ваше підприємство входить в новий 2011?

- Незважаючи на загальні кризові явища в економіці держави в попередні роки, колектив нашого заводу зумів спрацювати стабільно і результативно. Так, наше підприємство щорічно переробляє близько 1500 т сировини, завдяки чому тільки в 2010 р. було реалізовано 20500 тисяч упаковок лікарських та оздоровчо-профілактичних препаратів, з яких 311 тис. упаковок дієтичні добавки. Саме з останньої позиції був продемонстрований високий приріст роздрібної реалізації дієтичних добавок у натуральному (24,6%) і грошовому (38,3%) вираженні в порівнянні з 2009 р.

При цьому слід зазначити, що наші лікарські засоби (а це понад 70 зареєстрованих найменувань) відносяться до одного з найдоступніших цінових сегментів фармацевтичного ринку і відпускаються з аптечних установ без рецепта.

Важливо також і те, що нами була впроваджена система культивування багатьох видів лікарської сировини на фермерських господарствах і заготівельних пунктах. Відпрацьована система заготівлі та сушіння дикоростучої лікарської рослинної сировини, завдяки чому ми змогли забезпечити (в період заготівлі) зайнятість тисяч людей - заготівельників. в екологічно чистих регіонах України нами були організовані і паспортизовані приймальні та заготівельні пункти.

З метою найбільш продуктивної організації своєї роботи ми укладаємо прямі договори із заготівельними фірмами, фермерами та приватними заготівельниками, проводимо їх авансування під заготівлю і вирощування лікарської рослинної сировини. Фахівцями нашого заводу також надаються консультаційні послуги за технологією культивування, збору та сушіння сировини; при цьому особлива увага приділяється збереженню всіх фармако-терапевтичних властивостей рослинної сировини.

Безумовно, неможливо собі уявити сучасне підприємство без такої значущої ланки, як контроль якості. Особливо це важливо в умовах жорсткої конкуренції, яка існує в даний час на фармацевтичному ринку, оскільки більшість підприємств бачать своєю метою виробництво не тільки доступних, але і при цьому якісних, конкурентоспроможних та безпечних продуктів.

Саме тому ЗАТ «Ліктрави» приділяє особливу увагу технічному забезпеченню відділу контролю якості. Завдяки висококваліфікованим фахівцям нашої радіологічної, хіміко-аналітичної та мікробіологічної лабораторії і сучасному обладнанню ми можемо гарантувати європейські стандарти якості на готову продукцію.
- До речі про сировину: як підприємству вдається забезпечувати власне виробництво таким різноманітним сировиною протягом усього року?

- Сировинні ресурси України дозволяють як культивувати, так і займатися збором дикорослих видів лікарської рослинної сировини в набагато більших кількостях, ніж це здійснюється в даний час. Однак залишаються проблемні місця в забезпеченні високої якості його первинної переробки, тобто сушіння та зберігання зібраних лікарських рослин. Саме тому минулого року на нашому заводі було побудовано сучасне сховище для рослинної сировини площею 3 тис. м2, що відповідає європейським стандартам і вимогам GMP і не має аналогів в Україні.

Це стало для нас кроком на шляху впровадження системи належної виробничої практики і гарантування якості кінцевих продуктів.
- А якими новинками ви плануєте порадувати споживачів у найближчій перспективі?

- Сьогодні зусилля фахівців нашого заводу і наукового центру, який функціонує на підприємстві, спрямовані на впровадження у виробництво нових ефективних лікарських та оздоровчо-профілактичних засобів з найширшим спектром показань до застосування. Це препарати, які надають лікувальну дію при захворюваннях серцево-судинної системи, верхніх і нижніх дихальних шляхів, а також шлункові, протидіабетичні, жовчогінні, сечогінні, жарознижуючі та вітамінні збори, цілий ряд фіточаїв з виключно натуральних інгредієнтів.

Також варто відзначити, що цього року в роздрібній мережі вже з'явилися 100% натуральні рослинні олії з насіння гарбуза, льону і розторопші за доступними цінами, що володіють надзвичайно корисними властивостями, тому ми очікуємо схвальних відгуків покупців.
- І, нарешті, дозвольте поставити традиційне запитання: які ваші плани на майбутнє?

- У першу чергу, хотілося б успішно завершити незабаром ті справи, фундамент під які закладався в минулі десятиліття.

З уже реалізованих хочу відзначити прийняту в кінці 2010 р. угоду зі стратегічним інвестором - компанією «Martin Bauer Group» (Німеччина). На сьогодні це визнаний європейський лідер у галузі переробки лікарської рослинної сировини, приєднання до якого дозволить ЗАТ «Ліктрави» вийти на світовий ринок і впровадити у виробництво нові лікарські форми та субстанції. Тому ми впевнено дивимося в майбутнє і віримо в нові можливості нашого заводу.

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!