Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Адаптація в дитячому саду. Як легше пройти цей шлях?
 
10-04-2011, 00:40  Суспільство

Адаптація в дитячому саду. Як легше пройти цей шлях?

 
Практично у всіх працюючих батьків постає питання про адаптацію дитини в садку.

'Адаптація



Адже мамі (або татові) треба виходити на роботу, а бабусі (або дідусі) ще працюють, або не можуть весь час сидіти з онуками. Як же зробити так, щоб ваша дитина як можна спокійніше перенесла період адаптації в садку?

Добре, коли ви точно знаєте, що ваш малюк йде до муніципального або відомчого садочку. Тоді вже з 1 року, а можна і раніше, треба відвідувати з ним розвиваючі заняття, де в групах по 5-6 дітей. Протягом цих 1,5 років до «великого» садка дитина зрозуміє і навчиться елементарних азів спілкування в колективі. Вона побачить, що діти ведуть себе по-різному: хтось плаче, хтось відбирає іграшки, хтось любить малювати, а хтось більше любить танцювати.

Для дітей з 1,5 років є група неповного дня. Тут дітлахів залишають на півдня. Частіше за все в першій половині, до обіду. Віддавши дитину в таку групу, ви привчите її рано вставати, тому що прийом дітей здійснюється з 8.30 або 9.00 ранку. У таких групах завжди є розвиваючі заняття і прогулянки. Ваша дитина отримає уявлення про взаємодію з дітьми і дорослим вихователем у відсутність мами. А потім, після обіду, приходить мама і забирає свою дитину. І вони ще весь день разом.

Для тих діточок, у яких немає можливості потрапити в муніципальний садок, є кілька варіантів адаптації до колективу.

Як правило, в приватних міні-садках є розвиваючі заняття. Коли ви виберете садок, в який хотіли б віддати свою дитину, можна домовитися з керівництвом відвідувати тільки ці заняття на перший час. Ваш малюк звикне до приміщення, до діточок, до вихователів. І йому буде набагато легше залишатися потім у цьому садку без мами. Після занять ви можете залишитися з малюком пограти в ігровій з дітьми на 20-30 хвилин або сходити разом з ними на прогулянку.

Можна тільки ходити гуляти з дітьми з садка, який вам сподобався. Ви побачите, як ваша дитина взаємодіє з іншими дітьми, подобається їй чи не подобається. Побачите, як вихователі гуляють і спілкуються з дітьми.

Коли ви вже уклали договір з міні-садком, попросіть у перший день посидіти дві години зі своєю дитиною. Це допоможе їй відчувати себе спокійніше. А потім, коли вона чимось захоплено заграється, тихенько відійдіть ще на пару годин, а після обіду заберіть її додому. На другий і третій день уже не залишайтеся самі в садку, а дитину забирайте після обіду, перед сном. З 4-5 дня відвідування міні-садка можна залишати дитину на весь день.

Пропонуйте їй взяти в садок свою улюблену невелику іграшку: ведмедика, ляльку, машинку і т.д. Це буде нагадувати їй про дім, і їй буде спокійніше.

Є ще кілька методів, як легше адаптуватися малюкові в садку, але найголовніше-це ваш, батьківський позитивний настрій. Обов'язково перед тим, як віддати дитину в садок, треба з нею поговорити на цю тему. Можна навіть показати свої дитячі фотографії з дитячого саду. Розповісти, що є таке - «садок». Дітлахи там знаходять нових друзів, разом грають, гуляють, вчаться, дивляться мультики і т.д. Краще, коли ви будете це говорити дитині кілька днів поспіль до надходження в садок, будете розповідати цікаві, веселі історії про садок. Тоді ваш малюк вже буде знати, що «садок» є, і що це нормально - ходити маленьким дітям в садок.

Звичайно, перші дні відвідування садка (а для деяких тижні чи місяці) - це досить великий стрес для дитини. Вона може захворіти, вона може вередувати або почати кусатися і битися, вона може «замкнутися» і не розмовляти і т.д. Але в силах кожного батька зробити цей етап у житті дитини більш спокійним і сприятливим.

Головне пояснити дитині - навіщо їй треба ходити в садок. І бути з нею «на одній хвилі»: говорити їй, що ви розумієте, як їй зараз важко. І що ви разом можете зробити, щоб цього не було.

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!