Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Як платити за електрику менше, споживаючи її більше
 
11-04-2011, 23:02  Суспільство

Як платити за електрику менше, споживаючи її більше

 
З початку цього року ціни на електроенергію підвищували двічі, і це не межа. Вже в серпні замість нинішніх 24 копійок за кіловат населення платитиме 68 копійок, юрособи - ще більше. Саме час задуматися про економію. При цьому зовсім не обов'язково вдаватися до допомоги майстрів по «жучкам» або магнітів. Багатотарифний електролічильник допоможе заощадити легально.

Як платити за електрику менше, споживаючи її більше



Знайти такого помічника можна в магазинах електроніки. На його оформлення і установку потрібно не більше місяця. Є сенс спробувати, адже переваги в наявності. На відміну від звичайних лічильників багатотарифники забезпечені спеціальною програмою: вона дозволяє нараховувати плату за спожиту електроенергію за різними тарифами - залежно від часу доби.

Як пояснили у «Київобленерго», існує дві схеми використання диво-лічильників.

Перша: коли за енергію, спожиту днем, ви платите звичайну ціну, а вночі (з 23.00 до 7.00) - на 30 відсотків менше (коефіцієнт - 0,7).

Друга схема - трьохтарифна. При ній тариф на «денну» електрику залишається стандартним, вночі він ще менше - рахується за коефіцієнтом 0,3. Однак у години пік - з 7 до 10 ранку та з 20.00 до 23.00 - при трьохтарифному обліку платити доведеться більше звичайного: за коефіцієнтом 1,7. У грошовому еквіваленті трьохтарифна схема буде такою: вдень за кіловат платимо 24 коп., вночі - усього лише 7 коп., зате в пікові години - по 41 коп.

«Якщо споживач зможе утриматися від використання електроємних приладів у пікові години і буде, наприклад, гріти підлоги і прати вночі, економія виявиться відчутною», - пояснюють сенс установки багатотарифних лічильників у «Київобленерго».

Виникає питання: з якого це дива постачальники електрики роблять нам такий щедрий подарунок? Справа в тому, що багатотарифний облік вигідний не тільки населенню. Як відомо, споживання енергії вночі різко знижується, а потім знову збільшується, і ці перепади скорочують термін служби устаткування електростанцій. Привчаючи споживачів користуватися електроприладами переважно вночі, енергетичні компанії вирівнюють режим роботи станцій. Простіше кажучи, економлять на їх ремонті.

Без багатотарифника вилетимо в трубу

Світовий багатотарифний досвід України взяла на озброєння ще в минулому столітті (відповідно до постанови Нацкомісії з регулювання електроенергетики № 309 від 10.03.99 р.). Проте до цих пір про це мало хто знає і користується перевагами дива техніки. Створюється враження, що люди, що встановили такі прилади, мовчать, щоб не наврочити своє щастя.

Підприємець з Євпаторії Галина Терещенко буквально молиться на свій багатотарифний лічильник. «Без нього мені працювати немає сенсу. Вилечу в трубу », - каже Галина Іванівна. Вона володіє невеликим хлібопекарським цехом. Основна робота там кипить вночі, щоб до ранку хліб потрапив на прилавки гаряченьким.

«Наш лічильник запрограмований таким чином, що за спожиті вночі кіловати ми сплачуємо лише третину: витрачену енергію множимо на коефіцієнт 0,3. Тільки завдяки цьому - при нинішніх цінах на електрику - і спасаємося: замість 76 копійок за кіловат (ціна для юрособи) платимо 23. Інакше виробництво було б нерентабельним, - розповіла вона. - Установивши багатотарифний лічильник, головне - дотримуватися запрограмованих в ньому тимчасових зон. Інакше все, що зекономиш вночі, тут же розбазариш в пікові години ».

Лічильник для «сов»

А ось вдома Галина Терещенко ставити такий лічильник не збирається. «Немає сенсу, на установку доведеться витратити більше, ніж потім вдасться заощадити. Адже вдома витрата не настільки велика. Причому основна частина електрики накручується як раз в дорогі пікові години, коли вся сім'я в зборі », - говорить вона.


У «Київобленерго» пояснили, що встановлювати багатотарифний лічильник вдома вигідно, якщо ви щомісяця споживаєте хоча б 800 кіловат. Але навіть у такому випадку окупатися він буде кілька років, попереджають фахівці.

Мешканка нереалізованого міста атомників Щолкіно (Крим) Тетяна Волосянчук переконалася в цьому на власному досвіді. З опаленням в місті, де так і не добудували Кримську АЕС, справжня біда.

«Три роки тому в нашій квартирі, та й в усьому домі, стало зовсім холодно. Доводилося постійно користуватися кількома обігрівачами і кондиціонером. Рахунки за електроенергію приходили астрономічні! За порадою друзів ми поставили багатотарифний лічильник. Обігрівали квартиру і прали тільки вночі, коли тариф значно нижче. Доходило до фанатизму - навіть готували в темний, зате дешеве час доби », - сміється Тетяна.

Безсонні ночі дали результат: рахунки стали значно менше. Але ненадовго. Такий спосіб життя швидко втомив сім'ю, і тепер Тетяна платить не менше, ніж до покупки багатотарифного лічильника. До того ж, якщо в сім'ї є діти, утриматися від використання електрики в пікові години навряд чи вдасться, і тоді установка таких приладів втратить сенс.

Економити все-таки доведеться

Вартість багатотарифного лічильника в середній комплектації коливається від 800 до 3000 грн., причому при виборі пристрою фахівці економити не радять. Плюс у кілька тисяч обійдеться установка.

«Вибирати треба уважно, обов'язково з фахівцями і з урахуванням порад бувалих. Лічильники, які мені пропонували в РЕМ, залишають бажати кращого. Буквально за місяць згоріли два прилади, які ми купували по 3 тис. грн. До речі, гроші за них нам не повернули до сих пір, - розповіла Галина Терещенко. - Довелося замовляти лічильник за кордоном, він обійшовся мені в 6 тис., стільки ж витратила на його програмування, перевірку та встановлення. Дорого, зате нарікань на роботу багатотарифника у мене немає ».

Що стосується трьохтарифного режиму, то він дійсно вигідний тільки «совам» і нічним підприємствам. А ось двохтарифні режим заслуговує найпильнішої уваги. Чому не платити з одинадцятої вечора до сьомої ранку на 30% менше? Адже на тариф в решту часу доби це ніяк не впливає.

Дорого обійдеться новий лічильник? Але якщо уважно поспостерігати за пожвавився в останні час діяльністю Нацкомісії з регулювання електроенергетики, можливо, ця інвестиція в домашнє господарство здасться зовсім не зайвою. 17 березня НКРЕ збиралася і підвищила тарифи для населення з 1 квітня на 15% і обговорила питання «про приведення тарифів на електроенергію для всіх категорій споживачів до економічно обгрунтованого рівня». Що це за рівень, ніхто не знає, включаючи членів комісії. У Німеччині він, наприклад, у десять разів вище, ніж зараз в Україні, - 0,22 євро за кВт.

КАЛЬКУЛЯТОР

Переходимо на багатотарифний облік

У РЕМ заповнюємо заявку на встановлення нового лічильника. Витрати - 30 грн.

Отримавши дозвіл, купуємо багатотарифний лічильник. Вартість - від 1000 до 6000 грн.

Програмуємо лічильник (деякі фахівці роблять це прямо в магазині). Винагорода фахівця - 300 грн.

Віддаємо лічильник в РЕМ для перевірки параметризації. Витрати - 300 грн.

Пишемо заяву про заміну старого лічильника новий, багатотарифного. Вартість демонтажу та монтажу - від 200 грн.

Після заміни переукладаємо договір з енергопостачальником.

Разом орієнтовні витрати на перехід на багатотарифний облік становлять 1800-6800 грн., з яких левова частка (від 60 до 90%) припадає на вартість нового лічильника.
Фото з сайту finforum.org
Джерело: Україна Кримінальна

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!