Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Чорнобильську зону відкрили для туризму. У програмі - Чорнобиль, саркофаг і Прип'ять.
 
19-04-2011, 23:20  Суспільство

Чорнобильську зону відкрили для туризму. У програмі - Чорнобиль, саркофаг і Прип'ять.

 
Чорнобильську зону відчуження відкрили для масового відвідування і за новою програмою вже повезли туди перших туристів.

Чорнобильську зону відкрили для туризму. У програмі - Чорнобиль, саркофаг і Прип'ять.



Тепер у «мертве місто" Прип'ять, а також в сам Чорнобиль приїжджає близько сотні екстремалів на тиждень (раніше охочих було в кілька разів менше). Ціна поїздки - близько $ 100 з людини за 5 годин в зоні. Більше лікарі не рекомендують.

З КПП «Дитятки» туристи направляються до Чорнобиля. Там, у супроводі гіда, проїжджають по центру міста, потім прямують до парку Слави та на майданчик з бронетехнікою.

«На цих машинах у 1986 році працювали ліквідатори на ЧАЕС, - розповідає представник «Чорнобильінтерінформ »Юрій Татарчук. - Далі за маршрутом - оглядовий майданчик у 300-метрах від підірваного реактора і місто Прип'ять, розташоване у лічених кілометрах від ЧАЕС ».

Возити іноземців до самоселів співробітники зони не планують. Втім, екстриму вистачає і так.

«Один з маршрутів - це екскурсія по центральній площі Прип'яті. Рівень радіації тут досягає 300-500 мкр / год при нормі до 30, - розповів нам Татарчук. - Тому перебувати тут довго заборонено, щоб не отримати позамежну дозу. Але є місця, де до цього дня рівень радіації сягає 1000 мкр / год. Ось, можна сказати, знаменитий Прип'ятський мох, - продовжує Татарчук, показуючи на зелену пляму на асфальті. Тут від 600 до 1000 мкр / год. Наступати на нього і ставити будь-які речі не можна ».

У десятці метрах від моху троє юнаків-поляків, які приїхали окремо від нас, з цікавістю заглядали у відкритий люк. «У-у-у», - прокричав один з них у трубу і, почувши відлуння, почав жваво обговорювати це зі своїм напарником.

«Lets go», - гримнув на них їх гід. В цей же час на даху готелю «Полісся» з'явилася група людей. «Ось так, як ці туристи чинити не можна. Конструкції старі, можуть обрушитися ... », - похитавши головою, підсумував Юрій. Як виявилося, деякі з поляків тут вже не вперше. «Я приїжджаю сюди вдруге, - говорить один гостей Прип'яті, Марчін. - Бачив багато фільмів про Чорнобиль, тому захотілося ще раз побачити все своїми очима ».


Рисі у місті

Екскурсоводи кажуть, що звичним явищем в Прип'яті стали вовки, кабанчик, коні Пржевальського. Але нам їх побачити не пощастило.

«У багатоповерхівках селяться рисі, які вигодовують своє потомство в залишених квартирах», - розповідає Татарчук. Можливо, скоро їх туристи і побачать.


«УКРИТТЯ» - ПІЗНІШЕ

Новий саркофаг можуть здати не в 2014 році, як планували. «Швидше за все, це відбудеться в 2015-му, - говорить перший заступник голови Держагентства з управління зоною відчуження Дмитро Бобро. - Зараз роботи на «Укритті» оцінюються в 1 млрд. 600 млн євро. При цьому дефіцит коштів - близько 600 млн євро ».

Не виключено, що питання грошей буде вирішуватися на конференції, яка пройде в Києві з 20 по 22 квітня.
Фото: Владимир Бородин/The Epoch Times
За матеріалами «Сегодня»

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!