Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Пенсіонер з Житомира шукає по всій Україні карети, купує і реставрує їх
 
23-04-2011, 07:55  Суспільство

Пенсіонер з Житомира шукає по всій Україні карети, купує і реставрує їх

 
У вільний від основної роботи час житомирянин Петро Марківський копошиться у своєму величезному гаражі: гримить металом, дзижчить механізмами ... Він може тижнями не відриватися від свого заняття. І ось, нарешті, відкриваються ворота, і на світ Божий викочується чергова ... карета.


Пенсіонер з Житомира шукає по всій Україні карети, купує і реставрує їх



Петро Іванович пристрасно захоплюється реставрацією старовинних екіпажів. Вишукує їх і приводить в первозданний вигляд. Хтось колекціонує сірникові коробки, хтось - автомобілі. А Петро Марківський - карети. Недешева примха. Хоча ... Він вважає, що кінні екіпажі цілком можуть приносити дохід. Весільним лімузином зараз нікого не здивуєш. Але якщо молоді прокотяться по місту на ресорному екіпажі, запряженому шестіркою коней, все місто ойкне. «Я люблю карети. Ця любов передалася мені від батька - він теж займався реставрацією екіпажів », - каже Петро Іванович. Але, мабуть, потяг до возів, упряжі і коней у нього ще й генетичний - адже він циган.
Реставрації австрійського фіакра початку XX століття майстер присвятив близько року

У пошуку карет Петру допомагає його професія: він працює заготівельником худоби для одного з м'ясокомбінатів в Хмельницькій області. Колесить по країні в пошуках вгодованих бичків, а заодно - і фіакрів і фаетонів які піддаються реставрації.

- Сьогодні моя професія в пошані. Я досвідчений заготівельник. Мені не потрібно довго оглядати бичка, щоб зрозуміти, скільки він важить і яка його вартість. А що стосується коней, то якщо тварині менше п'яти років, я після кількох хвилин огляду розповім про всі його проблеми, навіть не досліджуючи зуби. Мене на комбінаті цінують, преміюють. Але це тепер. А на початку 80-х мені дали п'ять років за спекуляцію в особливо великих розмірах. Я втратив будинок, здоров'я і п'ять років життя, - нарікає Марківський.

Через руки Петра Івановича пройшло 12 екіпажів. На карети і сьогодні непоганий попит.

- Я їх відновлюю, милуюся ними і, якщо знаходиться хороший покупець, продаю. Дві мої карети в Чернівцях возять весілля. Сподіваюся, що і в Житомирі ця традиція приживеться, - продовжує він.

Розмовляючи з журналістом, Петро Іванович підходить до гаража, відкриває ворота. І з гордою посмішкою пред'являє шикарний фіакр (шестимісний екіпаж, який приводиться в рух парою, четвіркою або шестіркою коней, запряжених цугом, тобто пара за парою).

- Де ви роздобули цей фіакр?

- Знайшов його в Чернівцях. Їм володів мій знайомий - він теж любить старовинні речі, але не вміє їх реставрувати. Я ходив за ним - ви не повірите - 20 років! Він не продавав. Але рік тому мені повідомив, що йому терміново потрібні гроші і він готовий продати фіакр. Я кинув все і помчав на Буковину ... Це рідкісний екіпаж. До цього мені траплялися тільки двомісні фаетони. Подивіться, який красень! Незважаючи на те що колеса ковані сталлю, ресори поглинають всі коливання, їдеш м'яко, наче пливеш.
Це, швидше за все, австрійський примірник початку ХХ століття. Я над ним працював близько року. Тут все оригінальне, включаючи кузов, ресори, болти, шкворни.

- Хто їх купує у вас?

- Багаті люди. Ось і нещодавно я продав фаетон, над яким працював більше року, одній багатій людині.

- Скільки може коштувати карета «після капремонту, на ходу, з рідними комплектуючими»?

- За карету, яку ви бачили, мені вже дають десять тисяч доларів, але реставрація ще не закінчена. Причому закінчення роботи чекають два потенційні покупці.

- Де ви знаходите екіпажі?

- Розшукую по всій Україні, але їх майже не залишилося. З великими труднощами можна знайти їх у Західній Україні, на території, що належала в минулому Австро-Угорщини. Там люди люблять старі речі і дбайливо до них ставляться. Але після приєднання цих територій до радянської України люди почали ховати своє добро, в тому числі і екіпажі, які вважалися предметами розкоші. Їх закопували, топили в ставках. Як сказав мені один місцевий старий, «якби в ті часи у мене знайшли такий фіакр, відправили б до білих ведмедів». Але красиві селянські підводи і шикарну збрую в тих краях побачити можна і тепер. Це вважається шиком, такі речі підвищують статус їх господаря. І коли я буваю у відрядженнях, цікавлюся в людей похилого віку, може, десь у кого в сараї стоїть гарний візок ...

Я дуже люблю спілкуватися зі старими людьми - у розмовах з ними не просто чую, а відчуваю і бачу історію, тодішні звичаї, спосіб життя. Такого в книжках не прочитаєш. Я не просто відновлюю старовинні вози, але і занурююся в світ який існував тоді. І коли я починаю працювати над своєю знахідкою, з гаража мене нічим не виманиш. Боюся зробити щось неправильно. Якщо фахівець вкаже на неточність, це для мене гірше ляпасу. У реставрації карет той же принцип, що і в реставрації антикварних автомобілів - все, в тому числі і ходова частина, має бути справжнім, рідним.

- Що будете робити, коли завершите роботу над цим фіакром?

- Є в мене на прикметі два екіпажі, які можна відреставрувати. Але я не тільки відновлюю старовинні екіпажі, ще й роблю нові підводи, красиві і зручні.

- А циганську кибитку не хочеться знайти і реставрувати?

- Дуже хочеться! Адже мої предки кочували, а я народився в циганському таборі. Правда, був ще дуже маленьким, коли мої батьки осіли і зайнялися господарством, так що кочове циганське життя не пам'ятаю. А кибитку зараз не знайти ... Якось давно бачив таку в Молдові у старого цигана, хотів купити, але він відмовився її продавати.

«Бог ліс не вирівняв, а людей - тим більше!»

Петро Марківський і його сім'я - шановані в окрузі люди. Адже нерідко циган асоціюють з криміналом. Марківські - виняток?

- Ми, цигани, дуже різні і навіть не завжди розуміємо мову один одного, - каже він. - У нашому роду українські цигани, ми сповідуємо православ'я. А є й цигани-мусульмани. Ми всі ділимося на племена. Я з племені Гімпу, а є ще серви, ловарі, келдерари. Приміром, заходить до мене незнайомий циган, я пригощаю його насамперед чаєм, а потім питаю, чий ти будеш, якого племені. Нагодую, а потім поцікавлюся, чи є у нього гроші на шматок хліба і на дорогу. Якщо немає - дам обов'язково.

- А якщо потребує допомоги - не циган?

- Це не має значення ...

- Чому циган асоціюють з криміналом, торгівлею наркотиками, крадіжками, іншими темними справами?

- Бог ліс не вирівняв, а людей - тим більше. Різні бувають люди і серед циган. У нашій сім'ї люблять дуже багато працювати. Тепер це надійний шлях до достатку. Коли почалася горбачовська відлига, я включився в сімейний підряд: взяв на відгодівлю дванадцять бичків, двадцять дві свині. Доби не вистачало, щоб все це тягнути. Але тягли всією сім'єю.

- Навіщо вам коні в стійлі - Запрягаєте іноді?

- Буває, але рідко - їздити на них нікуди.

- Так навіщо ж вони вам?

- Не можу без коней. Це, напевно, запрограмоване в генах. Не буде в мене коней - я не буду відчувати себе циганом. Між іншим, наша сім'я знімалася у фільмі «Табір іде в небо» в масовках (ми тоді жили в Кам'янець-Подільському). Коли бачу цей фільм, не можу втримати сліз: ось мій дідусь, ось я молодий, мої коні, собаки ... Наші старі показували режисерові і артистам, як правильно ставити намет, як вести табір. Я люблю свій народ і свою мову. Люблю свою родину, свою роботу і свої карети. Думаю, якщо людина вміє любити, вона і неприємності життєві переносить легше.
Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!