Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Отруйні меблі: "неправильні" кольори і небезпечні матеріали
 
25-04-2011, 15:04  Суспільство

Отруйні меблі: "неправильні" кольори і небезпечні матеріали

 
Автор книги "Шкідливі товари" Леонід Рудницький дослідив сотні самих звичайних предметів, якими ми користуємося щодня. Виявилося, що посуд, одяг, побутова хімія - та практично все, що нас оточує, - може завдавати шкоди нашому здоров'ю. У тому числі, домашні меблі.

Отруйні меблі: "неправильні" кольори і небезпечні матеріали



Як визначити якість меблів в домашніх умовах і убезпечити себе і своїх дітей? На це питання Л. Рудницький спробував відповісти в одній із глав своєї книги:

Меблі, які нас оточують, і повітря, яке вони отруюють
Меблі оточують нас завжди і скрізь, вони стали настільки невід'ємною частиною буття більшості жителів планети, що ми вже й не замислюємося, на чому ж по суті ми сидимо, лежимо, на що накопичуємо гроші, з чого, з любов’ю, стираємо пил ... Яким зручним виглядає крісло для відпочинку: широке сидіння із затишною оббивкою, спинка комфортно відкидається назад, ваблячи і зачаровуючи, обіцяючи спокій, відпочинок, нірвану. Підлокітники трохи заокруглені, так щоб на них було приємно покласти руки. Є навіть лавочка для ніг, яку можна підсуває до крісла. Здавалося б, ніщо не здатне порушити наш спокій, і навпаки - дати відпочинок натрудженому тілу, можливість подрімати і встати бадьорим і здоровим, готовим до нових звершень.

Але не тут-то було. Наші меблі нерідко таять в собі неусвідомлювану небезпеку. Виділення матеріалів, з яких зроблені деякі зразки меблів, здатні викликати стійке отруєння, можна порівняти з дією канцерогенних токсинів вихлопних газів автомобіля. Якщо ж матеріал добротний, то вишукування меблевих дизайнерів, слабко знайомих з ергономікою, що додають меблів крихкість і ненадійність, здатні реально вас травмувати.

Підозри на алергенність викликають у фахівців багато моделей меблів, зібраних в Китаї. Секрет частих алергій у власників таких меблів полягає в тому, що для захисту крісел від вологи виробники частенько використовують засіб проти цвілі. Сам по собі зовсім буденний захід, але небезпека для здоров'я користувачів неодноразово була доведена лікарями.

Якщо ви подумали, що сісти не на крісло або диван, а на підлогу, щоб уникнути контакту з шкідливими речовинами, - це вихід з тривожної ситуації, то змушений вас розчарувати. Не вихід, принаймні, якщо це підлога з ПВХ.

ПВХ розшифровується як полівінілхлорид, і це один з самих сумнівних синтетичних матеріалів. Може бути, ви дивується - мовляв, хто ж кладе синтетичний підлогу в будинку, бажаючи поширити у власній квартирі сумнівну чарівність офісу?

Даремно, адже кожен п'ятий з нас робить це! Статистика свідчить, що ринкова частка ПВХ як покриття для підлоги становить 20%.

ПВХ навряд чи підійде для вітальні, просто тому, що з ним недостатньо затишно. Але на кухні, в передпокої, у ванній і навіть у деяких дитячих кімнатах підлогу кладуть з ПВХ. Адже за ним легко доглядати, він водонепроникний і дуже міцний. Крім того, з'явилися види оформлення, які здатні зробити таку підлогу цілком прийнятною.

Але, на жаль, таке покриття не можна рекомендувати ні для якої кімнати. Про це деякий час назад повідомив читачам екологічний журнал "Oko-Test", який більш уважно розглянув 14 видів підлог з ПВХ. Однозначний результат проведеного тесту - катастрофічний.

Покриття містить значну кількість шкідливих речовин незалежно від ціни, зовнішнього вигляду або постачальника. Тобто незалежно від того, чи йде таке покриття в рулонах, або його укладають гарною плиткою, спінений чи це матеріал, на полотняній основі, гранулят або з малюнком під камінь, - у будь-якому випадку оцінка одна: "незадовільно".

Критику перевіряючих лабораторій викликали використані у матеріалі пластифікатори. Вони необхідні для того, щоб з важкосипких, тендітних матеріалів створювати гнучку синтетичну масу, яку можна качати і укладати.

У підлогових покриттях використовуються переважно фталатні сполуки, перш за все пластифікуючі з'єднання DINP (діізоно-нілфталат) і DIDP (діізодецілфталат). Вони становлять від 10 до 30% матеріалу. Але вони, як і вже давно застосовуваний пластифікатор DEHP (діетілгексілфталат), заборонені в якості пластифікуючих речовин для іграшок для дітей віком до 3 років.

Однак підлоги з ПВХ не вважаються місцем дитячих ігор, а значить, не підпадають під заборону. При цьому про маленьких дітей, які повзають по підлогових покриттів з ПВХ і навіть деколи облизують його або кусають відриваються куточки, ніхто не думає. Результат - дитяча астма від повзання по підлозі. Але такий діагноз вам ніхто ніколи не напише.

Як же орієнтуватися на ринку пропонованого сучасного товару для дому, для сім'ї? Перше і головне - включити свій природний здоровий глузд. Про решту я зараз розповім.

Почнемо з естетичного сприйняття меблів і його доведеного впливу на підтримку здоров'я людини, а, отже, спокою в сім'ї.

Людині може здаватися, що вона ніяк не реагує на колір, однак її око не даремно пристосований природою вловлювати найменші відтінки кольорів (до 1,5 млн тонів) і певним чином реагувати на них. Підсвідомість людини та її генетична пам'ять фіксують всю колірну інформацію. Тому перебування в певній колірній гамі може непомітно впливати і керувати нашими емоціями і вчинками.

Несприятливими кольорами для меблів є:

• синій - створює відчуття холоду і дискомфорту;

• коричневий (у тому числі і обробка під дерево) - викликає меланхолію, призводить до розвитку депресії;

• сірий - навіває смуток і зневіру;

• червоний - створює нервову напругу, приводячи до гіпертонії;

• чорний і фіолетовий - значно зменшують простір, що може бути шкідливо для психіки людей, які страждають на клаустрофобію.

Все це впливає на психіку людини, заспокоюючи її або, навпаки, руйнуючи нервову систему. Правильно підбираючи колірну гаму навколишніх меблів і інтер'єрів будинку, цілком реально створювати ту чи іншу психологічну ауру в будинку. Погоду в будинку, про яку так добре заспівала моя улюблена співачка.

Меблі з деревинно-стружкових плит
Деревно-стружкові плити (ДСП), з яких роблять меблі, пресуються в умовах високої температури і сильного тиску. При цьому в дрібну деревну стружку додають штучні (карбамідоформальдегідні або феноло-формальдегідні) смоли в якості сполучного компонента.

Після пресування деревинно-стружкові плити облицьовують плівками, виготовленими з термореактивних полімерів. Такі високоактивні речовини, як формальдегіди, феноли, фталати і полімери, що виділяються з ДСП, є дуже шкідливими для здоров'я людини. Їх наявність легко визначається за неприємним запахом.

На нашу біду, в даний час велика частина меблів виготовляється з деревинно-стружкових плит, на що у виробників є свої резони. Але чи варто нам купувати меблі з ДСП?

Хоча б тому, що формальдегід, що міститься в них, є високотоксичною алергенним речовиною, яка, потрапляючи з повітрям на слизові оболонки дихальних шляхів, здатна викликати бронхіт, ларингіт, пневмонію, не рахуючи "дрібниць": подразнення очей, нежиті та кашлю, звикання, переходить у хронічний.

ВООЗ офіційно оголосила формальдегід канцерогеном, оскільки було однозначно встановлено, що речовина здатна реально викликати онкологічні захворювання. Крім того, під впливом формальдегіду розвиваються дегенеративні зміни печінки, нирок, серця і головного мозку.

Вплив фенолу і формальдегіду небезпечно також своїми віддаленими наслідками, тими, що проявляються через тривалий час і, що особливо страшно, можуть передаватися наступним поколінням. Що ж робити, якщо все ж таки доводиться купувати меблі з ДСП?

По-перше, не рекомендується використовувати ДСП для маскування батарей у квартирі (що дуже часто роблять в декоративних цілях), тому що під впливом тепла збільшується виділення в повітря шкідливих речовин. Також не слід використовувати ДСП для утеплення підлог, якщо до того ж плити голі й нічим не покриті зверху.

По-друге, слід пам'ятати, що деревно-стружкові плити з утримання вільного (тобто такого що володіє здатністю виділятися з меблів) формальдегіду ділять на три класи:

• клас Е1 (до 10 мг на 100 г сухої плити);

• клас Е2 (10-20 мг);

• клас Е3 (30-60 мг).

Щоб убезпечити себе від шкідливого впливу формальдегіду та інших високоактивних речовин, при покупці меблів потрібно вимагати документи (гігієнічний сертифікат), що свідчать про безпеку виробу, а також звертати увагу на якість обробки - чи добре зафарбовані або обклеєні фанеровкою (ламінатом) торцеві поверхні панелей і приховані порожнини.

Ламінат - спеціальна плівка, якою покривають дерево або ДСП. Сама плівка нешкідлива. Небезпеку становлять клей і мастика, на яких тримається ламінат.

Небезпечними є також погано оброблені краї і сколи ДСП. Ці ділянки необхідно ізолювати.

Більш прогресивним у порівнянні з ДСП є МДФ - високоякісний і дорожчий меблевий матеріал, виготовлений методом гарячого пресування деревної пилу без використання токсичних єднальних.

Шкідливі речовини можуть довго виділятися з меблів, більше того, на думку деяких фахівців, меблі з часом починають виділяти шкідливі речовини ще сильніше, оскільки смоли починають розкладатися.

Слід також зазначити, що при пожежі палаюча ДСП (як і ДВП, фанера і т. п.) виділяє в повітря формальдегіди у величезній кількості, що може призвести до негайного отруєння.

Отже, якщо коротко, фахівці рекомендують купувати тільки сертифіковані меблі, які пройшла перевірку на виділення в повітря хімічних речовин, небезпечних для життя, здоров'я людини і навколишнього середовища.

Деревно-стружкові плити, використовувані при виробництві меблів, повинні бути покриті шпоном, ламінувані і захищені шаром ПВХ.

Меблі для дітей повинні бути виготовлена тільки з ДСП з класом емісії формальдегіду Е1, концентрація летючих речовин якого в 3 рази нижче гранично допустимих норм.
За матеріалами Аргументи і факти

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!