Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Археологи із Запоріжжя розкопали під Житомиром середньовічні підземелля
 
30-04-2011, 22:04  Суспільство

Археологи із Запоріжжя розкопали під Житомиром середньовічні підземелля

 
Про те, що в Житомирській області, під селом Кодня, знаходяться підземні ходи, відомо давно.

Археологи із Запоріжжя розкопали під Житомиром середньовічні підземелля



Численні чутки багато років гуляють по Житомиру, та й у самому селі охоче розповідають про місцеві «чудеса». Наприклад, про те, що через підземні ходи, що починаються в Кодні, можна дійти до Бердичева.

Ну а розповідями про те, скільки незліченних скарбів там приховано, просто немає числа. Хтось колись навіть знаходив там золоті монети.

Журналісти разом з фахівцями Запорізького інституту археології змогли переконатися на власні очі - чутки про казкові підземеллях Кодні сильно перебільшені. Скарби там ніхто ніколи не зберігав, а протяжність не так вже й велика.

- Об'єкт цей відомий вже давно, - розповів Валерій Нефьодов, археолог із Запоріжжя.

- Ось, приїхали подивитися, чи представляють ці підземелля якийсь інтерес для історії. За результатами вже зараз можу сказати, що підземелля цікаві. Але залишається багато питань. Це ціла система підземних ходів. Ми собі, звичайно, план намалювали. Ніяких готових карт, планів і схем не існує. Тільки легенди. А нам важливі реальні факти. Кодня - це древній населений пункт, відомий ще з епохи середньовіччя. Я думаю, місцеві мешканці про ці ходи знали і доступ мали.

Про те, що підземелля відвідувалися регулярно і до недавнього часу, свідчить і настінний живопис. Благо, написи на глиняні склепіння наносяться без проблем будь-яким підручним предметом. Найсвіжіші «автографи» датовані 1979 і 1982 роком. Мабуть, в цей період входи до підземелля і були зариті від гріха подалі.

Подивитися на підземелля Кодні археологи приїхали із Запоріжжя на запрошення житомирян, небайдужих до своєї історії.

Житомирські чиновники чи то не хочуть, чи то не в курсі, чи то просто роблять вигляд, що ні про що не здогадуються. У будь-якому випадку міркувати про розвиток туризму в Житомирі та області, сидячи у себе в кабінеті, і красиво і не клопітно. А от організувати і хоч якось профінансувати серйозні дослідження історичних об'єктів, трохи складніше, а головне - не прибутково.

Діана Мінаєва, газета «20 хвилин»

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!