Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » ОБЕРЕЖНО, кліщі!
 
18-05-2011, 19:14  Суспільство

ОБЕРЕЖНО, кліщі!

 
Починається тепла пора, пікніки, збирання ягід і грибів, прогулянки в лісі. Але слід пам"ятати що разом з настанням тепла, на листі дерев і кущів з"являються кліщі.

0



У травні, коли температура ґрунту підвищується до 3-5 градусів на полювання виходять кліщі. Це невеликі павукоподібні, з дуже неприємною особливістю: для виношування яєчок самці необхідна кров. Їх «діяльність» триває до початку осені, коли температура ґрунту знову падає до 3-5 градусів. Дуже сильно популяції кліщів збільшуються в роки, коли тепла зима змінюється дощовим літом.

Крім того, що вони доставляють неприємності самим фактом присутності на тілі, кліщі є ідеальними переносниками для цілого ряду патогенних мікроорганізмів: рикетсій, спірохет, бактерій, грибків, вірусів та ін. Самим же найстрашнішим є те, що вони - основні переносники кліщового енцефаліту - дуже серйозного захворювання, при важких формах якого смертність досягає 25-30%.

Місця перебування кліщів

В основному кліщі зустрічаються в зонах з рослинністю різних видів: на узліссі, по сусідству з пасовищами, прогалинами та просіками, луками і заболоченими місцевостями, лісонасадженнями з підліском і заростями чагарників. Крім того, великі популяції кліщів бувають у старих затемнених хвойно-листяних лісах з підлісками з чагарнику і високої трави, а також на узбіччях лісових доріг і лісових вирубках.

Основний принцип полювання кліща - чекати можливу жертву сидячи на невисокій рослинності, на нижній стороні листа. Якщо гілка чи травинка буде потривожена потенційним господарем, то кліщ відчіплюється і падає на жертву. Всупереч поширеній думці про лазіння по деревах кліщі намагаються не підніматися вище за півтора метрів.

Пам'ятайте, що бажано в поході уникати сухих дерев, і по можливості триматися далі від листяних. Це допоможе знизити ризик бути укушеним.

Як захиститися від кліщів

Як показує статистика, у дорослих людей найчастіше укусам піддаються ноги, а також область сідниць та геніталій. У дітей 75% укусів кліщів припадає на голову. В інших випадках укусів піддаються руки і ноги, тіло, область сідниць та геніталій.

Улюбленими місцями укусу для кліщів є волосиста частина голови, внутрішні поверхні стегон, область пупка. Також об'єктом атаки служать відкриті ділянки шкіри. Тому при поході в ліс необхідно одягатися таким чином:

По можливості використовувати «енцефалітку» - протикліщовий костюм. Цей одяг зроблений так, щоб забезпечити максимальний захист від проникнення кліща під одяг. Рукава сорочки і штанини штанів цього одягу закінчуються еластичними манжетами, які м'яко, але щільно облягають зап'ястя і нижню частину гомілки, сорочка забезпечена капюшоном, який обшитий по краю еластичною стрічкою.

Для правильного використання «енцефаліткі» необхідно сорочку заправити під пояс штанів, а низ брюк - в чоботи або довгі шкарпетки типу гольф. Капюшон одягається на голову і застібається.

Якщо ж Ви не можете знайти собі такий костюм - підготуйте йому заміну з звичайного одягу. Найкраще для цього підходять спортивні костюми, які застібаються на "блискавку". На голову найкраще надягти кепку типу бейсболки або пов'язати косинку. В якості взуття краще використовувати чоботи, підійдуть і туристичні черевики, але тоді шкарпетки повинні бути довгими і з щільною гумкою. Воріт застібають повністю, а на манжети рукавів пришивають додаткові резинки, якщо це необхідно.

Препарати які відлякують кліщів

Ви будете захищені надійніше, якщо спільно зі спеціальним одягом будете використовувати хімічні препарати. Залежно від механізму дії вони поділяються на такі групи: 1) репеленти, 2) акаріцидні, 3) акарицидно-репелентні.

Препарати першої групи відлякують кліщів, другої - надають токсичну дію, що порушує нормальну поведінку паразитів, робить неможливим укус і, в кінцевому рахунку, призводить до їх загибелі; препарати третьої групи поєднують і те й інше.

У продажу зараз є офіційно дозволені:
репеленти «Гал-РЕТ», «Акрозоль», «Біба» у вигляді аерозольних балонів. Репелент відлякує кліща і той намагається поповзти від нього подалі, тому обробку рекомендується проводити наступним чином: препарат наноситься поперечними смугами навколо щиколоток, колін, стегон, талії і місць можливого проникнення кліщів до тіла (манжети рукавів та комір). Таким чином знижується ризик проникнення кліща до поверхні тіла.


Можна просочити всю тканину верхнього одягу репелентом. Просочений репелентом одяг відлякує до 95% кліщів. Захисні властивості одягу після такої обробки зберігаються до 3-5 діб. Не забувайте, що при намоканні репелент розчиняється і втрачає більшу частину своїх властивостей.

акарициди «Претікс» і «Перманон», перший випускається у вигляді брикету (крейди), другий - у вигляді аерозольного балона. При контакті з активною речовиною кліщі отримують отруєння, у них дуже швидко порушується координація рухів, і вони гинуть.


Ці препарати застосовуються тільки для обробки одягу. «Претікс» наноситься у вигляді кільцевих смуг, аналогічно репелентами, «Перманоном» обробляють всю поверхню одягу.
Акарицидний-репеллентний препарат «КРА-реп» поєднує в собі властивості репеленту і акарициду, він містить у своєму складі репелент ДЕТА відлякуючий кліщів і піретроїди сумітрін, що вбиває цих паразитів.


Рівень безпеки буде вище, якщо для стоянок Ви будете вибирати сухі, добре освітлені сонцем місця.

Що робити якщо кліщ все-таки вкусив.

Буває, що, незважаючи на всі запобіжні заходи, кліщ все-таки вкусив. У цьому випадку постарайтеся видалити його. Для цього капніть рослинним маслом (як варіанти можна використовувати солідол, вазелін) на місце де знаходиться кліщ, і через пару хвилин спробуйте обертальними рухами «викрутити його». Уважно стежте, щоб голівка кліща не залишилася в ранці. Потім ранку необхідно обробити будь-яким спиртовим розчином.

У тому випадку, якщо кліщ під час витягування порвався або заліз занадто глибоко можна витягнути його як скалку: підчепивши стерилізованої голкою. Голку в похідних умовах можна простерилізувати опустивши в спиртовий розчин або нагрівання її в полум'ї.

Можна застосовувати різні медичні препарати. Наприклад, Ремантадин (засіб від грипу) відповідно до інструкції можна застосовувати для профілактики кліщового енцефаліту. У цьому випадку його приймають по 2 таблетки два рази на день протягом трьох днів після укусу.

Йодантипірин (препарат створений для боротьби з енцефалітом) необхідно приймати за такою схемою - по 0,3 г (3 таблетки) - 3 рази на день протягом перших двох діб, далі по 0,2 г (2 таблетки) 3 рази на день протягом наступних двох діб і по 0,1 г (1 таблетка) 3 рази на день протягом наступних п'яти днів.

Крім того, не забувайте про можливість вакцинації. Вона складається з кількох курсів. Схвалені до застосування наступні вакцини:
Вакцина кліщового енцефаліту. Виробництва інституту поліомієліту та вірусних енцефалітів ім. М. П. Чумакова РАМН, м. Москва
"FSME-Immun-Inject" фірми Immuno, Австрія
"Encepur" фірма Chiron Bering, Німеччина.

Пам'ятайте! У разі укусу кліщем, вкрай рекомендується протягом першої доби звернутися за медичною допомогою для введення протикліщового імуноглобуліну.

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!