Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Ілюзії соціальних мереж
 
3-07-2011, 09:01  Суспільство

Ілюзії соціальних мереж

 
Оригінальний переклад поста відомого інтернет-підприємця і дослідника, що базується в непростому місті Пало-Альто Семіла Шаха.

0



Світ повний ілюзій. Маги використовують дзеркала, щоб ввести в оману своїх глядачів, змусити їх повірити в неймовірне. І Девід Коперфільд, який вміє на очах глядачів розпилювати прекрасних помічниць, і Девід Блейн, що демонструє левітацію на вулиці, містифікує глядачів, захопивши їх увагу.

Але, жоден з цих магів в підметки не годиться телебаченню, яке створює ілюзію реальності. Протягом останніх десятиліть населення було підсаджене на телебачення, як на наркотик і живе в примарному світі. Спочатку це стосувалося шоу і мильних опер, а тепер поширилося на новини, на політику, на всі програми. Телебачення надає можливість створювати ілюзію для кожного сегмента аудиторії в обмін на величезні суми доходів від реклами.

Навіть терористи і злочинці стрімко перетворюються на магів. Цим славився Усама Бен Ладан. Він створював кліпи і продавав себе також, як компанія продає певну марку ковбаси. Він не ховався в печерах Тора-Бора, а цілком комфортно жив і робив кліпи.

Тепер у нас є інтернет і особливо соціальні мережі. Сьогодні ті, хто бере участь в різних соціальних мережах вільно чи мимоволі також стають жертвою магії. На місце телестудій з величезним персоналом, приміщеннями, продюсерами, акторами, режисерами прийшли методи створення всіх видів контенту для соціальних мереж. Все робиться для того, щоб людина звикала жити в режимі постійного інформаційного обміну. Ще добре, коли вона відправляє повідомлення, відвідавши концерти чи спортивні заходи. Але все більш зростаюче число людей по всьому світу вважає за необхідне повідомити всім навколо, який сніданок вони з ранку їли і як виглядають їхні нові туфлі. Це не так безневинно, як здається. У людини розпадається цілісне сприйняття світу. Воно стає схожим на мозаїку.

Звичайно, плюси від соціальних мереж очевидні. Безперечно, соціальні мережі є джерелом інформації. Але є й мінуси. Залишається фактом, що соціальні мережі - це з точки зору достовірності інформації сильно мутоване телебачення. Звичайно, більш цікава інформація потрапляє до нас швидше. Недоліками є те, що нові канали передають інформацію, яка може не мати і часто не має ніякого відношення до реальності. Це відноситься не тільки до корпорацій, а й до окремих людей.

Життя повне ілюзій. Соціальні мережі ці ілюзії підсилюють. Багато людей в соціальних мережах поводяться зовсім не так, як в реальності. Я не кажу, що це погано. Я просто стверджую, що це магія соціальних мереж.

Позитивна сторона справи полягає в тому, що інструменти соціальних мереж дають нам можливість обмінюватися повідомленнями, контентом, одним словом виражати себе в інтернеті і, в кінцевому рахунку, допомогти нам бути такими, якими б ми хотіли стати.

Темна сторона справи полягає в тому, що основна частина контенту, який ми споживаємо через соціальні мережі, належить до світу ілюзій. І якщо ми в реальному світі приймаємо рішення на основі наших дій в соціальних мережах, це часто закінчується погано. Спілкування в соціальних мережах ніколи не дозволяє нам зрозуміти, дійсним або хибним є образ та повідомлення співрозмовника. Ми всі свого часу, принаймні, хоча б раз виявлялися жертвою цих хибних сигналів. І я теж не виняток.

З кожним днем я зустрічаю все більше і більше людей, які діють на основі інформації, одержуваної один від одного в соціальних мережах і особливо в Twitter. Вони віддають перевагу ілюзорній інформації, але в реальному часі перед реальною інформацією і здоровим глуздом, але не в режимі он-лайн. Ще однією ілюзією є те, що багато людей вважають, якщо у них багато послідовників в Twitter, або друзів в соціальних мережах, вони можуть конвертувати це в щось реальне. Звичайно, буває й таке, але дійсність така, що здебільшого справа йде зовсім не так.

Ми всі йдемо за кимось, ми всі прагнемо отримати доступ до когось. Все це має коммулятивного ефект і ми все більше стаємо схожими на наркоманів. Поєднання записів в соціальних мережах, повідомлень в електронній пошті, твітів, відео контенту і всього іншого в підсумку є тим же, чим у мага є дзеркала і дим. Все більше людей вірить у те, що життя в соціальних мережах більш реальна, ніж те, що відбувається насправді. Так що насолоджуйтесь шоу.
Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!