Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Як зноситимуть столичні хрущовки
 
9-07-2011, 22:51  Суспільство

Як зноситимуть столичні хрущовки

 
Все, що треба знати про переселення власникам старого житла.


'Як



У цьому або наступному році в Києві може початися глобальна реконструкція цілих мікрорайонів, забудованих хрущовками та іншими старими будинками. Однак за нині чинним Законом «Про комплексну реконструкцію кварталів (мікрорайонів) застарілого житлового фонду» зробити це практично нереально. Адже, щоб здійснити снос сооружений и демонтаж www.lukko.ru , інвестору-забудовнику необхідно переконати переселитися в новий будинок кожного його мешканця. Тому зараз розробляються поправки до закону, які повинні зрушити справу з мертвої точки. Журналісти з'ясовували, як з найменшими втратами пережити «перебудову століття», якщо вона торкнеться і вас.

Хто буде проводити реконструкцію

Перша справа - знайти інвестора-забудовника, який визначається на конкурсній основі.

- Тендери на проведення реконструкції будуть оголошені в найближчі місяці - повідомили в Головному управлінні житлового забезпечення КМДА. - Крім того, на звільнених територіях планується зведення не тільки нових житлових будинків, а й реконструкція або будівництво дитячих садків і шкіл, об'єктів соціального призначення і підземних паркінгів.

На компанію яка перемогла в тендері лягають і інші зобов'язання: розробити та узгодити детальний план мікрорайону та проект його реконструкції, а також за свій рахунок виконати ряд зобов'язань перед владою, аж до утилізації будівельного та іншого сміття. Але найголовніше - інвестор-забудовник зобов'язаний побудувати для мешканців нові будинки і отримати від них згоду на переїзд (детальніше про це читай нижче). І все це має бути зроблено у визначені інвестиційним договором терміни і згідно з усіма діючими будівельними стандартам. Прямо скажемо, завдання не з легких. Який буде перший млинець ми, швидше за все, побачимо вже цього року.

Як вчинять з тими, хто не хоче переселятися

У кожному будинку обов'язково знайдуться мешканці, які категорично проти переїзду. У такому випадку, згідно з нині чинним законом, реконструкція або знесення будинку неможливе.

Мало того, в законі також мовиться, що переселяти людей на час реконструкції в маневровий фонд заборонено. Тільки в повністю готове житло! Однак на практиці подібне практично нереально, і влада це розуміє.

У Міністерстві регіонального розвитку та будівництва України розповіли, що законопроект про примусове відселення вже зараз знаходиться на узгодженні і найближчим часом може надійти на розгляд до Верховної Ради. Якщо закон буде прийнятий, то для зносу будинку достатньо отримати «добро» на переїзд лише половини мешканців будинку. Всі інші будуть переселятися примусово.

З кожним зобов'язані скласти договір

Отже, давайте уявимо собі, що всі підготовчі та законодавчих етапи реконструкції вашого мікрорайону вже позаду. Завтра до вас прийдуть представники інвестора-забудовника. Як повинні відбуватися ваші переговори, відселення та інші нюанси, розповіли фахівці інституту "Київпроект".

- За законом з кожним власником квартири повинен бути складений договір. На його підставі ви або переселяєтеся в нове житло, або (якщо приймуть поправки до закону) в маневровий фонд - тобто тимчасово будете жити в казенній квартирі. Як би там не було, всі нюанси повинні бути зафіксовані в договорі, який посвідчується нотаріально. Щоб уникнути непорозумінь, жителям будинку найкраще організуватися і вести переговори з інвестором-забудовником спільно.

Крім того, за словами фахівців, спільно можна буде найняти юриста (або кількох), які будуть перевіряти «чистоту» документів і допоможуть кожному з мешканців скласти вигідний для себе договір з інвестором-забудовником. Також не забувайте про районну владу - вони повинні приймати в процесі переселення жителів кварталів саме живу участь. В кінцевому результаті відповідальність за комплексну реконструкцію мікрорайону лягає саме на місцеву райадміністрацію.

Отож, так виглядає ситуація в столиці, а чого чекати жителям невеликих міст, зокрема Житомира?

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!