Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Шкільна форма може спровокувати алергію, а зошити псують зір дітей
 
5-08-2011, 21:46  Суспільство

Шкільна форма може спровокувати алергію, а зошити псують зір дітей

 
Напередодні 1 вересня ДП «Укрметртестстандарт» влаштувало традиційний іспит речей, якими користуються школярі. Висновки не втішні: більше половини досліджуваних товарів не відповідають стандартам.

Шкільна форма може спровокувати алергію, а зошити псують зір дітей



ОДЯГ провокує алергію

За словами начальника Центру сертифікації та випробувань легкої промисловості Наталії Попової, найчастіше виробники шкільної форми грішать тим, що неправильно вказують склад тканини. Так, згідно зі стандартами, синтетика в одязі для школярів не повинна перевищувати 67%. На етикетках все відповідає цим нормам: в основному, на них значиться, що частка синтетики становить не більше 55%. Однак перевірка показала, що тільки одна сорочка з десяти відповідає всім нормам. Також, за стандартами, підкладка у шкільному одязі повинна бути на 100% натуральною. На ділі виявилося, що вона, як правило, складається на 100% з поліаміду.

Синтетика небезпечна тим, що шкіра дитини в ній не дихає, плюс вона може спровокувати такі шкірні захворювання, як екзема і псоріаз, а також алергічні висипання. «Сьогодні на тисячу дітей припадає 67 алергіків. І одна з причин такого високого показника - використання при носінні ненатуральних тканин », - заявила Наталія Попова.

Ще виробники шкільного одягу грішать тим, що використовують неякісну фарбу. «Наприклад, взяти протестований нами сарафанчик українського виробництва. При виготовленні була використана нестійка фарба. Якщо носити такий одяг, вона буде переходити на білизні і шкіру дитини », - каже начальник лабораторії досліджень та випробувань продукції Галина Некрашевич.

Як себе убезпечити. Як бачимо, вірити етикеткам - себе обманювати. Тому, купуючи шкільну форму, перетворюйтеся в натураліста. «Перш за все пам'ятайте тканину, - радить Вікторія Стельмашова, дизайнер Будинку моди« Стельмашов ». - Чим менше вона мнеться, тим більше в ній синтетики. Якщо ж підпалити шматочок синтетичної тканини, то вона злипнеться в один жорсткий клубочок, який не розсипається і пахне «хімією». Натуральна тканина при спалюванні розсипається в дрібний порох. І не вірте, що сорочка «на 100% з бавовни», якщо у тканини скляний блиск ».

Втім, експерт не радить віддавати перевагу і виключно натуральним тканинам. «По-перше, вовняну форму потрібно віддавати в хімчистку. Але ж дитина часто забруднює одяг, тому це виллється в копієчку. Якщо ж випрати такий одяг самостійно, він може сильно сісти. По-друге, він сильно мнеться. По-третє, дуже швидко протирається в місцях згинів і дотиків. Як на мене, краще віддати перевагу одягу з вовни, з додаванням поліестеру. Він не дасть натуральній тканині так швидко протиратися і м'ятися. А ось сорочки та блузи повинні бути на 100% з бавовни », - впевнена Вікторія Стельмашова. Галина Некрашевич з «Уркметртестстандарта» також радить звернути увагу на якість пошиття: мовляв, це непряма ознака того, що і порушень у складі матерії буде менше. «Тканина повинна бути чиста, рівна, без затягувань, з рівними швами, без провисання петель і обриву нитки», - уточнює експерт.

ВЗУТТЯ викликає плоскостопість

Не може похвалитися якістю і дитяче взуття. У більшості досліджуваної продукції не виявилося жорсткої устілки, легко стоптуються задники, погано пришита і приклеєна підошва.

Як себе убезпечити. «Дитяче взуття ні в якому разі не повинне мати різкого запаху технічної гуми, клею. Воно може пахнути натуральною шкірою або якісними шкірозамінниками », - говорять в« Укрметртестстандарті ». «Правильне взуття повинне бути зроблене зі шкіри, з супінаторами, на невеликій платформі або невеликому стійкому каблучку, - радить столичний лікар-педіатр Людмила Крук. - Великі підбори у дівчаток, особливо при порушеннях постави, призведуть до ще більших проблем з хребтом. Якщо у дитини є плоскостопість, то окрім добре підібраного взуття йому рекомендуються спеціальні ортопедичні устілки ».
За матеріалами «Сегодня»

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!